Русия присвоява зърното на окупираните зони в Запорожието и Херсон Снимка: © Getty Images

Украйна произвежда около 12% от глобалния добив на пшеница, като е доминиращият износител на зърно за няколко държави по света.

Руската военна инвазия обаче не само блокира нормалния експорт, а и доведе до "мародерство" на големи количества от пшеницата в окупираните зони в Херсонската област и Запорожието (лидер по посев на пшеница за цяла Украйна през 2021 г.).

От началото на май досега Русия е присвоила около 400 000 тона зърно от двете области и от земите, които се контролират от т.нар. Донецка и Луганска народни републики. Данните са на зам.-министъра на земеделието на Украйна Тарас Висоцки пред BBC.

Новите власти в превзетите зони, които бяха инсталирани от Москва след началото на инвазията, не крият къде отива зърното на украинските фермери, коментира медията, като се позовава на редовните справки в публични проруски канали в Telegram.

Ръководителят на "военно-гражданската" администрация на Запорожието Евгений Балицкий разказва преди седмици, че житото от Мелитопол е заминало за Крим с влакови композиции.

Железопътните превози са един от основните методи на транспортиране на пшеницата. Вторият вариант са специалните камиони - зърновози.

Окупационните власти имат намерения да използват и пристанището в Бердянск в Азовско море, но все още зоната около него се разминира.

На 12 юни Радио "Свобода" съобщава, че са забелязани четири тежкотоварни автомобила с херсонски регистрационни номера на входа на град Керч, който се намира в Крим. Още няколко колони с по 5-10 камиона, пълни със зърно, са засечени и край Симферопол.

Всеки от тях би могъл да превозва между 30 и 50 тона.

Активизирането на руските окупационни власти е довело до ситуация, в която не успяват да намерят достатъчно зърновози, за да могат да изнесат по-бързо житото от украинските територии към земите под контрола на Русия.

От началото на юни в каналите в Telegram, с които земеделци или посредници търсят техника, започват да се появяват и съобщения за търсене на работници по изнасяне на земеделска продукция от южна Украйна. В едно от тях, цитирано от BBC, се обещава цена от 8500 рубли на тон за транспортирането на стока от град Токмак (Запорожие) до Крим.

В обявата се гарантира "военно съпровождане" на желаещите да се включат в превоза на зърно през украинските територии.

BBC решава да провери кой стои зад обявите. Услугата GetContact, която показва как притежателят на номера е записан в контактните листи на другите хора, показва, че той явно се занимава с товарни превози на зърно в южна Русия.

Журналистите се свързват с асистентка по телефона, която ги насочва към друг човке на име Игор, за да им разкаже повече подробности. Междувременно им обяснява, че предварително ще бъде направена проверка на сигурността по документите им и ще могат да заминат за Украйна.

"Ние вървим в колона, не чакаме на границата, спокойно караме "на зелено", казва още тя.

Въпросният Игор се оказва жител на град Евпатория в Крим, който също се занимава с товарни превози.

Той описва процедурата така: "Задължително имаме военен конвой. Отпред има един (брониран автомобил) "Тигър", отзад има "Тигър", във всеки автомобил се вози военен".

Без да подозира, че говори с журналисти, Игор разказва, че тази схема действа от повече от един месец - т.е. поне от началото на месец май.

Зърното се вози до град Джанкое в Крим, където се намира голямо хранилище в близост до границата с Украйна. В колоната, която той ръководи, се движат до 13 камиона. От думите му се разбира, че екипът му се ползва от административни "вратички", защото забавянето на границата за него било не повече от половин час, докато "други стоят по 12-20 часа".

Друг посредник от Краснодар разказва, че около 400 товарни автомобили правят постоянни курсове между основната територия на Украйна и Крим, за да изнасят зърно. Неговият конвой не ползва военен съпровод, а само "цивилна кола".

Част от житото, което руските власти изнасят, принадлежи пряко на украинската държава. Това е производство на държавни предприятия или е част от стоката, която се произвежда специално за стратегическите запаси.

В средата на юни окупационната администрация на Запорожието обявява, че "национализира" това зърно.

Друга част от стоката е собственост на частни селскостопански собственици или големи холдинги. Някои от тях се принуждават да продават реколтата си на занижени цени на руснаците, за да могат да покрият разходите си и да не изгубят всичко.

Земеделец от Запорожието разказва пред BBC, че цената на слънчогледовото семе преди войната е била почти 600 долара на тон - сега му предлагат по 210 долара на тон.

Това твърди и посредникът от Краснодар, според когото камионите не возят крадено, а купено от украински фермери жито. Човекът, който наема зърновози в Крим, признава, че транспортират стока на голям холдинг, който е бил "руско-украински до 2014, а сега вече е само руски".

Фермерите се страхуват, че ако не сътрудничат на окупаторите, може да бъдет разорени или подложени на тормоз. Собственик на зърновози и зърнохранилища, който успява да емигрира, разказва пред BBC какво се е случило с бизнеса му след войната.

Мъжът прекарва 1 месец в окупацията, но бяга със семейството си, след като вижда, че руснаците арестуват земеделците с проукраински позиции. Оставя камионите и складовете си, но продължава да следи какво става в тях през камери за видеонаблюдение - докато руснаците не ги разбиват. В складовете му е имало около 700 тона слънчогледово семе на други производители, което сега вече е заграбено.

Според източник на BBC - първоначално окупационните сили действително присвояват всичко, включително техниката от хранилищата. После сами си дават сметка, че ако земеделците не получават пари за реколтата си, ще започнат да саботират сеитбата.

Отначало им предлагат по 100 долара за тон зърно, а по-късно увеличават до 200 долара - преди войната пазарните цени са били над 350 долара/тон. Промяната в тактиката е наложена от сътрудници на руските служби за сигурност, които "се преструват, че установяват някакви правила".

Независимо от всичко някои фермери отказват да сътрудничат на окупаторите.

По данни на медята "Агентство" Украйна трябва да изнесе около 20 млн. тона зърно, в противен случай част от реколтата ще изгние, защото няма да има къде да се съхранява след август. През април обаче са изнесени само 1,2 млн. тона. Русия блокира морските пристанища, а част от зърното на Украйна не може да се изнесе през сухопътни маршрути.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023