Русия пуска свой Instagram Снимка: © Getty Images

След като забрани Instagram, Русия обяви, че стартира свой собствен. Руски технологични предприемачи са готови с ново приложение за споделяне на снимки, което ще замени популярната социална мрежа.

Името на новата платформа е Rossgram и заявката е, че ще стартира на 28 март. Първоначално тя ще бъде достъпна за блогъри, спонсори и инвеститори, а през април до нея ще имат достъп и редовните потребители. Предвижда се платформата да има допълнителни функции за групово финансиране и платен достъп до съдържание.

„Моят партньор Кирил Филимонов и нашата група разработчици вече бяха готови за този обрат на събитията и решихме да не пропускаме възможността да създадем руски аналог на популярна социална мрежа, любима на нашите сънародници“, заяви Александър Зобов, директор по връзките с обществеността на инициативата, цитиран от „Reuters“.

Все още не е ясно как точно ще функционира приложението, но логото, формата на шрифта и цветова схема са почти идентични с тези на Instagram. Сходствата в имената и дизайна на платформите предизвикаха смесени реакции сред руските потребители.

„Страхотно име. Това е най-патриотичното нещо. Благодаря ви много“, пише един руски потребител в социалната мрежа „ВКонтакте“.

“Идеята е посредствена, а изпълнението е отвратително. Вашето приложение, изградено върху шума около блокирането на оригиналния Instagram, няма да продължи дълго и ще бъде забравено много бързо“, пише друг потребител.

Официалният канал на приложението в Telegram обяви, че неговите разработчици работят върху начин за прехвърляне на снимки и данни от Instagram в новата платформа.

Миналата седмица Русия блокира достъпа до социалните мрежи Facebook и Instagram, които са собственост на американската компания „Мета“. Това стана, след като технологичният гигант обяви, че ще направи изключение от строгите правила срещу съдържание, съдържащо реч на омразата, и ще позволи на потребителите да публикуват агресивни призиви срещу руските войници и президента Владимир Путин.

Роскомнадзор блокира Instagram, но не посмя да спре WhatsApp

Като допълнителна мярка Русия започна и наказателно разследване срещу „Мета“ и определи компанията за „екстремистка организация“.

През последните месеци Русия започна да развива все повече свои местни технологии. През ноември „Газпром Медиа“ стартира приложението Yappy , което претендира да бъде конкурент на платформата за видеосподеляне TikTok.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023