Снимка: © Getty Images

След като забрани Instagram, Русия обяви, че стартира свой собствен. Руски технологични предприемачи са готови с ново приложение за споделяне на снимки, което ще замени популярната социална мрежа.

Името на новата платформа е Rossgram и заявката е, че ще стартира на 28 март. Първоначално тя ще бъде достъпна за блогъри, спонсори и инвеститори, а през април до нея ще имат достъп и редовните потребители. Предвижда се платформата да има допълнителни функции за групово финансиране и платен достъп до съдържание.

„Моят партньор Кирил Филимонов и нашата група разработчици вече бяха готови за този обрат на събитията и решихме да не пропускаме възможността да създадем руски аналог на популярна социална мрежа, любима на нашите сънародници“, заяви Александър Зобов, директор по връзките с обществеността на инициативата, цитиран от „Reuters“.

Все още не е ясно как точно ще функционира приложението, но логото, формата на шрифта и цветова схема са почти идентични с тези на Instagram. Сходствата в имената и дизайна на платформите предизвикаха смесени реакции сред руските потребители.

 

„Страхотно име. Това е най-патриотичното нещо. Благодаря ви много“, пише един руски потребител в социалната мрежа „ВКонтакте“.

“Идеята е посредствена, а изпълнението е отвратително. Вашето приложение, изградено върху шума около блокирането на оригиналния Instagram, няма да продължи дълго и ще бъде забравено много бързо“, пише друг потребител.

Официалният канал на приложението в Telegram обяви, че неговите разработчици работят върху начин за прехвърляне на снимки и данни от Instagram в новата платформа.

Миналата седмица Русия блокира достъпа до социалните мрежи Facebook и Instagram, които са собственост на американската компания „Мета“. Това стана, след като технологичният гигант обяви, че ще направи изключение от строгите правила срещу съдържание, съдържащо реч на омразата, и ще позволи на потребителите да публикуват агресивни призиви срещу руските войници и президента Владимир Путин.

Роскомнадзор блокира Instagram, но не посмя да спре WhatsApp

Като допълнителна мярка Русия започна и наказателно разследване срещу „Мета“ и определи компанията за „екстремистка организация“.

През последните месеци Русия започна да развива все повече свои местни технологии. През ноември „Газпром Медиа“ стартира приложението Yappy , което претендира да бъде конкурент на платформата за видеосподеляне TikTok.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия