Русия се оттегли от споразумението за зърното Снимка: © Getty Images

Русия се оттегля от сделката за зърното, която осигуряваше износа му през черноморските пристанища на Украйна. По-рано в събота руското министерство на отбраната призна за удари нанесени от Украйна с дронове на пристанището в Севастопол. По информация от Москва са повредени миночистачът "Иван Голубец" и съоръжения на сушата.

Русия вече не иска да участва в споразумението, договорено от ООН и Турция, това съобщава руската агенция ТАСС като се позовава на информация от Министерството на отбраната в Москва. Руската страна не може да гарантира сигурността на товарните кораби в програмата и действието на споразумението се прекратява за неопределен срок.

Предстои страната официално да уведоми ООН.

Изминаха три месеца, откакто Организацията на обединените нации сключи споразумение в Истанбул за частично вдигане на блокадата на украинските пристанища от руския флот въпреки продължаващата война и за разрешаване на износа на зърно.

Преди началото на войната Украйна изнасяше 45 милиона тона зърно или слънчогледово масло годишно, което я прави, подобно на Русия, един от най-големите износители на зърно в света.

Това се промени, когато войната започна на 24 февруари. Цените на зърното скочиха, ООН предупреди за глад, особено в бедните страни в Африка, Близкия изток и Азия. На 22 юли руснаците, украинците и турците, с посредничеството на ООН, се договориха за "коридор за зърно": корабите се допускат да влизат празни в украинските пристанища, като предварително се проверяват в Истанбул дали не пренасят оръжия. След натоварване в Одеса или съседните украински пристанища Черноморск и Южне, корабите подлежат на втора проверка при връщането им в Истанбул. В замяна на Русия, която е обект на международни санкции, ѝ е позволено да изнася селскостопански химикали.

Благодарение на споразумението 331 кораба успяха да доставят 7,4 милиона тона зърно по целия свят. Самата ООН нае няколко кораба и изпрати зърно до страни, застрашени от глад, като Етиопия и Сомалия, Йемен или Афганистан.

И преди последната атака с дрон срещу Крим имаше съмнения дали споразумението, което първоначално беше сключено до края на ноември, ще бъде удължено. Неотдавна служители на ООН в Москва се опитаха да договорят продължаване на сделката с още една година. Русия многократно заплашваше да развали споразумението за износ на зърно в случай на терористични актове или саботаж.

Въпреки обявеното от Русия спиране на сделката, ООН все още не губи надежда. Говорител на ООН каза в събота в Ню Йорк, че са "в контакт с руските власти по този въпрос“. „Наложително е всички страни да се въздържат от всякакви действия, които застрашават Споразумението за зърното, което е решаващо хуманитарно усилие, което очевидно има положително въздействие върху достъпа до храна за милиони хора по света“, гласи позицията на ООН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024