Десетки жертви на руските атаки в Украйна, част от Херсон е окупирана Снимка: © Getty Images

Русия започна войната срещу Украйна в ранните часове на 24 февруари.

18:00 ч. Руската полиция разпръсква и арестува граждани на Санкт Петербург, които са се събрали на протест срещу военната операция на Путин в Украйна.

"Новая газета" съобщава, че около 200 души скандират "Не на войната", докато униформените ги предупреждават, че масовите акции са забранени заради противоепидемичните мерки.

16:30 ч. Украинските власти съобщават за близо 40 загинали души вследствие на обстрела от руска страна - включително момче, което е убито при бомбардировка на жилищна сграда в Киев.

Трима гранични полицаи също са загинали при сраженията. 18 души са убити при ракетна атака в Одеса.

Според данните на Киев - общо 203 атаки са изпълнени от руска страна от началото на офанзивата, като бойните действия се водят на почти цялата територия на Украйна.

Част от южната област Херсон е под контрола на руската армия, която нахлу с военна техника през Крим.

Русия потвърди за това, че е свален един от изтребителите й Су-25 по "грешка на пилота'.

12:20 ч. Генералният щаб на украинската армия съобщава, че са си върнали контрола над луганския град Щастие и над Мариупол. Спряно е и нахлуването на руски войски през Черниговската област.

Продължават обаче "тежки боеве" около Харков.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба казва:

"Не, това не е руска инвазия само в Източна Украйна, а пълномащабна атака по няколко направления. Не, украинската отбрана не е в колапс. Украинската армия се бие. Украйна стои здраво стъпила на земята и продължава да се отбранява".

11:45 ч. Володимир Зеленски обяви, че Украйна прекратява дипломатическите си отношения с Русия.

Националната банка на Украйна е преминала към извънреден режим на работа и въвежда ограничителни мерки след военната операция на руските войски.

Банката забранява операции по сметките на жители на Русия и въвежда мораториум върху трансграничните валутни плащания извън тези на правителството.

10:00 ч. Един човек е загинал по време на авиоударите по военното селище в Бровари край Киев, съобщават украинските власти.

Две сгради са ударени, при което един човек е изгубил живота си, друг е ранен, а още петима са пострадали. В Мариупол има данни за раняването на дете и трима цивилни граждани.

Военна техника на Русия влиза в Украйна през Черниговската и Херсонската област. Обстрелвани са инфраструктурни обекти в Луцк, Одеса, Запорожие, Миргород, Чернигов, Хмелницката област, Житомирската област, и други.

9:10 ч. - Големите руски банки рязко вдигнаха цената на търговията с долар и евро за населението заради военната операция в Украйна. РБК съобщава, че Сбербанк продават $1 за 101,8 рубли, а €1 за повече от 115 рубли. Това е най-ниската стойност на рублата спрямо долара от януари 2016.

9:00 ч. - Граничната служба на Украйна показа клип, в който се вижда влизането на руска военна техника от страната на Крим.

"Руската войска води артилериен обстрел през държавната граница. Руска военна техника, включително бронирана, наруши границата в Чернигоската, Сумската, Луганската и Харковската области".

8:47 ч. - Володимир Зеленски призова световните лидери за създаването на "антипутинска коалиция", която незабавно да възпре военните действия срещу Украйна.

"Незабавни санкции, отбранителна и финансова поддръжка за Украйна. Затваряне на въздушното пространство. Светът е длъжен да принуди Русия към мир", написа Зеленски в Twitter профила си.

8:30 ч. - Украинската армия съобщава, че в Луганската област са свалени 5 самолета и 1 вертолет на Русия - засега руското военно министерство оспорва тази информация.

Журналистка от Киев съобщава, че в момента все още работят интернет и мобилните връзки, всички телевизии излъчват. Училищата са затворени, а на бензиностанциите и банкоматите в Киев и Одеса има опашки. Има засилен трафик по изходните артерии на Киев. В столицата на Украйна е пусната предупредителна сирена, с която хората са призовани да се насочат към бомбоубежища заради потенциална въздушна атака.

7.40, Съобщение от украинския генерален щаб:

„Днес, 24 февруари, в 05:00 часа, въоръжените сили на Руската федерация започнаха интензивни обстрели на нашите части на изток, а също така извършиха ракетни и бомбени атаки по летища в Бориспол, Озерни, Кулбакино, Чугуев, Краматорск, Чернобаевка, както и на военните обекти на Въоръжена Украйна . В същото време агресорът започна да обстрелва територията и населените места на Украйна по държавната граница.

Украинските военновъздушни сили отблъскват въздушна атака на нашественик. Силите за отбрана на страната са в пълна бойна готовност, заеха и държат отбранителни позиции. Ситуацията е овладяна.

Информацията за десанта на руски войски в Одеса не е вярна.

6.45 българско време Володимир Зеленски обяви военно положение в цялата страна, и информира, че руската армия атакува военна инфраструктура на Украйна.

Путин искал да постигне "демилитаризация и денацификация" на Украйна.

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че нанася удари върху военната инфраструктура, авиацията, ПВО системите и летищата на Украйна.

Цялото въздушно пространство над страната е затворено. В Русия са отменени всички полети от летищата в Ростов на Дон, Краснодар, Анапа, Белгород, Астрахан. Спряна е и работата на летищата в Геленджик, Ставропол, Брянск, Воронеж.

Репортери и свидетели на CNN в градовете в Украйна са съобщили, че са чували експлозии в ранните часове на четвъртък.

Кадри на очевидци от обстрела край Харков

Киев: Репортери на CNN в украинската столица чуха експлозии от изток в посока международното летище в града. Потребителите на социалните мрежи съобщиха, че са чули няколко експлозии в района на Бориспол на изток от столицата, където международното летище се намира на около 25 километра (15 мили) от града. CNN не потвърди, че летището е било насочено.

Харков: Екип на CNN във втория по големина град в Украйна, в североизточната част на страната, чу „постоянен поток от силни експлозии“.

Краматорск: Двама души в източния град, разположен на около 120 километра (75 мили) северно от контролирания от сепаратистите Донецк, казаха за CNN, че са чули поне две масивни експлозии.

Днепър: Жител на централния град каза пред CNN, че е чул „няколко експлозии“.

Мариупол: Двама жители казаха на CNN, че са чули експлозии източно от града, който се намира в югоизточната част на страната.

Одеса: Екип на CNN в черноморския пристанищен град чу две групи експлозии на около 20 минути една от друга.

Запорожие: Екип на CNN в югоизточния град каза, че е чул поне една много далечна експлозия.
Освен това екип на CNN в руския град Белгород, на около 80 километра (50 мили) северно от Харков, каза, че е чул редовен поток от удари, които звучат като изходящ артилерийски огън.

"Путин избра преднамерена война, която ще донесе катастрофални загуби"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024