Руска военна техника е заснета на 130 м от реактор в АЕЦ "Запорожие"

Видеозапис, на който се вижда как руски военни превозни средства се намират в турбинна зала, свързана с ядрен реактор в украинската атомна електроцентрала "Запорожие", се разпространява в интернет пространството, съобщи CNN.

Американската медия е проучила географското местоположение и е анализирала кадрите, като заключението е, че видеото е автентично. Не може да бъде потвърдено само кога е заснето. На една от машините се знакът Z, а всичките заснети камиони се намират на около 130 метра от един от шестте реактора, разказва още CNN.

Руските военни сили окупираха най-голямата атомна централа в Европа още от първите седмици след нахлуването в Украйна. Киев твърди, че Кремъл и силите му използват Запорожие за прикритие, където е разположено оръжие и оттам се нанасят удари по украински цели в областта. Москва, закономерно, отрича да върши нещо различно от това да охранява съоръжението. Отрича и да има струпано оръжие на място, но засега не допуска независими експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да инспектират ситуацията на място. Кремъл контраатакува, че силите на Киев обстрелвали централата.

Стопкадър от видео от атомната централа Запорожие в Украйна, на който се вижда руска военна техника, разположена на едва 130 метра от един от шестте ядрени реактора. CNN е потвърдила автентичността на кадрите.

В последните дни опасенията от ядрена катастрофа заради действията на руските сили нарастват и това бе една от основните теми на разговор между украинския президент Володимир Зеленски, турския президент Реджеп Ердоган и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, които се проведоха в четвъртък в Лвов.

Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство.

Това бяха думите на Гутериш, с които отправи предупреждение за евентуалните последици от инцидент с украинската ядрена електроцентрала по време на тристранната среща.

Ердоган също каза пред журналистите, че е притеснен, че светът е изправен пред опасността от "нов Чернобил".

Преди дни Украйна обвини Москва, че е превърнала електроцентралата във военна зона и бе призована да демилитаризира района възможно най-скоро, но отговорът от Русия беше, че предложенията за демилитаризиране са неприемливи.

"Изпълнението им ще направи централата още по-уязвима", твърди Иван Нечаев, заместник-говорител на руското външно министерство, цитиран от "Интерфакс". По въпроса кога може да има посещение на експерти от МААЕ, отговорът му е "в най-близко бъдеще".

Говорителят на Министерството на отбраната на Русия вчера предупреди за "готвена от Украйна резонансна провкация", за да бъде обвинена Русия в предизвикване на "техногенна ядрена авария" и визира разполагането на специализирани украински военни части и оборудване в районите около централата под украински контрол.

Украйна отговори, че става дума за военни учения за по-добра реакция в случай на действителна ядрена авария.

Украинските власти се опасяват, че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток.

От своя страна Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ, а говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува отношението на Съвета за сигурност на ООН, защото отричал "очевидните факти, свързани с украинския обстрел" на мястото.



В същото време МААЕ, която иска да инспектира централата, предупреди за риск от ядрена катастрофа, ако боевете на територията на централата не бъдат прекратени.

Ядрените експерти се опасяват, че военните действия могат да повредят басейните за отработено гориво на централата или реакторите.

През последните дни в социалните мрежи се завъртяха видеа, в които се виждат огромни експлозии, които осветяват нощното небе над Запорожката АЕЦ.

"Това, което се случва, е ужасяващо и е отвъд всякакъв разум и морал", написаха служители в електроцентралата в канала си в Telegram. Те предупредиха за потенциална катастрофа.

Късно снощи, в официалния Twitter канал на украинското правителство беше публикувана информация, че членове на Росатом, държавната руска корпорация за атомна енергия, "спешно" са напуснали електроцентралата и изнендващо са обявили почивен ден.

Според украинските секретни части руснаците подготвят военна провокация в електроцентралата.

"Доколкото познаваме стила им, руските сили ще "вдигнат залога" и ще предизвикат истинска терористична атака в най-голямото за Европа ядрено предприятие", написаха в Twitter Stratcom Centre UA.

В страха си от ядрена авария, хората масово напускат близкия град Енергодар с личните си автомобили.

Малко преди тревожните туитове, украинският президент Зеленски предупреди, че "светът е на ръба на ядрено бедствие" и заклейми онова, което нарече "безотговорните действия на Русия и ядреното изнудване от нейна страна".

И все пак, експертите твърдят, че Запорожката АЕЦ е много по-сигурна от АЕЦ Чернобил.

"Реакторът се намира в подсилена железобетонна структура, която "може да издържи на екстремни външни събития, както природни, така и причинени от човека, като експлозии или самолетни нападения", заявиха ядрени експерти, цитирани от BBC.

Отново по данни на BBC има слухове, според които Ердоган ще инициира среща между Путин и Зеленски, което може би се потвърждава от изказването на Ердоган след срещата в Лвов, според което "войната ще завърши на масата за преговори". Информацията обаче не е потвърдена, а украинският лидер заяви пред журналисти, че е "много изненадан" да чуе от Ердоган, че Москва е готова за "някакъв вид примирие".

"Нямаме доверие на Руската федерация и преди да говорим за каквото и да било, Русия трябва да изтегли войските си от Украйна, в това число и от Крим", заяви Володимир Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024