Руската окупация в Херсон се прочу с нелепа кражба на еноти от зоопарка

"Украинската армия е готова да размени 10 пленени мобилизирани руснаци срещу енота, който героично отстъпващата втора армия в света открадна от зоопарка на Херсон".

Това е само един от ироничните коментари в украинските социални мрежи, след като бягството на руските войници от окупирания град разкри серия от мародерски прояви - включително срещу животните в зоологическата градина.

Абсурдната история започва след публикация на 11 ноември в Telegram-канал на Анна Долгарьова, поетеса и "военен кореспондент"-пропагандист на руската армия.

Долгарьова оплаква решението на Военното министерство да сдаде Херсон, като накрая на посланието си пише: "Много хора ме молиха за добри новини за Херсон. Но реално единствената добра новина е в това, че мой приятел успя да открадне един енот от зоопарка".

Украинската организация за защита на животните UAnimals потвърждава, че голяма част от животните в него липсват.

Те откриват и кой е виновен - видеоклип показва как няколко мъже в камуфлажни униформи гонят два енота от колибата им, за да ги напъхат в клетка.

Извършителят на безумната кражба е Олег Зубков - бизнесмен от украинско-руски произход, завършил Военноморско училище в Киев, бивш депутат от парламента на Крим (до 2010 г.). На записите се вижда как той дърпа енотите и ги оставя да висят на опашките си, докато се опитват да се освободят.

В последните години Зубков притежава зоологическа градина в Ялта. Според Зубков - нареждането за изваждане на животните от Херсон към Крим е дадено от ръководителя на окупационната руска администрация Владимир Салдо на 5 ноември - броени дни преди напускането на града.

Сред "трофеите", които той е присвоил, има вълци, лама, магаре, фазани и пауни.

Само до преди няколко месеца Олег Зубков е лежал в ареста, след като е осъден заради сериозен инцидент на територията на зоопарка му "Тайган". През септември 2021 г. един от тигрите, които го обитават, отхапва пръста на едногодишно бебе .

Зубков обвинява майката за това, че детето ѝ е пострадало, но през юли 2022 г. съдът го осъжда за това, че предоставя услуги, които не отговарят на изискванията за безопаност. Върховният съд на Крим обаче решава да отмени присъдата му и го пуска на свобода.

Връщането на животните на Херсон стана своеобразен "символ" на украинците, които публикуват множество хумористични коментари и мемета, посветени на случилото се.

В една от тях правят сравнение на предимствата на енотите срещу недостатъците на пералните, които руснаците крадяха от украинските градове и села в първите месеци на окупацията:

  • Енотът тежи 4-5 кг, побира се в торба
  • Готов е да се мие по цял ден, без ограничения;
  • Работи със същите сухи дажби с изтекъл срок на годност, каквито дават и на теб
  • Разработен е в биолаборатории край Киев от 100% екологично чисти природни ресурси
  • Способен е да произведе от 3 до 5 нови образци

докато пералнята:

  • тежи 60 килограма, неергономична е и е тежка за пренос, максималното тегло на зареждане е до 5 килограма, изисква постоянно снабдяване с вода и стабилно електрическо захранване, произведена е от неекологични материали и е "неспособна да се самовъзпроизвежда".

В друга илюстрация Путин нарежда на ген. Суровикин да му докладва за "успехите" в Украйна, а той отговаря: "В Херсонското направление "гепихме" един енот", след което получава орден.

"Как се променяха амбициите на Z-обществото:

  • През зимата - "Ще завладеем Киев за три дни, ще анексираме Украйна"
  • През пролетта - "Да направим коридор до Приднестровието"
  • През лятото - "Да защитим населението на Донбас", "Да анексираме четири области
  • През есента - "1 квадратен енот"

Междувременно - откраднатият украинският енот:Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024