Руски карикатурист и критик на Путин избяга в България Снимка: © Facebook/Sergey Elkin

Руският политически карикатурист и сатирик Сергей Йолкин е напуснал родината си Русия и е потърсил е убежище в България. За това съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

„Все пак напуснах Русия. Митничарят не искаше да ме пусне като Лао Дзъ*, но сега съм в България. Бъдещето е мъгливо“, написа Йолкин.

Много журналисти и активисти напуснаха Русия, след като Кремъл наложи строги рестрикции върху медиите и гражданските свободи, особено след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Йолкин е световно известен със своите остри карикатури, които осмиват политическите действия на руското правителство и посочват редица социални проблеми в Русия и други бивши републики на СССР. Неговите произведения са публикувани в редица западни медии.

Владимир Путин е сред най-любимите персонажи в произведенията на Йолкин. Рисува го най-често с голям нос, въпреки че това не е отличителна характеристика на физиономията на руския президент. Много от почитателите на автора се възхищават от смелостта му да публикува изображения, злепоставящи Путин.

Сергей Йолкин е добре познат и на българската публика – негови карикатури са публикувани в сатиричното издание „Прас-прес“. Роден е през 1962 г. във Воркута, където започва да рисува от най-ранно детство. Завършва архитектура и първоначално работи в сферата на градоустройството, но през 1999 г. се преквалифицира като професионален карикатурист.

Година след инвазията в Крим през 2014 г. е създаден краткият анимационен филм по негови карикатури – „Ирония на съдбата или Честит Крим!“

След началото на войната в Украйна руските власти наложиха мерки, които задължават медиите и блоговете да публикуват само информация, съвпадаща с официалната правителствена позиция за случващото се в Украйна. Сред изискванията е руските действия да бъдат наричани „специална военна операция“ - термините „война“ или инвазия са забранени и могат да "спечелят" на използващите ги присъда от до 15 затвор.

* Препратката към Лао Дзъ е заради легендата как възниква книгата "Дао Дъ Дзин", която съхранява идеите на Даоизма. Историята е, че Лао Дзъ емигрира, когато китайската династия Джоу започва да се разпада. За да го пусне, митничарят на границата първо пита дали носи богатства. Когато разбира, че пътникът няма ценности, но е мъдрец, стражът иска от философа да му сподели идеите си, защото "Не бива знанието като скъпа вещ да се измъква!".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024