Руски карикатурист и критик на Путин избяга в България Снимка: © Facebook/Sergey Elkin

Руският политически карикатурист и сатирик Сергей Йолкин е напуснал родината си Русия и е потърсил е убежище в България. За това съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

„Все пак напуснах Русия. Митничарят не искаше да ме пусне като Лао Дзъ*, но сега съм в България. Бъдещето е мъгливо“, написа Йолкин.

Много журналисти и активисти напуснаха Русия, след като Кремъл наложи строги рестрикции върху медиите и гражданските свободи, особено след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Йолкин е световно известен със своите остри карикатури, които осмиват политическите действия на руското правителство и посочват редица социални проблеми в Русия и други бивши републики на СССР. Неговите произведения са публикувани в редица западни медии.

Владимир Путин е сред най-любимите персонажи в произведенията на Йолкин. Рисува го най-често с голям нос, въпреки че това не е отличителна характеристика на физиономията на руския президент. Много от почитателите на автора се възхищават от смелостта му да публикува изображения, злепоставящи Путин.

Сергей Йолкин е добре познат и на българската публика – негови карикатури са публикувани в сатиричното издание „Прас-прес“. Роден е през 1962 г. във Воркута, където започва да рисува от най-ранно детство. Завършва архитектура и първоначално работи в сферата на градоустройството, но през 1999 г. се преквалифицира като професионален карикатурист.

Година след инвазията в Крим през 2014 г. е създаден краткият анимационен филм по негови карикатури – „Ирония на съдбата или Честит Крим!“

След началото на войната в Украйна руските власти наложиха мерки, които задължават медиите и блоговете да публикуват само информация, съвпадаща с официалната правителствена позиция за случващото се в Украйна. Сред изискванията е руските действия да бъдат наричани „специална военна операция“ - термините „война“ или инвазия са забранени и могат да "спечелят" на използващите ги присъда от до 15 затвор.

* Препратката към Лао Дзъ е заради легендата как възниква книгата "Дао Дъ Дзин", която съхранява идеите на Даоизма. Историята е, че Лао Дзъ емигрира, когато китайската династия Джоу започва да се разпада. За да го пусне, митничарят на границата първо пита дали носи богатства. Когато разбира, че пътникът няма ценности, но е мъдрец, стражът иска от философа да му сподели идеите си, защото "Не бива знанието като скъпа вещ да се измъква!".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024