Руски лекари пишат до Путин: Спрете издевателствата над Алексей Навални Снимка: © Getty

Издевателствата над руския опозиционер Алексей Навални, който е в затвор в Русия, да бъдат прекратени и да му бъде осигурен достъп до истинска медицинска помощ. За това настояват вече 170 лекари от Русия в отворено писмо до президента Владимир Путин.

Писмото бе публикувано от независимия руски сайт "Медуза", а подписката е отворена и броят на подкрепящите я в първите часове растеше.

Медиците са притеснени от начина, по който изглежда затворникът на публикувани снимки. Адвокатът му Вадим Кобсев написа в „Туитър“, че клиентът му се е разболял и има висока температура, треска и кашлица, но до момента не е могъл да му достави лекарства. Навални е с влошено здраве, казва Кобсев. Опозиционерът последно беше отново в карцер в затвора - според разказа му, предаден от политическия му екип - защото измил лицето си по-рано от предвиденото. Наказанието е било 15-дневно и включвало и новогодишната нощ.

В писмото на лекарите се казва, че условията на задържане и външният вид на Алексей Навални предизвикват голяма загриженост за живота и здравето му. "Отказът на представителите на федералната служба по изпълнение на наказанията на Русия да предадат необходимите лекарства на лишения от свобода опозиционер представлява пряка заплаха за живота на руския гражданин", пишаг те.

Медиците настояват при Навални да бъдат допуснати цивилни лекари, а ако се прецени, че има нужда - да бъде хоспитализиран в нормална болница за изследвания и лечение. Повечето подкрепящи подписката до Владимир Путин са от Москва и Санкт Петербург. Лекарите са застанали с имена зад позицията си.

Алексей Навални бе арестуван през януари 2021 г. - в момента, в която се върна в Русия от Германия, където се лекуваще след отравяне с "новичок". Формалната причина за задържането му бе, че докато е се борят за живота му в болница в чужбина, не се е явявал пред руските власти за подписка по наложена му преди това условна присъда. През март същата година опозиционерът и критик на Путин беше осъден на 9 години затвор за "кражба на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама" в политически процес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024