Руски лекари пишат до Путин: Спрете издевателствата над Алексей Навални Снимка: © Getty

Издевателствата над руския опозиционер Алексей Навални, който е в затвор в Русия, да бъдат прекратени и да му бъде осигурен достъп до истинска медицинска помощ. За това настояват вече 170 лекари от Русия в отворено писмо до президента Владимир Путин.

Писмото бе публикувано от независимия руски сайт "Медуза", а подписката е отворена и броят на подкрепящите я в първите часове растеше.

Медиците са притеснени от начина, по който изглежда затворникът на публикувани снимки. Адвокатът му Вадим Кобсев написа в „Туитър“, че клиентът му се е разболял и има висока температура, треска и кашлица, но до момента не е могъл да му достави лекарства. Навални е с влошено здраве, казва Кобсев. Опозиционерът последно беше отново в карцер в затвора - според разказа му, предаден от политическия му екип - защото измил лицето си по-рано от предвиденото. Наказанието е било 15-дневно и включвало и новогодишната нощ.

В писмото на лекарите се казва, че условията на задържане и външният вид на Алексей Навални предизвикват голяма загриженост за живота и здравето му. "Отказът на представителите на федералната служба по изпълнение на наказанията на Русия да предадат необходимите лекарства на лишения от свобода опозиционер представлява пряка заплаха за живота на руския гражданин", пишаг те.

Медиците настояват при Навални да бъдат допуснати цивилни лекари, а ако се прецени, че има нужда - да бъде хоспитализиран в нормална болница за изследвания и лечение. Повечето подкрепящи подписката до Владимир Путин са от Москва и Санкт Петербург. Лекарите са застанали с имена зад позицията си.

Алексей Навални бе арестуван през януари 2021 г. - в момента, в която се върна в Русия от Германия, където се лекуваще след отравяне с "новичок". Формалната причина за задържането му бе, че докато е се борят за живота му в болница в чужбина, не се е явявал пред руските власти за подписка по наложена му преди това условна присъда. През март същата година опозиционерът и критик на Путин беше осъден на 9 години затвор за "кражба на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама" в политически процес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023