Руските милиардери, които се разграничиха от войната на Путин в Украйна

Няколко от най-богатите руснаци започнаха да дават сигнали за дистанциране от инвазията на руската армия в Украйна.

Част от тях като Михаил Фридман и Александър Пономаренко бяха вкарани в санкционния списък на САЩ и ЕС през последните няколко дни. Други като Олег Дерипаска вече са в черния списък на Вашингтон от години.

Бизнес-медията РБК събира на едно място призивите им към Путин за прекратяване на войната в Украйна. Александър Тинкован, собственик на веригата за търговия с електроуреди и битова техника "М.Видео", дори споделя коментара на един от най-известните опозиционни журналисти Дмитрий Муратов срещу опорната точка за "денацификацията" на Украйна.

"Струва ми се, че нашето правителство и президентът начело са преяли със собствената си пропаганда и са й повярвали", се казва в позицията на Муратов, споделена от Тинкован.

Самият той добавя: "Все пак не дават Нобелови награди за мир без причина. И трябва да прокараме водораздел между руската власт и руския народ".

54-годишният банкер Олег Тинков - основател на "Тинкофф Банк" - публикува съобщение в Instagram-профила си, в което заявява, че "В Украйна умират невинни хора всеки ден, а това е немислимо и недопустимо".

От няколко години Тинков страда от левкемия и посочва, че "два пъти се е оказвал на крачка от смъртта", което го е убедило колко крехък може да бъде животът.

"Държавите трябва да харчат пари за лечение на хората и за изследвания за рака, а не за война. Ние сме против тази война", пише Тинков, като публикува своя снимка с децата си.

Алексей Мордашов - собственик на металургичния завод "Северстал", чието богатство се оценява на над 26 млрд. долара - нарича войната в Украйна "трагедия на два братски народа".

"Ужасно е, че загиват украинци и руснаци, хората търпят лишения, икономиката се разрушава. Трябва да се направи всичко необходимо, за да се намери изход от този конфликт в най-скоро време, а кръвопролитието да се прекрати, за да може да се помогне на пострадалите хора да възстановят нормалния живот", казва Мордашов.

Той е един от руските бизнесмени, срещу които ЕС въведе санкции заради войната в Украйна.

Сергей Мещанюк, съсобственик на търговската верига за продажба на електроника DNS в Русия, описва случващото се като "черна страница в историята".

"До последно не вярвах, че това ще се случи. Безумие. Това е престъпна решимост да се унищожи целият свят. Как такова нещо се оказа възможно?", пита той, цитиран от "Форбс".

Двамата съсобственици на инвестиционния фонд LetterOne Михаил Фридман и Алексей Кузмичов също заеха позиция срещу войната.

"Днешната криза ще струва много човешки животи и ще нанесе вреди и на двата народа, които са били братя в продължение на стотици години. Дълбоко съм привързан към украинците и руснаците и според мен днешният конфликт е трагедия за двата народа", казва той.

Фридман е един от най-богатите хора в Русия, но е роден в западния украински град Лвов - там живеят неговите родители, те са украински граждани. Срещу него също бяха наложени санкции от страна на ЕС в понеделник. Той е акционер в нефтената компания Wintershall, мобилния оператор VEON, както и съсобственик в консорциума, в който влиза "Алфа банк".

Партньорът му Кузмичов заявява, че неговата позиция е "още по-твърда" от тази на Фридман.

"Моята майка беше украинка. Имам огромен брой роднини и приятели там. Но няма да правя никакви политически заявления", казва той пред "Форбс".

Досегашният председател на съвета на директорите на летище "Шереметиево" Александър Пономаренко се обяви за "най-скорошно разрешаване на международната криза, нормализацията на политическите и икономическите отношения между страните".

Пономаренко беше санкциониран от ЕС заради това, че е бил официален съсобственик в т.нар. дворец на Путин в Геленджик. Той твърди, че е излязъл от проекта още през 2016 г. и няма други отношения с него.

"Мирът е много важен! Преговорите трябва да започнат колкото се може по-скоро", написа още в неделя в Telegram Олег Дерипаска, някогашният "лидер" в класацията на най-богатите хора в Русия, който от 2018 г. е санкциониран от САЩ и се принуди да напусне управлението на алуминиевия производител "Русал".

"Тъй като това е реална криза, ще са нужни и реални кризисни мениджъри, а не фантасти с наръч презентацийки. Трябва да променим икономическата политика, трябва да сложим край на целия този държавен капитализъм", пише още Дерипаска.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024