Руснаците остават без Tinder. Приложението напуска Русия повече от година след началото на войната Снимка: © Getty Images

Компанията майка на приложенията за запознанства Tinder и Hinge обяви, че спира работата си в Русия. Това става повече от година след началото на руската война в Украйна, заради която много западни компании се изтеглиха от страната.

От Match Group заявиха, че предприемат стъпки за "ограничаване на достъпа" до услугите и ще се оттеглят напълно от руския пазар до 30 юни.

"Ангажирани сме със защитата на човешките права“, се казва в позиция на предприятието.

Компанията твърди, че Tinder е "най-популярното приложение за запознанства с нови хора" в света.

Още в първите месеци от началото на войната, много компании прекъснаха дейността си в Русия, включително платформи като Spotify и Netflix и големи вериги като McDonald's, Coca-Cola и Starbucks.

Приложенията за запознанства от каталога на Match Group, в който влизат Tinder, Hinge и PlentyOfFish, едва сега предприемат тези действия. Компанията направи малко публични изявления за дейността си в Русия на фона на инвазия, но отчете отрицателни въздействия върху европейските си операции през март 2022 г.

Един от акционерите на дружеството казва пред "Ройтерс", че продължаващото присъствие на компанията в Русия "не изглежда добре".

"Не е добре за надеждна марка да продължава да работи в страна, чийто държавен глава е подсъдим в Международния наказателен съд", каза изпълнителният директор и акционер на Match Джеф Пъркинс.

Други технологични фирми, като Netflix и Apple, спряха дейността си в страната още през 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024