С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии Снимка: © Facebook

"Баща забрани електричеството", "Семейство в Барнет живее без ток", "Банкер от Лондон и семейството му живеят като първобитни хора". Така първоначално звучи историята, пратила едно българско семейство във Великобритания по страниците на световните медии с тези и подобни заглавия. Разказва се как българско семейство пести от сметки за ток като си свети с челници за по 8 паунда, а парното се включвало веднъж седмично.

Дребната подробност е, че новината е напълно фалшива, сензация няма, а сюжетът тръгва от невинно видео и шега в Тик-Ток.

bTV и кореспондендът на медията на Острова Васил Христов разплитат "сензацията", за която разказват главните герои - Чавдар и съпругата му Тони.

Жената разказва как тъкмо е започнала нов бизнес и постоянно е снимала видеа. Съпругът една вечер я изпратил да си снима насаме. "Имах едно видео с него, в което ни показва и включва фенерчетата, с които ходи в гаража, измислих набързо текст и го пуснах в Тик-Ток".

В първите дни няма никакъв интерес към шеговитото видео, но след това броят на гледанията започва да се върти като на ротативка и достига 900 000. Чавдар дори не подозира за шегата.

Със семейството се свързва журналист, пред когото хората разказват истината за историята. Казват, че не са научени да пестят, но с новите сметки се замислят - да се гаси лампата, когато в стаята няма никого, но на студено не мислят да стоят...

Само че историята, публикувана в таблоида "Сън" няма нищо общо с разказа им. Започва каскадно препечатване на историята в медии по целия свят - без никой да провери достоверността. Дори в онлайн страницата на реномираното сп. "Тайм" историята успява да си пробие. път. "Получихме и линк дори от австралийски вестник", разказва Тони.

Чавдар допълва как и синът му се е чудил как от най-щедрия баща на света се е превърнал в човек, който спира тока на семейството си.

Семейството приема всичко със смях. Включително и това, че освен за пестенето на ток, научават и други неща за себе си, които не подозират . Например как Чавдар е станал банкер. "На банкер повече щеше да му отива да е художник, не бояджия", смее се героят.

Той всъщност има малък бизнес в строителството, а Тони е търсен йога инструктор. Живеят във Великобритания от 18 години. "Ние сме най-обикновено семейство", вдига рамене тя.

И Чавдар, и Тони са шокирани как в медиите от контекст се изваждат само неща, които да направят сензация, как всичко се препечатва и никой не проверява и не се интересува от истинската история. С изключение на Васил Христов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024