С нов указ Путин отвори широко вратите за чужденците, които искат да имигрират в Русия Снимка: © Getty Images

Чужденците, които искат да се преместят в Русия, вече ще могат да имигрират много по-лесно в управляваната по тоталитарен модел страна. За целта дори не се изисква те да знаят руски език или история - важно е обаче да споделят "традиционните руски ценности".

В понеделник президентът Владимир Путин подписа указ, с който разрешава на чужди граждани и хора без гражданство да кандидатстват за временно пребиваване в страната.

Указът е описан от руското правителство като такъв, който дава пристан на чужденци, които не са съгласни с това, което Москва нарича неолиберална идеология.

Новите мерки са насочени конкретно към хората, които вече не искат да приемат "разрушителната неолиберална идеология" на родните си страни, пише в документа. Кои са тези държави така и не е посочено в постановлението. Скоро обаче Министерството на външните работи и правителството ще изготвят списък от държави, които попадат в тази категория. Очаква се той да включва преди всичко либералните западни демокрации.

Указът ще влезе в сила от 1 септември. С него чуждите граждани, ще могат да търсят "хуманитарна подкрепа" от руските власти, като подадат молба за разрешение за временно пребиваване в Русия.

Досега, за да бъде издадено такова разрешение, бяха необходими познания по руски, роднински връзки с руски гражданин или доказателство за трудови договори на територията на страната. Администрацията обаче вече ще приема кандидати без да предоставят документи за владеенето на езика, историята или законите на страната.

Само тези, които имат разрешение за временно пребиваване, могат впоследствие да кандидатстват за постоянно разрешение или руско гражданство след няколко години.

През последните години Русия разхлабва все повече миграционната си политика. Това се дължи основно поради факта, че не са много желаещите, които искат да емигрират в страна, управлявана по тоталитарен модел.

Кремъл обаче не пропуска възможност да се похвали при наличието дори и на един такъв случай. Миналата седмица Министерството на вътрешните работи обяви, че американска двойка и техните деца са потърсили "временно убежище" в страната. Причината за това било "отмяната на традиционните и семейните ценности, както и ниското ниво на образование" в САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024