Едноличен владетел с две чаши: Как Си Дзинпин демонстрира властта си пред политическия елит? Снимка: © Getty Images

Си Дзинпин беше "избран" с пълно единодушие за президент на Китай за още пет години. Безпрецедентният трети мандат на държавния глава беше официално одобрен от политическия елит на страната в петък, което затвърди контрола му и го направи най-дълго управлявалия лидер на комунистическата страна от основаването ѝ през 1949 г.

Преизбирането на Си и назначаването на негови лоялни хора на висши постове утвърждават почти пълния му монопол върху китайската политическа власт, като елиминират всякаква потенциална опозиция срещу него. Някои забелязаха, че силното му властово положение в страната дори е било закодирано в конкретен символ по време на годишната среща на Националния народен конгрес (ННК).

Докато на всяко от местата на избраните близо 3 хил. китайски делегати има само по една чаша за чай, то Си Дзинпин разполага с две чаши до табелката с името си. Това обаче не се оказва случайно.

Британската обществена медия BBC разказва, че подробността за две чаени чаши не е съвпадение, а зад нея има конкретно поставена цел и тя е да илюстрира позицията на Си във властово-политическата структура на страната. Това се обяснява с китайската политика, която е богата на символи и скрити послания.

В по-ранни времена например само на китайския император е било позволено да се облича в жълти дрехи, за да подчертае важността на поста си. Днес всички участници в Националния конгрес носят обикновени костюми, така че Си трябва да изпъкне по друг начин и това изглежда са именно двете чаши чай.

Самата среща, известна като "Двете сесии", е церемониална и е почти като спектакъл. ННК е еквивалентът на парламента в страната, който на теория би трябвало да е най-мощният държавен орган. В действителност обаче той действа като орган за подпечатване на управляващата Китайска комунистическа партия, като приема ключови закони по вече взети решения.

Символиката на чашите се появява още през 2021 г., но много експерти тогава я обясняват с мерките срещу COVID-19. Сега обаче тя се тълкува като демонстрация на власт - нещо, което другите останали делегати в залата нямат.

Междувременно третият мандат на Си Дзинпин не е единственото нововъведение в Китай. Годишната среща на политическия елит ще продължи до понеделник и в момента се организира най-голямото разместване в правителството от десет години насам. Очаква се в събота бившият партиен лидер на Шанхай Ли Цян да стане новият премиер на страната и да замени Ли Къцян, който не принадлежи към лагера от близки съюзници на Си Дзинпин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024