С вино и "сладко писмо" Берлускони отново потърси добрия си приятел Путин Снимка: © Canva

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони се е "свързал" отново със своя стар приятел Владимир Путин и дори смята, че е един от "петимата истински приятели" на руския президент. Това става ясно от аудиозапис, публикуван в италиански медии, пише политическото издание "Politico".

Думите на Берлускони се чуват на тайно записана реч на заседание на неговата партия "Форца Италия" по време на парламентарните дискусии за съставяне на ново правителство.

86-годишният политик казва, че е притеснен за отношенията на Италия с Русия, тъй като "министри казаха, че вече сме във война с тях, защото предоставяме оръжия и финансиране на Украйна", след което добавя: "Аз възобнових отношенията си с президента Путин - малко"

По думите му двамата са си разменили подаръци за рождения ден. Берлускони навърши 86 години на 29 септември, а Путин - 70 през октомври.

"За рождения ми ден той ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо. Отговорих му с бутилки "Ламбруско" (марка червено вино) и също толкова сладко писмо", се чува да казва Берлускони в аудиозаписа.

Медиите в страната пишат, че бившият италиански премиер отрича предполагаемото възобновяване на отношенията с Путин.

"Берлускони разказа на парламентаристите стара история за епизод, датиращ от много години", се казва в изявление на "Форца Италия", цитирано от най-тиражираният вестник в Италия "la Repubblica".

Преди изборите в страната в края на миналия месец Берлускони защити Путин, като заяви, че руският президент просто е искал да замени правителството на Володимир Зеленски с "достойни хора".

Новоизбраният италиански премиер Джорджия Мелони се постара да се дистанцира от Москва, като определи руската инвазия като "неприемлив широкомащабен акт на война от страна на Путинова Русия срещу Украйна" и се застъпи за изпращането на оръжия на правителството в Киев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024