Сабрина Карпентър, от която няма как да избягаме това лято Снимка: © Getty Images

Сабрина Карпентър. Запомнете добре това име. То принадлежи на следващата голяма звезда в поп музиката. Кариерата на 25-годишната изпълнителка се развива стремително, а по всичко личи, че нейната песен "Espresso" ще бъде хитът на лятото, от който няма да може да се избяга.

Поп парчето излезе в средата на април и не спира да се изкачва в музикалните класации. Дори измести Тейлър Суифт от първото място във Великобритания.

Карпентър беше част от турнето на Суифт "Eras" като подгряващ изпълнител, излезе на сцената на популярния музикален фестивал "Coachella", пусна сингъл, който се превърна в световен хит, а наскоро обяви самостоятелен албум, който ще излезе през август. Всичко това се случи само в рамките на година.

За Карпентър обаче светлината на прожекторите не е нещо ново.

Вече порасналите тийнейджъри познават Сабрина от ролята ѝ на Мая в сериала на Disney Channel "Райли в големия свят" (Girl Meets World) през 2014 г.. Тя обаче мечтае за голяма сцена и слава още от малка. От съвсем малка ходи на уроци по пеене, танци, актьорско майсторство и китара. Когато е само на 10 години се класира на трето място в певчески конкурс, организиран от Майли Сайръс. Това ѝ осигурява звукозаписен договор с лейбъл, собственост на Disney.

В тийнейджърските си години започва все по-активно да се занимава с музика, издава сингъл след сингъл и четири албума в рамките на почти пет години.

Малко след като приключва работата си в Disney, Сабрина дебютира на Бродуей с главна роля в мюзикъла "Mean Girls". Годината обаче е 2020-та, месец март. Така Карпентър участва само в две представления - след това пандемията от COVID-19 затвори и театрите, и света въобще.

Кариерата ѝ върви сравнително монотонно до 2021 г., когато името ѝ става обект на особен медиен интерес. Сабрина се озовава в центъра на любовен триъгълник между други две звезди на Disney - Оливия Родриго и Джошуа Басет.

Дебютният самостоятелен сингъл на Родриго "Drivers License" всъщност разказва за раздялата ѝ с Басет и отпраща послания към самата Карпентър.

"And you're probably with that blonde girl // Who always made me doubt // She's so much older than me // She's everything I'm insecure about" (Вероятно си с онова русо момиче // което винаги ме е карало да се съмнявам // Тя е много по-голяма от мен // Тя е всичко, в което аз съм несигурна), пее Родриго.

Парчето се превръща в хит. Огромна част от феновете са убедени, че въпросната блондинка е именно Сабрина Карпентър, като според слухове Басет започва да излиза с нея малко след раздялата си с Оливия Родриго.

Много от почитателите на изпълнителката на "Drivers License" се настройват срещу Сабрина. Стига се дори до заплахи за живота ѝ в социалните мрежи. Тя реагира на цялата драма единствено чрез своята музика и по-конкретно с песните "Skin" и "Because I Liked a Boy". Във второто парче певицата описва невинна връзка, която завършва с критики и кибертормоз.

Заради този сюжет името на Карпентър се споменава все по-често в медиите, а "Skin" влиза в престижната класация на Billboard Hot 100. Година по-късно тя пуска и нов албум, озаглавен "Emails i can't send".

Когато тръгва на турне, ѝ хрумва блестящата идея да направи фрийстайл аутро в края на хитовата си песен "Nonsense". Всеки път, когато Сабрина я изпълнява, тя завършва парчето с изцяло нов куплет, написан специално за града, в който се намира. Това се харесва особено много на публиката и бързо избухва в социалните мрежи. Превръща се в нейна запазена марка и до днес.

@toorly they’re all so iconic but heres our ranking of some of Sabrina Carpenter’s ‘Nonsense’ outros 🩷 #sabrinacarpenter #nonsense #nonsenseoutro #livemusic #concert #ranking ♬ original sound - TOORLY

Сабрина предизвиква допълнителни спорове в медиите с видеоклипа към песента "Feather", заснет в католическа църква в Бруклин. Певицата танцува около религиозни артефакти, включително около ковчег, което предизвика възмущение сред някои духовници и членове на религиозната общност.

В отговор на критиките младата изпълнителка заяви, че тя и екипът ѝ предварително са получили одобрение за снимките в църквата. И се шегува с думите: "Jesus was a carpenter" - игра на думи със собствената ѝ фамилия Carpenter, която в буквален превод означава дърводелец. Иисус Христос е бил син на дърводелец и се смята, че е научил занаята от баща си.

Под "звездната опека" на Тейлър Суифт

След края на самостоятелното си турне, Сабрина отново излиза на сцената. Този път като подгряващ изпълнител за турнето "Eras" на Тейлър Суифт.

От този момент нататък на пръв поглед "малката и сладка" Сабрина започва да завладява голямата сцена. Нейният сценичен образ на провокативна, сладка принцеса става емблема за нея.

Концертите от турнето за нула време оказват огромно влияние върху кариерата на Карпентър. Очаквана от много фенове, новата ѝ песен "Espresso" влиза в топ 10 на всички световни класации само за седмица след премиерата ѝ.

Още в първия ден хората вече знаят текста и заливат Instagram и TikTok със съдържание за парчето. Знаменитости като Адел, Рийс Уидърспуун, Трой Сиван и други се включват в тренда.

Наскоро Сабрина открехна вратата пред обществеността и за любовния си живот - певицата в момента излиза с актьора Бари Коган. Той участва и в нейния най-нов музикален клип "Please Please Please" - в ролята на лошо момче, в което изпълнителката е лудо влюбена.

В началото на юни 25-годишната певица обяви новия си студиен албум "Short n' Sweet", който ще излезе през август. Карпеттър вече се радва на нечуван успех и много силна рекламна кампания в социалните мрежи, което я прави и потенциален лауреат за следващите награди "Грами".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чуждестранният бизнес призова за демократично правителство и ангажимент към ЕС и НАТО

Седем търговски камари излязоха с писмо до политиците

17:14 - 02.07.2024
Важно днес

Десетки пожари бушуват в Гърция, туристи на о-в Кос прекараха нощта на футболно игрище

Сухото време е причината за горските пожари в страната и това лято

17:06 - 02.07.2024
Важно днес

КЗК разследва Billa България за нелоялни търговски практики

Производството е във връзка със спорни клаузи при договорите за доставка на яйца

16:22 - 02.07.2024
Важно днес

Опоненти се обединяват, за да предотвратят мнозинство на Льо Пен във Франция

Марин Льо Пен обяви, че ще търси подкрепа за кабинет, дори ако няма мнозинство

15:23 - 02.07.2024
Важно днес

Местна лидерка на ДПС: "Всички си задават въпроса какво се случва в партията"

Сюзан Моллахюсеин от Кричим за чистката в ДПС и Делян Пеевски

15:17 - 02.07.2024
Бизнес

Заплатите и инфлацията забавят ръста си в края на годината, показва прогноза на "Уникредит Булбанк"

Политическата несигурност забавя инвестициите в частния сектор

14:48 - 02.07.2024
Важно днес

Седмокласниците подобряват резултатите си по математика, но отстъпват леко по български език

Леко отстъпление се наблюдава в резултатите по български език и литература

13:59 - 02.07.2024