"Съчки-мъчки - няма такива работи"

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб професор Тодор Кантарджиев съобщи, че за четвърти пореден ден излекуваните са повече от новозаразените - 41 нови случая и 42 оздравели. Всички положителни проби досега са 2372, а активните случаи - 1478.

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести даде актуална информация и за другите държави по света. Той сравни новите данни от двете скандинавски държави Дания и Швеция, като при първата случаите за денонощието са 65, а при втората - 649.

"Има ли разлика - има. Коментари, съчки, мъчки - няма такива работи." - тази реплика бе препратка към изказване на доц. Атанас Мангъров, който е привърженик на стадния имунитет, практикуван в Швеция. Пред bTV той заяви, че високата смъртност на места се дължи на големия брой възрастни хора и се определи като "суха съчка", тъй като е на 64 години.

Кантарджиев допълни, че лабораторният капацитет у нас се е увеличил два-три пъти, което е довело до повишаване на възможностите за провеждане на повече тестове. През изминалото денонощие са направени 1450 изследвания.

Професорът обясни защо сериозни случаи при децата почти няма. По негови думи има две причини за сериозността на заболяването, като едната се дължи на броя на рецепторите в органите ни, в които ще се залови вируса - "Оказва се, при децата тези рецептори в дихателната система са много по-малко, отколкото при възрастните, затова те, включително и боледуващите, почти нямаха клинична проява на заболяването."

Другият ключов фактор, каза той, е броят на вирусите, с които сме се заразили. Ако ползваме дистанция и предпазни средства, дори да бъдем засегнати от Covid-19, ще боледуваме по-малко, тъй като сме се инфектирали с по-малко вируси.

Планира се голямо проучване в Националния център за заразни и паразитни болести, финансирано от от държавата - то ще цели да научи доколко коронавирусът в страната се е изменил, тъй като при пренасянето му от човек на човек води до мутации, съобщи Кантарджиев.

Данните за денонощието:

Осем от заразените през изминалите 24 часа са в София, но по-голямата част, 17, се намират в Пазарджик. Това се дължи на клъстъра в завода за производство за авточасти. Мерки са взети преди откриването на новите случаи, като служителите работят на ротационен принцип - част от тях са в отпуск, но ще заменят работещите в момента след дезинфекция на помещенията.

"Най-важното е по време на епидемия рано да се взимат мерките. Ако се вземат след това, даже да са много по-строги, ефектът е много нисък," каза Кантарджиев, давайки пример с действията при огнището в завода "Мизия" - в момента там ситуацията е овладяна.

Останалите нов положителни проби са разпределени по една в Благоевград, Смолян и Кюстендил.

Има един нов случай на засегнат медик - става дума за медицинска сестра от Кнежа. Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести призова за стриктно спазване на мерките и използване на индивидуалните предпазни средства от медицинския персонал:

"На сайта на Националния център има една презентация как се слага, ползва костюм, и как се съблича. Най-големият риск е при събличането на индивидуалните предпазните средства."

Петима души са починали през изминалите 24 часа - мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, жена на 51 години с онкологично заболяване в Стара Загора и 82-годишен мъж в Ямбол с инсулт. Другите две жертви са мъж и жена от Пазарджик, но директорът на Националния център за заразни и паразитни болести не обяви възрастта и придружаващите им заболявания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024