Депортацията на Новак Джокович от Австралия е обоснована и логична - това се посочва в мотивите на единодушното решение на тричленния съдебен състав на Федералния съд, който сложи край на престоя на световния No.1 в страната поради отказа му да се ваксинира срещу Covid-19.

Съдиите посочват, че министърът по имиграционните въпроси Алекс Хоук е спазил законовите условия при решението си да изгони Джокович на базата на публично изразения му скептицизъм спрямо ваксините и доказаните нарушения на задължителната му карантина. Позицията му не може да се възприеме като "нелогична или нерационална", се казва в мотивите.

Достатъчно е било Хоук да докаже, че сръбският тенисист "би могъл да представлява риск за здравето, безопасността или обществения ред сред австралийското население", за да отмени визата му.

Адвокатите на спортиста твърдяха, че Хоук не е намерил достатъчно сериозен аргумент, доказващ антиваксърски настроения у техния клиент. Според тях министърът е разчитал на "подбрани" коментари от статия в BBC, озаглавена "Какво всъщност казва Новак Джокович за ваксините?".

Материалът отразява думи на тенисиста от пролетта на 2020 г., когато той заявяваше, че e "против ваксинирането и не би искал някой да го принуждава да се имунизира, за да може да пътува".

Федералният съд в Австралия обаче отхвърля това твърдение: "Г-н Джокович има добре известно мнение за ваксинирането и е ясно, че той му се противопоставя".

Това е видно и от факта, че той е разполагал с повече от една година, в която е имал възможността да се имунизира, но е предпочел да не го прави.

Цитираните негови коментари в BBC са "изразени и публично известни още преди да бъде изобретена ваксина срещу Covid-19", напомнят съдиите.

"Министърът е бил напълно свободен да заключи, че г-н Джокович е избрал да не се ваксинира, защото се противопоставя на ваксинацията или не желае да бъде ваксиниран".

Тенисистът не е дал нови показания, в които да се разграничава от по-ранните си мнения по повод ваксините. Затова и съдът смята за логично заключението на имиграционния министър, че общественото мнение възприема Джокович като противник на препаратите за превенция на Covid-19.

Първоначално визата на Джокович беше отнета заради предполагаемо несъответствие с правилата за медицинско изключение от ваксиниране. Седмица след като съдът в Мелбърн разреши на тенисиста да остане в Австралия и да се подготвя за началото на Australian Open, министър Алекс Хоук отне визата му за втори път - вече на основанието, че съпротивата на Джокович срещу ваксините може да доведе до нарушение на обществения ред в страната.

Тричленният съдебен състав подкрепя позицията на Хоук, че присъствието му може да стимулира активността на антиваксърските групи в Австралия и да задълбочи несигурността на колебаещите се хора.

"Една легендарна звезда на тениса може да повлияе на хора от всяка възрастова група, млади и стари, но може би най-вече на младите, които се впечатляват най-лесно, така че да последват неговия пример", се казва в съдебното решение. "Това не е произволно възприятие. То няма нужда от доказване. То е признание на човешкото поведение, до което може да се стигне от най-скромни впечатления върху хората".

Признанието на Джокович, че съзнателно е нарушил карантината си в Сърбия, също е взето предвид от съдебния състав.

Тримата магистрати посочват още, че имиграционният министър не е бил длъжен да се съобразява с евентуални последици от решението му да отмени визата на тенисиста.

Все още не е ясно дали Новак Джокович ще заведе дело за обезщетение срещу Австралия. Британският таблоид Sun твърди, че екипът му вече обмислял да съди правителството за сума в размер на над 6 млн. долара, които надвишават дори потенциалния награден фонд за шампиона от Australian Open.

The Age обаче цитират председателя на сръбската православна младежка асоциация в Мелбърн Джон Йеремич, който е приятел на семейството на Джокович и който твърди, че тенисистът не е взел решение за следващите си стъпки.

"Ако бъдат предприети някакви съдебни мерки, по-голямата част от получените обезщетения след адвокатските разноски ще бъдат дарени за благотворителни каузи в Австралия и по света. Ноле и семейството му дълбоко обичат Австралия и независимо от последните неприятни събития се надяват да се върнат отново през 2023 г.", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години