Депортацията на Новак Джокович от Австралия е обоснована и логична - това се посочва в мотивите на единодушното решение на тричленния съдебен състав на Федералния съд, който сложи край на престоя на световния No.1 в страната поради отказа му да се ваксинира срещу Covid-19.

Съдиите посочват, че министърът по имиграционните въпроси Алекс Хоук е спазил законовите условия при решението си да изгони Джокович на базата на публично изразения му скептицизъм спрямо ваксините и доказаните нарушения на задължителната му карантина. Позицията му не може да се възприеме като "нелогична или нерационална", се казва в мотивите.

Достатъчно е било Хоук да докаже, че сръбският тенисист "би могъл да представлява риск за здравето, безопасността или обществения ред сред австралийското население", за да отмени визата му.

Адвокатите на спортиста твърдяха, че Хоук не е намерил достатъчно сериозен аргумент, доказващ антиваксърски настроения у техния клиент. Според тях министърът е разчитал на "подбрани" коментари от статия в BBC, озаглавена "Какво всъщност казва Новак Джокович за ваксините?".

Материалът отразява думи на тенисиста от пролетта на 2020 г., когато той заявяваше, че e "против ваксинирането и не би искал някой да го принуждава да се имунизира, за да може да пътува".

Федералният съд в Австралия обаче отхвърля това твърдение: "Г-н Джокович има добре известно мнение за ваксинирането и е ясно, че той му се противопоставя".

Това е видно и от факта, че той е разполагал с повече от една година, в която е имал възможността да се имунизира, но е предпочел да не го прави.

Цитираните негови коментари в BBC са "изразени и публично известни още преди да бъде изобретена ваксина срещу Covid-19", напомнят съдиите.

"Министърът е бил напълно свободен да заключи, че г-н Джокович е избрал да не се ваксинира, защото се противопоставя на ваксинацията или не желае да бъде ваксиниран".

Тенисистът не е дал нови показания, в които да се разграничава от по-ранните си мнения по повод ваксините. Затова и съдът смята за логично заключението на имиграционния министър, че общественото мнение възприема Джокович като противник на препаратите за превенция на Covid-19.

Първоначално визата на Джокович беше отнета заради предполагаемо несъответствие с правилата за медицинско изключение от ваксиниране. Седмица след като съдът в Мелбърн разреши на тенисиста да остане в Австралия и да се подготвя за началото на Australian Open, министър Алекс Хоук отне визата му за втори път - вече на основанието, че съпротивата на Джокович срещу ваксините може да доведе до нарушение на обществения ред в страната.

Тричленният съдебен състав подкрепя позицията на Хоук, че присъствието му може да стимулира активността на антиваксърските групи в Австралия и да задълбочи несигурността на колебаещите се хора.

"Една легендарна звезда на тениса може да повлияе на хора от всяка възрастова група, млади и стари, но може би най-вече на младите, които се впечатляват най-лесно, така че да последват неговия пример", се казва в съдебното решение. "Това не е произволно възприятие. То няма нужда от доказване. То е признание на човешкото поведение, до което може да се стигне от най-скромни впечатления върху хората".

Признанието на Джокович, че съзнателно е нарушил карантината си в Сърбия, също е взето предвид от съдебния състав.

Тримата магистрати посочват още, че имиграционният министър не е бил длъжен да се съобразява с евентуални последици от решението му да отмени визата на тенисиста.

Все още не е ясно дали Новак Джокович ще заведе дело за обезщетение срещу Австралия. Британският таблоид Sun твърди, че екипът му вече обмислял да съди правителството за сума в размер на над 6 млн. долара, които надвишават дори потенциалния награден фонд за шампиона от Australian Open.

The Age обаче цитират председателя на сръбската православна младежка асоциация в Мелбърн Джон Йеремич, който е приятел на семейството на Джокович и който твърди, че тенисистът не е взел решение за следващите си стъпки.

"Ако бъдат предприети някакви съдебни мерки, по-голямата част от получените обезщетения след адвокатските разноски ще бъдат дарени за благотворителни каузи в Австралия и по света. Ноле и семейството му дълбоко обичат Австралия и независимо от последните неприятни събития се надяват да се върнат отново през 2023 г.", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024