Съдът в Хага разследва Венецуела за престъпления срещу човечеството Снимка: © Getty Images

Международният наказателен съд в Хага ще разследва дали правителството на Венецуела е извършило престъпления срещу човечеството по време на потушаването на антиправителствените протести в страната през 2017 г.

Повече от 100 души загинаха по време на разпръскването на протестиращите с полицейска сила. Демонстрациите започнаха, след като Върховният съд реши да разпусне доминираното от опозицията Народно събрание.

Главният прокурор на съда Карим Хан обяви решението си да започне официално разследване, след като прекара 3 дни в Каракас. Президентът Николаос Мадуро заяви, че държавата уважава решението за раследване но не го споделя.

"В това отношение ние подписахме споразумение, което гарантира ефективно сътрудничество и конструктивен диалог", каза още Мадуро на церемония, излъчена по телевизионния канал Venezolana de Televisión. Според него "Венецуела гарантира справедливост".

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент на Венецуела и има подкрепата на повече от 50 държави, приветства действията на съда.

Той сподели в Twitter, че разследването ще даде възможност на жертвите и техните семейства да „заявят правото да получат правосъдие, което е било отказано във Венецуела“.

Прокурорът призова да не се политизира работата по случая и обеща независимо разследване.

Предварителната проверка по жалбата срещу режима на Венецуела е започнала още през 2018 година.

Съдебните искове са срещу правителството и срещу решенията на Върховния съд, които разширяват правомощията на държавния глава и ограничават функциите на парламента, контролиран от политическите му опоненти.

Над 120 души загинаха по време на протестите през 2017 година. Хиляди участници в демонстрациите бяха ранени, над 5 хиляди протестиращи бяха арестувани.

През септември 2017 г. Тогавашният върховен комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал-Хюсеин призова за международно разследване на нарушения на правата и свободите във Венецуела, като насочи вниманието към прекомерната употреба на сила от страна на полицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024