Съдия Цариградска отново е заплашвана: "Кажи на тая жена да се кротне"

Съдия Владислава Цариградска съобщи, че след последната си медийна изява е получила ново заплашително предупреждение да спре да говори.

"Кажи на тая жена да се кротне" е било посланието, което тя е получила през обща позната с Веселин Иванов - шеф на дирекция "Публична комуникация" в прокуратурата.

"Снощи в късните часове, през обща позната с г-н Веселин Иванов, аз получих предупреждение, че трябва да се "кротна" - "кажи на тая жена да се кротне. Представете си щом такива заплахи, след всичките ми разкрития, някой дръзва да отправи към съдия - какво може да се случи с обикновен гражданин, който няма защита", каза тя.

Иванов заемаше тази длъжност и при Иван Гешев, и при Борислав Сарафов.

Според Цариградска - този човек е отправял сходни заплахи и срещу Асена Сербезова, бившия здравен министър от кабинета "Петков", по време на Covid-пандемията: "Знам, че срещу нея са отправяни същите предупреждения, вероятно лексиката е била по-различна".

Поводът за предупреждението се оказва нейно интервю за БНР в неделя, в което тя споменава Иванов като човека, който е подавал сигнали срещу Борислав Сарафов за имущественото му състояние.

Това е схемата, която самият Сарафов описа като порок на институцията от времето на Гешев - изпращане на готови "статии" от служители на прокуратурата до определени медии, които да се ползват за самосезиране от същата тази прокуратура.

В интервюто си за Нова ТВ Цариградска обяви, че убитият Мартин Божанов - Нотариуса е бил таен сътрудник на Министерството на вътрешните работи, паралелно с извършваната от него криминална дейност.

Тя направи връзка между политическия чадър над неговите престъпления и данните за това, че се е водил на отчет към службите.

"За МВР съм сигурна, че той е бил таен сътрудник. Имал е водещ ръкводител, който по неофициална информация е работил за 3 районно управление (в София) и е бил освободен от длъжност наскоро", каза тя пред Нова ТВ.

Цариградска допусна, че е възможно Божанов да е имал връзки и с ДАНС заради данните, че липсва съдебно решение за промяна на единния му граждански номер.

Съдията беше подала сигнали още през 2019-2020 г. пред ВСС и Министерството на правосъдието за това, че е заплашвана с физическа саморазправа от групировката на Мартин Божанов. Поставена е под охрана по време на мандата на Данаил Кирилов (кабинетът "Борисов" 3), но разследване по случая така и не беше проведено до 2023 г.

Дори след откриването на предполагаемото досъдебно производство срещу групата на Божанов през лятото на 2023 г. не се стигна до привличането на обвиняеми за заплахите спрямо нея. Тормозът срещу нея и семейството ѝ през подопечните сайтове "рупори на прокуратурата", както тя ги нарича, обаче продължава и до днес.

Според Цариградска политическата следа в случая с мрежата за търговия с влияние на Божанов е доказуема, но е въпрос на воля.

За сметка на това парламентарната комисия за Нотариуса може да попречи на евентуалното разследване повече, отколкото да помогне за изясняването на истината.

Публичното изслушване на хора, които трябва да дават обяснения пред депутатите, може да доведе до заличаване на следи от замесените в схемата лица и да създаде заплаха за сигурността на свидетелите.

Междувременно - "общественото пространство ще се наводни с дребни детайли кой с кого спал и на кого кумувал".

Съдия Цариградска се обърна с два апела - както към своите колеги магистрати, така и към журналистите от националните медии, да говорят открито за тормоза и заплахите, на които са подложени.

"Аз разказах всичко на 25 февруари 2020 г. То беше излъчвано в публичното пространство. Имаше отразявания в юридическите сайтове. Нито една телевизия не е потърсила не мен, а дори съдийската колегия. Обстоятелството, че съдия може да бъде заплашван и да не предизвиква институционална реакция, е плашещо за обществото. Вие също трябва да говорите. Изглежда и на вас ви се вдигна похлупакът", коментира тя в диалог с водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова.

Николаев на практика потвърди, че и той, като журналист, е подлаган на сходна компроматна кампания през жълти медии, заради която се е налагало да дава детайлни обяснения за имотното състояние на семейството си.

Цариградска акцентира специално и върху мълчанието от страна на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, част от която беше пряко замесена в скандалите около отстраняването на Иван Гешев.

"Призовавам членовете на Висшия прокурорски съвет да разкажат дали те бяха в панически страх поради заплахите, очакваха ли да бъдат задържани, очакваха ли да им подхвърлят нещо, да се случи нещо на членовете на семействата им? Нека да има доблест и да го разкажат", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024