Сахлаб: коледното лате на Витлеем

Независимо дали я консумирате от димящия казан на уличен търговец във Витлеем или я пиете по бермуди около кухненската маса в Калифорния, празничната напитка сахлаб, известна още като салеп, разказва история във всяка глътка.

Първата ви запознава с нейния затоплящ, флорален вкус, който напомня слънчевия ѝ произход. Втората разкрива вискозна текстура, напомняща коприната на орхидеени листа. С третата идват първите намеци за нейната история, богатите вкусове на Ливан и подправките на празничните традиции, които достигат до различни религии и се простират векове назад.

Сахлаб е празнична зимна напитка, която представлява гъста и богата смес от мляко, захар и подправки и за палестинските християни има силни връзки с коледния сезон. Преди 60-те години на миналия век на палестинските щандове за напитки се е предлагал сахлаб и след литургиите на Рождество, миряните се спирали, за да се сгреят с местното "лате".

Тогавашната версия на сахлаба се е приготвяла от сахлаб на прах и брашно, направено от диви грудки на орхидея. Използван от османско време като сгъстител в десерти и напитки, прахът се прави от орхидеи, чието намиране обаче към момента е доста трудно.

Много палестинци, които сега живеят в Щатите, приготвят традиционната напитка с по-лесната за намиране комбинация от царевично нишесте и розова вода или вода от портокалов цвят. Когато тези съставки се смесят с мляко, захар и затоплящи подправки като канела или кардамон, след което се поръсят с шамфъстък и кокос, получавате идеалната зимна "напитка за ядене".

Някои хора добавят към сахлаба карамел или какаови зърна, с което го превръщат в абсолютна пудинг напитка. Всъщност, вариациите на сахлаба са популярни сред хора от всички религии в страни от Близкия като Израел, Ливан, Сирия и Йордания.

Във Витлеем сахлаб е не само напитка, а дух на празнуване, който надхвърля религията.

„Улиците са оживени, свирят оркестри, има коледни елхи и украси навсякъде, а мюсюлманите празнуват заедно с християните“, разказва Бланш Шахин, кулинарна блогърка и авторка, която е родом от Палестина, но от години живее в Щатите.

„Наистина е красиво да видиш всички да се събират, за да празнуват и да уважават традициите на другите. И сахлаб е част от тази традиция.“

Шахин наскоро издава своята готварска книга "Празник в Близкия изток" и, разбира се, включва своя прочит на сахлаб в нея. Ето я и нея:

Съставки:

3 супени лъжици (26 г) царевично нишесте
4 чаши (950 мл) прясно мляко
⅓ чаша (65 g) захар
1 чаена лъжичка (5 ml) розова вода или вода от портокалов цвят
⅓ чаша (25 г) кокос
⅓ чаша (40 г) ситно нарязан шам фъстък
Канела, на вкус

Инструкции:

Разбъркайте царевичното нишесте в ½ чаша (120 ml) мляко, докато се разтвори, оставете настрана.
Оставете останалото мляко и захарта да заврят в тенджера, след това намалете на бавен огън и разбъркайте, за да сте сигурни, че захарта се е разтворила.
Добавете сместа от царевично нишесте към млякото в тенджерата.
Оставете да къкри 10 минути на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, за да не се образуват бучки.
Добавете розовата вода или водата от портокалов цвят, разбъркайте отново и сервирайте в отделни малки чаши.
Поръсете всяка чаша мляко с по една чаена лъжичка шамфъстък и кокос.

Поръсете с канела и сервирайте горещо.

Може да намерите рецептата, както и други класически палестински рецепти, и в Youtube канала на Бланш Шахин, Feast from the East.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Балотаж ще реши президентския вот в Полша след почти равна подкрепа за главните съперници

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски има минимална преднина пред Карол Навроцки

21:46 - 18.05.2025
Политика

При 98% преброен вот: Румъния избра Никушор Дан и европейския си път

Крайнодесният кандидат-президент Джордже Симион губи с 900 000 гласа

20:47 - 18.05.2025
Политика

Валдис Домбровскис е "умерен оптимист", че България ще приеме еврото от догодина

ЕК няма да забави конвергентния доклад заради политическите дебати по темата в страната

18:51 - 18.05.2025
Спорт

Макс Верстапен бе недостижим в Гран При на Емилия-Романя

Четирикратният световен шампион с триумф на легендарната "Имола"

18:21 - 18.05.2025
Важно днес

Русия се опитва да брани сенчестия си петролен флот с изтребители

Натискът за затягане на контрола в Балтийско море се засилва преди новия европакет санкции срещу Москва

17:08 - 18.05.2025
Млада България

Нови стипендии помагат на бъдещи медици и студенти в творчески специалности

Кандидатстването е отворено до 4 юни, обяви фондация "Тук-Там"

17:07 - 18.05.2025
Важно днес

Папа Лъв XIV разговаря с Володимир Зеленски след интронизацията си

Главата на Римокатолическата църква встъпи в понтификата си с призив за мир и критика към социалното неравенство

13:46 - 18.05.2025
Спорт

Позиция в топ 10 за Никола Цолов на “Имола”

Легендата Роналдо (Феномена) изгледа състезаието на живо

12:33 - 18.05.2025
Важно днес

„Държат за заложници цял град“. И Васил Терзиев се усъмни, че ще има преговори за край на блокадата

Училищните дворове ще бъдат отворени за паркиране в дните на матурите за 12 клас

12:32 - 18.05.2025