Съмишленик на Навални е нападнат с чук във Вилнюс Снимка: © Getty Images

Леонид Волков, дългогодишен съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, е нападнат с чук пред дома си в Литва.

Волков определя атаката, в резултат на която е със счупена ръка, като "характерен бандитски поздрав" от страна на приближените на Путин.

"Но ние ще работим и няма да се откажем", каза той във видеоклип, публикуван в Телеграм рано в сряда.

В него той споделя, че нападателите му са го ударили около 15 пъти по единия крак, тъй като "буквално искаха да направят от мен шницел".

Волков е една от най-изявените опозиционни фигури в Русия и беше близък довереник на Навални. До 2023 г. той работи като началник на щаба на покойния лидер и като председател на неговия Фонд за борба с корупцията.

Нападението идва почти месец след внезапната смърт на Навални в арктически затвор, за която Волков и вдовицата на Навални Юлия обвиниха директно руския президент.

Ден преди да бъде атакуван, Волков написа в социалните мрежи, че "Путин уби Навални. И много други преди това".

Часове по-рано пък сподели пред независимата руска медия "Медуза", че се притеснява за сигурността си след смъртта на Навални.

"Основният риск сега е, че всички ние ще бъдем убити. Защо, това е нещо съвсем очевидно", каза той, цитиран от изданието.

Говорителят на литовската полиция Рамунас Матонис потвърди пред агенция АФП, че руският гражданин е бил нападнат близо до дома си в столицата Вилнюс около 22:00 ч. във вторник.

Към този момент извършителите не са идентифицирани.

Коментар дойде и от външния министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, който определи случилото се като "шокиращо".

"Новините за нападението над Леонид са шокиращи. Съответните органи работят. Извършителите ще трябва да отговорят за престъплението си", написа Ландсбергис в X.

Българският разследващ журналист Христо Грозев също използва социалната мрежа Х, за да призова "свободните хора да не се страхуват, но да бъдат внимателни".

"Започва големият терор на един малък диктатор. Активисти, журналисти и просто свободомислещи хора - бъдете внимателни. Не се страхувайте, но бъдете внимателни. Не улеснявайте безмозъчните бандити", каза Грозев.

Наскоро Волков призова руснаците да излязат масово на протест в изборния ден преди предстоящите президентски избори на 17 март.

Инцидентът е първото нападение срещу съюзници на Навални, откакто те напуснаха Русия преди повече от три години, отбелязва "The Guardian"

Волков и други ключови членове на екипа на най-големия критик на Путин живеят в Литва, откакто през 2021 г. руските власти класифицираха групите на Навални като "екстремистки" организации.

Повечето от най-близките му съмишленици са в списъка на издирваните от Москва лица и биха били изправени пред дългосрочни присъди затвор, ако влязат на територията на Русия.


Погребението на Навални - последният голям протест на опозиционера

Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024