Самолетът с 8 жертви в Милано е бил управляван от един от най-богатите румънци Дан Петреску Снимка: © Getty Images

Две семейства загинаха в самолетната катастрофа в Милано на 3 октомври, при която машината Pilatus PC-12 се разби в празна офис сграда.

Нито един от осемте души на борда на частния самолет не оцеля, а основната версия е отказ на двигателите. Машината е излетяла от летище Линате в северния италиански град и се е насочила към Олбия на остров Сардиния, но трагедията се е случила само след няколко минути във въздуха.

Самолетът е бил управляван от румънския милиардер Дан Петреску. 68-годишният предприемач е един от най-богатите хора в Румъния. Притежавал е хипермаркети и търговски центрове (Metro and Real), имал е интереси в Unicredit Bank Romania и в холдинга Rocar. Състоянието му се оценява между 1 и 3 милиарда евро.

През последните години Петреску се е преместил да живее в Княжество Монако. Притежавал е двойно гражданство – румънско и германско. Избягал е от комунистическия режим на Николае Чаушеску в Германия и се е върнал в страната си след 1989 г.

Румънецът е купил самолета през 2015 заедно с Вова Кон – бизнес партньорът му, който е бивш акционер във футболния клуб „Динамо“ (Букурещ).

Освен това загиналият 68-годишен мъж е управлявал бизнеси заедно с румънската тенис легенда Йон Циряк. Местните медии пишат, че Петреску е бил пълна противоположност на бившия №8 в световната ранглиста и не е обичал да показва богатството си. Предпочитал е да кара обикновена кола и да се облича с нормални дрехи, които не показват, че е заможен. Затова в Румъния е наричан „Милиардерът в сянка“.

Сред жертвите на катастрофата е съпругата му Доротеа Петреску – 65-годишна, родена в Румъния и с френско гражданство. Загинал е и синът им Дан Стефан, който е на 30 години и също е притежавал германско гражданство, тъй като е роден в Мюнхен.

Семейството е притежавало вила в Олбия, в северната част на Сардиния. Насочили са се именно натам със самолета, за да отпразнуват кръщене, пише Milano Corriere. 98-годишната майка на Дан Петреску ги е чакала в имота им на острова.

При инцидента е загинало още едно семейство – на 33-годишния Филипо Нашимбене. Той е бил от Павия и е работил като мениджър в миланската консултантска компания Start Hub.

На борда е била 33-годиишната му съпруга Клер Александреску – бивш рекламен мениджър в BNP и L’Oreal. Загинало е и детето им Рафаел, родено на 16 януари 2020 г.

Другите две жертви са Мируна Лозинчи – майката на Клер, която е родена в Румъния, както и канадски приятел на Дан Петреску – 36-годишният Жулиен Бросар.

Сблъсъкът в сградата е довел до подпалване на няколко автомобила в близост. Няма нито един пострадал извън самолета. Провежда се разследване за изясняване на причините за инцидента. Основната версия е отказ на двигателите.

Очевидци казват, че Pilatus PC-12 вече е горял, докато падал към празната офис сграда.

„Чух много силна експлозия. Прозорците на дома ми започнаха да се тресат, така че ги отворих и видях огромен облак от дим“, разказва пред Reuters жител на Милано, живеещ в близост.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024