Сърбия опроверга информацията за вдигане на ограда по границата с България Снимка: © Getty Images

Сърбия няма да използва частни и държавни имоти по границата с България, за да издигне телена ограда. Това съобщи сръбският посланик у нас Желко Йович, според когото правителството на западната ни съседка не е взимало решение да вдигне ограда.

По-рано днес в агенция "Танюг" и в РТС се появи информация за правителствено постановление, според което Сърбия е щяла да предприеме този ход. Представителят на западната ни съседка у нас е провел разговор с български дипломат и от него става ясно, че подобно решение няма, съобщиха от МВнР.

Посланикът на България в Република Сърбия - Радко Влайков, проведе разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Той потвърди, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова, съобщиха от МВнР.

В разговорите на нашите дипломати бе подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на "зелена" граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

Още преди два месеца Сърбия започна изграждането на ограда и по границата със Северна Македония, но днес Европейският съюз се обяви против този ход. Брюксел е предоставил на Сърбия над 100 млн. евро през 2015 като техническа помощ, но „тази сума не включва поставянето на огради, тя не е част от споразумение с Европейския съюз“, съобщи говорителят Ана Писонеро. Оградата в държавните имоти беше издигната, но именно заради липсата на постановление работата в частните терени, се наложи да спре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024