Сърбия опроверга информацията за вдигане на ограда по границата с България Снимка: © Getty Images

Сърбия няма да използва частни и държавни имоти по границата с България, за да издигне телена ограда. Това съобщи сръбският посланик у нас Желко Йович, според когото правителството на западната ни съседка не е взимало решение да вдигне ограда.

По-рано днес в агенция "Танюг" и в РТС се появи информация за правителствено постановление, според което Сърбия е щяла да предприеме този ход. Представителят на западната ни съседка у нас е провел разговор с български дипломат и от него става ясно, че подобно решение няма, съобщиха от МВнР.

Посланикът на България в Република Сърбия - Радко Влайков, проведе разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Той потвърди, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова, съобщиха от МВнР.

В разговорите на нашите дипломати бе подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на "зелена" граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

Още преди два месеца Сърбия започна изграждането на ограда и по границата със Северна Македония, но днес Европейският съюз се обяви против този ход. Брюксел е предоставил на Сърбия над 100 млн. евро през 2015 като техническа помощ, но „тази сума не включва поставянето на огради, тя не е част от споразумение с Европейския съюз“, съобщи говорителят Ана Писонеро. Оградата в държавните имоти беше издигната, но именно заради липсата на постановление работата в частните терени, се наложи да спре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024
Важно днес

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Полицаите са действали по заповед, издадена от кмета на район на белгийската столица от съображения за обществена сигурност.

07:56 - 17.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован на разпит днес

Все още не ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение или само ще даде показания.

07:42 - 17.04.2024