САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна Снимка: © Getty Images

САЩ предостави пакет от писмени предложения на Москва в рамките на преговорите за гарантиране на сигурността в Европа - от Държавния департамент обявиха, че те са изцяло координирани с Украйна и с европейските партньори, с които са водени преговори в продължение на седмици.

Предложенията са предадени от американския посланик в Русия Джон Съливан в сряда вечерта - малко повече от месец след като страната постави своите условия на САЩ, сред които недопускане на разширяване на НАТО към Украйна и други бивши съветски републики, както и изваждането на всички налични сили от страни като България и Румъния, които не са били членове на пакта към 1997 г.

Съдържанието на документа не е публично, но държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че в него се защитават основни принципи - включително суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и правото на всяка страна да избере своите отбранителни сили и съюзи.

Блинкън обяви, че Вашингтон е отворен за диалог и че предпочита дипломатическото разрешаване на кризата, като призовава за възстановяване на комуникацията и сътрудничеството, ако Русия деескалира агресията спрямо Украйна.

Той посочи още, че очаква да разговаря с външния министър Сергей Лавров в следващите дни, след като Русия се запознае с документите. Междувременно САЩ продължава да изпраща военна помощ на Украйна - включително допълнителни ракети Javelin и други противотанкови системи, 283 тона боеприпаси и несмъртоносно оборудване. Планира се и пратката на пет хеликоптера Mи-17, които в момента се държат на склад от американското Министерство на отбраната.

8500 американски военнослужещи са поставени във висока бойна готовност в Европа.

Паралелно с това са изпратени и предложения от страна на НАТО до Русия. Генералният секретар Йенс Столтенберг очерта три сфери, в които може да се постигне напредък в отношенията с Русия - възстановяване на дипломатическите отношения между Москва и централата в Брюксел, преговори за деескалация на напрежението около Украйна и "сериозен разговор за контрол на въоръжението".

Столтенберг заяви, че НАТО не приема поставеното условие за отказ от източно разширяване и посочи, че "всяка нация има правото да избере своята система на отбрана".

Вместо това той постави изискване руските военни в Украйна, Молдова и Грузия да се оттеглят.

"Русия трябва да се въздържа от демонстрация на сила, агресивна реторика и зловредни дейности, насочени срещу съюзниците и други нации. Русия трябва и да изтегли силите си от Украйна, Грузия и Молдова, които са разположени там без съгласието на държавите, и всички страни трябва да се ангажират конструктивно в разрешаването на конфликтите, включително във формата от Нормандия", каза Столтенберг.

"НАТО е отбранителен съюз и не търсим конфронтация, но не можем и няма да направим компромис с принципите, на които се основава сигурността на Алианса и сигурността в Европа и Северна Америка", казва Столтенберг.

До момента няма официална реакция на Кремъл по писмените предложения на САЩ и НАТО.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024