САЩ наложи санкции на съдията, пуснал Николай Малинов в Москва Снимка: © Getty Images

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов се оказа първият български гражданин, поставен под санкции от страна на Държавния департамент заради съмнения за корупционни практики.

Името на Миталов беше обявено в съобщение на американския държавен секретар Майк Помпео.

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в изявлението на Помпео.

Санкцията на американското правителство се отнася не само за Андон Миталов, а за съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и тяхната дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, се казва в съобщението.

Кой е Андон Миталов?

Името на съдия Андон Миталов влезе в новините през ноември 2019 г., след като стана ясно, че той е разршеил на обвинения в шпионаж Николай Малинов да напусне България и да замине за Москва, където получи орден от Владимир Путин.

По информация на "24 часа", Миталов е работил като военен прокурор до 1999 г., когато напуска съдебната система и става адвокат. Възстановява статута си на магистрат през 2014 г., след като преминава изпит за съдия в Специализирания съд.

Николай Малинов - председател на движение "Русофили" - беше задържан и обвинен в шпионаж в полза на Русия през септември 2019 г. Той беше пуснат на свобода срещу парична гаранция в размер на 50 000 лв. Първоначалната мярка предвиждаше и забрана за напускане на пределите на страната, но съдия Миталов позволи на Малинов да излезе от България за периода 1 - 5 ноември заради покана за участие в официално събитие в Русия.

Председателят на "Русофили" все пак се върна обратно в страната, но с орден "Дружба" от Путин. Медалът се присъжда на руски и чуждестранни граждани за "особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите".

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска Инспектората на ВСС да провери решението на съдията заради съмнения за процедурни нарушения. До момента няма информация от държавното обвинение за разследване на престъпна дейност от страна на посоченото лице.

"Отправете запитванията си към председателя на ВКС"

От прокуратурата публикуваха кратко съобщение, в което отклоняват запитванията на медиите относно съдия Андон Миталов и ги пренасочват към ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024