Снимка: © Getty Images

През 2019 г. принцеса Басма Бинт Сауд и дъщеря ѝ бяха арестувани от властите в Саудитска Арабия и изчезнаха от публичното пространство. Дъщерята на бившия крал Сауд е една от големите активистки за човешките права в арабския свят и в свои интервюта за чуждестранни медии се обявяваше срещу нарушените свободи на жените. Дълго време призоваваше с постове в Twitter да бъде освободена, но властите триеха публикациите ѝ.

Три години по-късно принцесата и дъщеря ѝ Сохуд ал-Шариф вече са свободни. Те са били освободени от строгия режим в затвора, без да им бъдат повдигнати обвинения.

„Двете дами се прибраха у дома в Джеда“, написа адвокатът им Хенри Естрамант. „Принцесата е добре, но ще потърси медицинска експертиза. Изглежда износена, но е в добро състояние на духа“.

С петиция до ООН семейството ѝ поиска през 2020 тя да бъде освободена. Близките ѝ заявяваха, че е задържана в качеството ѝ на критик срещу режима. Освен това е настоявала, че трябва да получи част от законно полагащото ѝ се наследство от милиарди долари, оставено от баща ѝ.

57-годишната дъщеря на покойния крал Сауд се обяви против войната с Йемен, водена от Саудитска Арабия, и в частност от братовчед ѝ принц Мохамед бин Салман. През март 2020 г. тя написа в социалните мрежи, че е била арестувана заедно с дъщеря ѝ, без двете да получат никакви обяснения и без да им бъдат повдигнати обвинения. Точно преди задържането те са планирали пътуване до Швейцария, където принцесата е трябвало да се подложи на спешно лечение. Принцесата страда от остеопороза и сърдечни проблеми.

„Здравето ми се влошава до такава степен, че може да доведе до смъртта ми“, пишеше тя след задържането си. „Не получавам медицински грижи или дори отговори на писмата, които пращам към Кралския двор“. Публикациите ѝ обаче бяха бързо заличени.

„Никой не е защитен от действията на принц Бин Салман. Той преследва всички, които го критикуват, и жените носят най-тежките последствия“, казва Ротна Бегум от Human Rights Watch пред The Guardian.

Принцът арестува много свои близки през последните години, като твърдеше, че те водили заговори срещу него. Задържа чичо си Мохамед Бин Найеф, както и Ахмад бин Абдул Азиз ал-Сауд – брат на крал Салман. Арестът на принцеса Басма обаче предизвика най-големи критики срещу режима му. Самата тя заяви, че не подкрепя абсолютната монархия, а иска Саудитска Арабия да се превърне в конституционна монархия по подобие на Обединеното кралство.

Басма е родена през 1964 г. в столицата Рияд. Тогава баща ѝ е към края на управлението си и тя го е виждала само два пъти, преди той да почине. Бяга с майка си в Бейрут, Ливан, но след началото на гражданската война там заминава за Великобритания.

След това учи социални науки в швейцарския град Лозана. Завършва и социология в Националния американски университет. Има диплома по социална икономика и политически науки. Омъжва се за Шуджа бин Нами, с когото имат пет деца, преди да се разведат през 2007 г.

Принцесата основава верига ресторанти в Саудитска Арабия и става президент на дизайнерската къща Art of Heritage, която облича делегацията на страната за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Басма скоро става най-известна като поддръжник на реформите в страната и защитата на човешките права. Активен участник е в различни социални организации и открива собствен блог, в който е критична към ограниченията пред жените в арабския свят. Либералните ѝ възгледи са толкова различни от тези на повечето ѝ сънароднички – тя иска отмяна на забраната за общи събирания между мъже и жени и даването на разрешение мюсюлманките да не закриват лицата си.

Принцесата настоява за нов закон за разводите, преустройство на образователната система, пълна реформа на социалните услуги и промени, свързани с ролята на бодигардите, с които всяка саудитка трябва да разполага.

Принцеса Басма има няколко международни награди за защита на човешките права и свободи. Саудитските управляващи обаче не одобряват позициите ѝ и започват да цензурират материалите ѝ, пише The Independent.

Когато я задържат през 2019, обвиняват и дъщеря ѝ – в киберпрестъпление и обида срещу висш служител. Не им е позволено нито да говорят с адвокат, нито със семейството им.

Сега Басма отново е на свобода и няма да е изненада, ако продължи да критикува режима и да се бори за по-добър живот на сънародничките си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията