Официално: България и Румъния влизат по вода и въздух в Шенген, няма допълнителни условия за прием на бежанци Снимка: © Getty Images

Официално – вътрешните проверки на пътуващите по море и въздух за България и Румъния отпадат от март 2024 година.

Съветът на ЕС реши да разшири Шенген с България и Румъния, съобщи испанското председателство на ЕС в социалната платформа X.

Оттам уточняват, че въздушните и морските граници за двете страни ще бъдат вдигнат през март 2024-та година, а решение за премахването на сухопътните ще бъде взето по-нататък.

Това е последното решение за 2023-та година при испанското председателство, се казва още в съобщението.

Обсъжданията за дата за евентуално премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници ще продължат през 2024 г., като "решение на Съвета по този въпрос се очаква да бъде взето в разумен срок".

📢 Schengen grows!@EUCouncil has decided to enlarge the #Schengen area to Bulgaria and Romania.

Air and maritime internal border controls will be lifted in March 2024, while a decision on the lifting of land controls will be taken later.

Last agreement under #EU2023ES. pic.twitter.com/dZJfLUXRI6

— Presidencia española del Consejo de la UE (@eu2023es) December 30, 2023

Решението България и Румъния да влязат в Шенген по въздух и море стана възможно, след като отпадна и последната пречка - а именно Австрия се сългаси да бъдат премахнати вътрешните граници за двете страни. На този етап обаче Виена не е съгласна това да стане и за сухопътните.

България ще получи значителна финансова подкрепа от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX) по българо-турската и българо-сръбската граници, съобщиха от правителствения пресцентър.

"Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан", съобщават още от правителството.

България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство.

Това включва, както и досега, и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна, уточняват от Министерския съвет.

Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС.

Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна.

От съобщение на българското външно министерство става ясно, че контролът по вътрешните морски и въдушни граници в ЕС ще отпадне на 31 март 2024 година.

От Европейската комисия припомнят, че по оценка на ЕК двете страни членки са готови да се присъединят към Шенген още от 2011 г.

"Решението за премахване на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха усилено за това и го заслужават“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

България и Румъния ще продължат да получават значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex.


Снимка от европейско летище Обяснено: Какво е “въздушен Шенген” и какво печелим от него


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024