Какво не бива да носите в багажа си, ако ви предстои да се състезавате на Олимпийските игри в Пекин? Въпросът не е уловка. 

Властите в няколко държави вече издават специални препоръки за сигурността на националните си атлети, които ще участват на Зимната олимпиада в Китай, започваща на 4 февруари. 

Предупреждението към всички е да оставят личните си телефони и лаптопи у дома - вместо тях да използват устройства, които не може да се проследяват, и да ги изхвърлят веднага след като се приберат от Китай. 

Axios цитира инструкциите на страни като Нидерландия, Великобритания, САЩ, Канада и др., които ще предоставят временни телефони на спортистите и екипите от делегациите. 

Нидерландия е предупредила атлетите си, че могат да очакват да бъдат следени от китайските служби по време на Олимпиадата.

Великобритания е раздала на своите представители устройства, които могат да използват в Китай.

Изборът дали ги ползват или да носят собствените си компютри и смартфони остава личен. 

Канада също информира олимпийците си за условията в Китай и за рисковете от евентуални хакерски атаки, като ги снабдява с временни телефони и SIM-карти, съобщава Axios. 

Германските атлети ще получат по един смартфон от Samsung, които са официален партньор на МОК.

Препоръката на местната олимпийска спортна федерация е олимпийците да използват приложението My2022 Health, което е създадено за мониторинг на Covid-19, само по време на игрите и да го деинсталират в края на престоя си. 

Дори сигурността на този app беше поставена под съмнение, след като канадската изследователска група Citizen Lab предупреди, че в него са оставени потенциални "вратички" за пробив на личните данни. МОК отхвърлят тези притеснения, като твърдят, че не са открити "критични слабости" при проверката на приложението от две компании за киберсигурност. 

Организацията Athleten Deutschland обаче критикува комитета и организаторите на игрите за това, че не изпълняват адекватно задълженията си да осигурят безопасността на спортистите. 

"Необяснимо и безотговорно е МОК да изисква от участниците в Игрите да ползват приложение с толкова явни уязвимости", се казва в тяхна позиция, цитирана от "Дойче веле". 

Финландия също е информирала своите атлети как да защитават устройствата и комуникацията си - това, според говорителят на Олимпийския комитет Мика Норонен, вече се прави преди всяко издание на игрите. 

Австралийската делегация ще разполага и със собствени Wi-Fi мрежи за безопасна връзка в определени райони, в които ще се провеждат Олимпийските игри в Китай. 

От САЩ предупреждават, че "не може да се дадат никакви гаранции за сигурността на личните данни, независимо какви технологии се използват. 

"Приемете, че всяко устройство и комуникация, транзакция и онлайн активност ще бъдат наблюдавани", се казва в техническите препоръки на Олимпийския и параолимпийския комитет на САЩ по повод игрите в Пекин. Съветът към американските спортисти също е да използват временни телефони и компютри. 

От Държавния департамент заявяват, че властите в Китай наблюдават чуждестранните посетители и може да ги поставят в режим на следене, като то може да се провежда в хотелски стаи, офиси, автомобили или в онлайн-среда. 

Китай е домакин на Олимпийските игри за втори път в последните 15 години - за разлика от 2008 г. обаче сега смартфоните и социалните мрежи са навсякъде, а киберсигурността остава сериозен проблем. 

България ще участва на игрите в Пекин 2022 с 16 спортисти в седем спорта. Олимпиадата ще се проведе от 4 до 20 февруари 2022. 



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките