Какво не бива да носите в багажа си, ако ви предстои да се състезавате на Олимпийските игри в Пекин? Въпросът не е уловка.

Властите в няколко държави вече издават специални препоръки за сигурността на националните си атлети, които ще участват на Зимната олимпиада в Китай, започваща на 4 февруари.

Предупреждението към всички е да оставят личните си телефони и лаптопи у дома - вместо тях да използват устройства, които не може да се проследяват, и да ги изхвърлят веднага след като се приберат от Китай.

Axios цитира инструкциите на страни като Нидерландия, Великобритания, САЩ, Канада и др., които ще предоставят временни телефони на спортистите и екипите от делегациите.

Нидерландия е предупредила атлетите си, че могат да очакват да бъдат следени от китайските служби по време на Олимпиадата.

Великобритания е раздала на своите представители устройства, които могат да използват в Китай.

Изборът дали ги ползват или да носят собствените си компютри и смартфони остава личен.

Канада също информира олимпийците си за условията в Китай и за рисковете от евентуални хакерски атаки, като ги снабдява с временни телефони и SIM-карти, съобщава Axios.

Германските атлети ще получат по един смартфон от Samsung, които са официален партньор на МОК.

Препоръката на местната олимпийска спортна федерация е олимпийците да използват приложението My2022 Health, което е създадено за мониторинг на Covid-19, само по време на игрите и да го деинсталират в края на престоя си.

Дори сигурността на този app беше поставена под съмнение, след като канадската изследователска група Citizen Lab предупреди, че в него са оставени потенциални "вратички" за пробив на личните данни. МОК отхвърлят тези притеснения, като твърдят, че не са открити "критични слабости" при проверката на приложението от две компании за киберсигурност.

Организацията Athleten Deutschland обаче критикува комитета и организаторите на игрите за това, че не изпълняват адекватно задълженията си да осигурят безопасността на спортистите.

"Необяснимо и безотговорно е МОК да изисква от участниците в Игрите да ползват приложение с толкова явни уязвимости", се казва в тяхна позиция, цитирана от "Дойче веле".

Финландия също е информирала своите атлети как да защитават устройствата и комуникацията си - това, според говорителят на Олимпийския комитет Мика Норонен, вече се прави преди всяко издание на игрите.

Австралийската делегация ще разполага и със собствени Wi-Fi мрежи за безопасна връзка в определени райони, в които ще се провеждат Олимпийските игри в Китай.

От САЩ предупреждават, че "не може да се дадат никакви гаранции за сигурността на личните данни, независимо какви технологии се използват.

"Приемете, че всяко устройство и комуникация, транзакция и онлайн активност ще бъдат наблюдавани", се казва в техническите препоръки на Олимпийския и параолимпийския комитет на САЩ по повод игрите в Пекин. Съветът към американските спортисти също е да използват временни телефони и компютри.

От Държавния департамент заявяват, че властите в Китай наблюдават чуждестранните посетители и може да ги поставят в режим на следене, като то може да се провежда в хотелски стаи, офиси, автомобили или в онлайн-среда.

Китай е домакин на Олимпийските игри за втори път в последните 15 години - за разлика от 2008 г. обаче сега смартфоните и социалните мрежи са навсякъде, а киберсигурността остава сериозен проблем.

България ще участва на игрите в Пекин 2022 с 16 спортисти в седем спорта. Олимпиадата ще се проведе от 4 до 20 февруари 2022.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024