Какво не бива да носите в багажа си, ако ви предстои да се състезавате на Олимпийските игри в Пекин? Въпросът не е уловка.

Властите в няколко държави вече издават специални препоръки за сигурността на националните си атлети, които ще участват на Зимната олимпиада в Китай, започваща на 4 февруари.

Предупреждението към всички е да оставят личните си телефони и лаптопи у дома - вместо тях да използват устройства, които не може да се проследяват, и да ги изхвърлят веднага след като се приберат от Китай.

Axios цитира инструкциите на страни като Нидерландия, Великобритания, САЩ, Канада и др., които ще предоставят временни телефони на спортистите и екипите от делегациите.

Нидерландия е предупредила атлетите си, че могат да очакват да бъдат следени от китайските служби по време на Олимпиадата.

Великобритания е раздала на своите представители устройства, които могат да използват в Китай.

Изборът дали ги ползват или да носят собствените си компютри и смартфони остава личен.

Канада също информира олимпийците си за условията в Китай и за рисковете от евентуални хакерски атаки, като ги снабдява с временни телефони и SIM-карти, съобщава Axios.

Германските атлети ще получат по един смартфон от Samsung, които са официален партньор на МОК.

Препоръката на местната олимпийска спортна федерация е олимпийците да използват приложението My2022 Health, което е създадено за мониторинг на Covid-19, само по време на игрите и да го деинсталират в края на престоя си.

Дори сигурността на този app беше поставена под съмнение, след като канадската изследователска група Citizen Lab предупреди, че в него са оставени потенциални "вратички" за пробив на личните данни. МОК отхвърлят тези притеснения, като твърдят, че не са открити "критични слабости" при проверката на приложението от две компании за киберсигурност.

Организацията Athleten Deutschland обаче критикува комитета и организаторите на игрите за това, че не изпълняват адекватно задълженията си да осигурят безопасността на спортистите.

"Необяснимо и безотговорно е МОК да изисква от участниците в Игрите да ползват приложение с толкова явни уязвимости", се казва в тяхна позиция, цитирана от "Дойче веле".

Финландия също е информирала своите атлети как да защитават устройствата и комуникацията си - това, според говорителят на Олимпийския комитет Мика Норонен, вече се прави преди всяко издание на игрите.

Австралийската делегация ще разполага и със собствени Wi-Fi мрежи за безопасна връзка в определени райони, в които ще се провеждат Олимпийските игри в Китай.

От САЩ предупреждават, че "не може да се дадат никакви гаранции за сигурността на личните данни, независимо какви технологии се използват.

"Приемете, че всяко устройство и комуникация, транзакция и онлайн активност ще бъдат наблюдавани", се казва в техническите препоръки на Олимпийския и параолимпийския комитет на САЩ по повод игрите в Пекин. Съветът към американските спортисти също е да използват временни телефони и компютри.

От Държавния департамент заявяват, че властите в Китай наблюдават чуждестранните посетители и може да ги поставят в режим на следене, като то може да се провежда в хотелски стаи, офиси, автомобили или в онлайн-среда.

Китай е домакин на Олимпийските игри за втори път в последните 15 години - за разлика от 2008 г. обаче сега смартфоните и социалните мрежи са навсякъде, а киберсигурността остава сериозен проблем.

България ще участва на игрите в Пекин 2022 с 16 спортисти в седем спорта. Олимпиадата ще се проведе от 4 до 20 февруари 2022.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023

15-годишно дете и шофьор загинаха при катастрофа в дере край Видин

Лек автомобил се преобърна в дере край Видин. Двама души загинаха, а трети пътник е в болница

12:37 - 03.10.2023