Сбърка ли СЗО с алармата за електронните цигари? Снимка: © Pixabay

Световната здравна организация беше подложена на критики заради публикуването на серия от общи предупреждения за ефектите от електронните цигари.

Под формата на списък с въпроси и отговори, СЗО изказва резервирана оценка за ползите от е-цигарите при отказа от тютюнопушене и изтъква, че "емисиите им обикновено съдържат никотин и други отровни вещества, които са вредни както за потребителите им, така и за изложените на аерозолите".

Организацията казва, че "данни разкриват, че тези устройства са вредни за здравето и не са безопасни", макар че прави изрични уговорки за това, че "е твърде рано да се даде ясен отговор за дългосрочното влияние от употребата им", както и че е "трудно да се правят обобщения за рисковете от електронните устройства в сравнение с традиционните цигари и други тютюневи продукти заради наличието на множество различни фактори", включително индивидуалните навици на потребителите им.

"Електронните системи за доставяне на никотин" (ENDS), както ги нарича СЗО, са общо название на група от продукти с разнообразни характеристики, които се различават значително както по технологията на действие, така и по начина на производство, начина на потребление (вид и качество на консумативите, честота на ползване, манипулации по устройството след покупката), нивото на никотиново съдържание, типа на отделяните вещества в емисиите и т.н.

"Не всички ENDS са еднакви и рисковете за здравето може да се различават от продукт на продукт, и от потребител на потребител", пише в позицията.

Въпреки тези уточнения СЗО прави генерална оценка, че и тютюневите изделия, и електронните им заместители със съдържание на никотин "създават рискове за здравето, а най-безопасният подход е да не се употребяват".

В становището на организацията не се дават препратки към конкретните научни изследвания, на чиято база са направени изводите им - една от причините за критичната реакция от страна на британски здравни експерти. В него се напомня за случаите на остри белодробни заболявания в САЩ от 2019 г. (т.нар. болест EVALI), които бяха свързани с употребата на вейпинг-течности с добавян тетрахидроканабинол (THC). Веществото е психоактивна съставка в канабиса, чието разпространение е забранено на много места или подлежи на специални ограничения там, където марихуаната е легализирана.

Позицията на СЗО се появява точно след края на кризата с EVALI в Съединените щати. През декември 2019 г. американският Център за контрол и превенция на болестите публикува доклад, според който мнозинството от тези инциденти са свързани с употребата на незаконни течности за вейпинг устройства, в които е установен THC и Витамин Е Ацетат (вещество, което често се добавя в контейнерите с THC за сгъстяване).

Данните на американската здравна служба показват спад на случаите на хоспитализация на пациенти с белодробно заболяване след пика през лятото на миналата година. Както Центърът за контрол и превенция, така и Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ препоръчват на хората да не ползват продукти с THC, особено ако са придобити от "неофициални доставчици", например нерегулирани онлайн-магазини.

Агенцията "Обществено здраве Англия" към британското Министерство на здравеопазването и социалните грижи потвърждават тази оценка. Както THC, така и Витамин Е Ацетат са забранени за ползване в е-цигари в Обединеното кралство. От службата посочват, че "рисковете могат да бъдат намалени много, като се използват само регулирани електронни цигари и течности, и никога не се употребяват домашни или незаконни течности и не се добавят други вещества".

Новите предупреждения на СЗО бяха посрещнати с критични оценки от страна на британски здравни експерти. Проф. Питър Хайек, директор на института за изследване на тютюневата зависимост към Университета "Куин Мери" в Лондон, нарича документа "изключително вреден" и посочва, че "на практика всички фактологични твърдения в него са неверни".

"Няма доказателства, че вейпингът е "силно пристрастяващ", пише Хайек, като посочва, че по-малко от 1% от непушачите стават редовни потребители на вейпинг устройства.

"Вейпингът не тласка младите хора към тютюнопушене, сред младите хора то е на рекордно ниски нива. Няма доказателства, че вейпингът увеличава риска от сърдечни заболявания или че може да има какъвто и да е ефект върху здравето на странични хора. Случаите на белодробни увреждания в САЩ са причинени от замърсители в нелегални опаковки с марихуана и нямат нищо общо с никотиновия вейпинг. Има ясни свидетелства, че електронните цигари помагат на пушачите да спрат тютюнопушенето. Авторите на този документ трябва да поемат отговорността за ползването на откровено подвеждаща информация, която може да възпрепятства пушачите от преход към алтернатива с много по-малък риск", пише Питър Хайек в позицията си.

Директорът на Британския център за изследвания на тютюна и алкохола проф. Джон Бритън, който е и консултант по белодробна медицина в Университета в Нотингам, подкрепя тази теза.

"Това становище на СЗО е подвеждащо в няколко аспекта. То твърди, че никотиновият вейпинг е причината за заболяванията в САЩ от 2019 г., въпреки че в действителност те са свързани с пушенето на канабисови продукти... Отговаря на въпроса дали е-цигарите са по-опасни от конвенционалните цигари, като твърди, че не се знае, въпреки че на практика те са по-безвредни", пише той.

Английската служба за обществено здраве също има позиция, че по експертни оценки вейпингът е "поне 95% по-безвреден" в сравнение с пушенето на цигари, според данни от 2014 г., и че емисиите от електронните устройства съдържат много по-ниски нива на потенциално вредни химикали, отколкото са налични в тютюневия дим.

Службата посочва, че въпреки пристрастяващите свойства на никотина, веществото е относително безвредно, а вредата от пушенето се дължи на хилядите други химикали в дима от обичайните цигари. За разлика от САЩ - законодателството в ЕС и Великобритания ограничава никотиновата концентрация до 20 мг/мл.

Германският федерален институт за оценка на риска (BfR) също посочва, че определени основни замърсители от тютюневия дим, включително канцерогенните вещества, са значително редуцирани при електронните цигари. Причината за липсата на категорични данни за здравните ефекти на тези устройства е свързана с факта, че те съществуват от по-малко от 20 години, т.е. все още е необходимо допълнително натрупване на изследвания.

Преди дни Кралската колегия на общопрактикуващите лекари в Австралия обнови препоръките си за повишаване на броя на хората, отказали се от цигарите. В наръчника вече се казва, че е-цигарите могат да бъдат препоръчвани с предпазливост като средство за отказ от пушенето, в случай че терапевтичните мерки с никотинови заместители не са успешни. Резервите на медицинските специалисти се състоят в това, че "липсва стандарт" за производство на повечето електронни цигари. Затова здравните власти от всички страни по света препоръчват да се купуват е-цигари само от лицензирани магазини и търговци, където се упражнява стриктен контрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024