Сблъсъкът при "Ситняково": Кой носи отговорност

40-тият ден на протестите срещу кабинета "Борисов 3" ще се запомни с една от най-неприятните сцени от началото на събитията - физическия сблъсък между жена с мъж и две деца в автомобила си и групата граждани, които по-рано спряха движението на кръстовището пред Румънското посолство в София.

Инцидентът възникна при отсъствието на полицейски сили на място, но само на около 500 м от най-близкото полицейско управление. Според очевидците - униформените служители са дошли около 20 минути след началото на напрежението.

Ролята на жената, решила да премине през блокадата, остава доста неясна. Все още няма обяснение и защо спътникът й остава пасивен по време на инцидента, който очевидно създава сериозен стрес и уплаха за децата в колата. Във всички случаи обаче този сблъсък можеше да се избегне без каквито и да е щети.

Кой носи отговорност за това да не се допускат провокации или саморазправа по време на протестите?

Краткият отговор: МВР, Столична община и организаторите на демонстрациите.

От края на миналата седмица СДВР прекрати работата си по регулирането и отбиването на движението край блокадите на протеста. Това създава още повече рискове от конфликти между шофьори и протестиращи в тъмните часове на деня.

Охранителната дейност - т.е. опазването на обществения ред и осигуряването на безопасността на движението по пътищата - е една от основните функции на полицията според закона за МВР.

Трима задържани след инцидента, при който жена опита да мине през протеста с кола

Инструкцията на вътрешния министър от 2014 г. гласи, че масови мероприятия, подлежащи на охраната на полицията, са както организираните по законовия ред, така и тези, които са "възникнали спонтанно" или се организират без предварително 48-часово предизвестие.

От Столичната полиция обаче обявиха, че "заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища".

Не е ясно дали ръководството на столичната полиция е направило нужната оценка на риска, преди да реши да "вдигне ръце" от охраната на протеста.

Блокирането на движението на централно кръстовище в София се вписва в определението за "мероприятие с висока степен на опасност", доколкото може да доведе до "опасност от възникване на групово нарушаване на обществения ред", по цитирната инструкция. Директорът на СДВР (или определен от него полицейски орган) би трябвало да управлява силите и средствата на МВР при събития с висока степен на опасност.

При "групово нарушаване на обществения ред" полицията трябва да предприеме незабавни действия за извеждане на гражданите и пътните превозни средства от района, да създаде зони за сигурност, да не допуска в тях влизането на външни лица.

Екипите от служители, осъществяващи контрол на пътното движение, въвеждат допълнителна организация на движението, като отклоняват по безопасни маршрути личните автомобили и градския транспорт. В случаите, когато е невъзможно отклоняването по безопасни маршрути, движението се преустановява, се казва още в инструкцията.

Семейството с белия автомобил изобщо не е трябвало да бъде допускано до непосредствена близост с блокадата.

Кметът на общината е този, който би трябвало да уведоми незабавно органите на МВР за провеждането (или забраната) на масови събития. Протестът при "Ситняково" едва ли е новина за местната администрация, след като още преди три дни беше направен опит за барикадирането на пътя.

Все пак Законът за събранията, митингите и манифестациите изисква от организаторите да дадат писмено предизвестие до местната администрация 72 часа по-рано или 48 часа при неотложни случаи.

Режимът е уведомителен и местната администрация не може да забрани провеждането на събитието освен при условия, изброени в закона. Тълкуването им обаче потенциално може да ограничи всякакви протестни прояви в страната поне до 31 август. Едно от основанията е наличието на "несъмнени данни", че мероприятието "застрашава народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка".

Обжалването на евентуалната забрана може да отнеме между 24 часа и 3 дни време в зависимост от бързината на жалбоподателите.

Законът задължава организаторите на протеста (лицата, които би трябвало да са подали писмено уведомление до общината) да вземат "необходимите мерки за осигуряване на реда при провеждането му". Те би трябвало да са в готовност да издават указания за запазване на реда, с които участниците са длъжни да се съобразят.

Всеки организатор или участник отговаря за вредите, които по негова вина са причинени при провеждането на събранието, митинга или манифестацията.

Единствените законови ограничения за локацията на протестите засягат "обозначената зона (между 5 и 20 м) около сградите на Народното събрание, на Президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти".

Можеше ли да се избегне сблъсъкът при Ситняково?

Очевидно - да. Организаторите на протестите би трябвало да създадат вътрешни правила за поведение, които да не допускат подобна ескалация, от която нито те, нито каузата им имат полза. Насилието и нанасянето на материални щети са недопустими, независимо как са провокирани. Няма нищо по-опасно от неконтролируема голяма група хора, които разчитат само на собствените си инстинкти за самосъхранение.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова също би трябвало да влезе във функциите си - това е въпрос на политическа отговорност, която не може да се размива с формални обяснения за неспазената съгласувателна процедура.

В крайна сметка, висшето ръководство на МВР би трябвало да даде отговори на най-важния въпрос - защо подчинената му столична дирекция на вътрешните работи не изпълнява собствените му инструкции за работа по време на масови мероприятия.

Дали командата "Свободно" е дадена от вътрешния министър? Дали политически мотивирани заповеди възпрепятстват служебните задължения на деполитизираната полиция? И колко нощни сцени на агресия трябва да се случат, за да се върне СДВР на мястото си?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски провел "откровен" разговор с Орбан на "случайна" среща в Аржентина

Размяната на мнения се случва в навечерието на седмица, която може да се окаже решаваща за военните действия в Украйна,

07:53 - 11.12.2023
Важно днес

Депутатите работят извънредно, за да гласуват държавния бюджет за 2024 г.

Депутатите ще проведат извънредно заседание, за да обсъдят държавните финанси за догодина

07:33 - 11.12.2023
Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023