40-тият ден на протестите срещу кабинета "Борисов 3" ще се запомни с една от най-неприятните сцени от началото на събитията - физическия сблъсък между жена с мъж и две деца в автомобила си и групата граждани, които по-рано спряха движението на кръстовището пред Румънското посолство в София. 

Инцидентът възникна при отсъствието на полицейски сили на място, но само на около 500 м от най-близкото полицейско управление. Според очевидците  - униформените служители са дошли около 20 минути след началото на напрежението. 

Ролята на жената, решила да премине през блокадата, остава доста неясна. Все още няма обяснение и защо спътникът й остава пасивен по време на инцидента, който очевидно създава сериозен стрес и уплаха за децата в колата. Във всички случаи обаче този сблъсък можеше да се избегне без каквито и да е щети.  

Кой носи отговорност за това да не се допускат провокации или саморазправа по време на протестите?

Краткият отговор: МВР, Столична община и организаторите на демонстрациите. 

От края на миналата седмица СДВР прекрати работата си по регулирането и отбиването на движението край блокадите на протеста. Това създава още повече рискове от конфликти  между шофьори и протестиращи в тъмните часове на деня. 

Охранителната дейност - т.е. опазването на обществения ред и осигуряването на безопасността на движението по пътищата - е една от основните функции на полицията според закона за МВР.

Трима задържани след инцидента, при който жена опита да мине през протеста с кола

Инструкцията на вътрешния министър от 2014 г. гласи, че масови мероприятия, подлежащи на охраната на полицията, са както организираните по законовия ред, така и тези, които са "възникнали спонтанно" или се организират без предварително 48-часово предизвестие. 

От Столичната полиция обаче обявиха, че "заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища". 

Не е ясно дали ръководството на столичната полиция е направило нужната оценка на риска, преди да реши да "вдигне ръце" от охраната на протеста.

Блокирането на движението на централно кръстовище в София се вписва в определението за "мероприятие с висока степен на опасност", доколкото може да доведе до "опасност от възникване на групово нарушаване на обществения ред", по цитирната инструкция. Директорът на СДВР (или определен от него полицейски орган) би трябвало да управлява силите и средствата на МВР при събития с висока степен на опасност. 

При "групово нарушаване на обществения ред" полицията трябва да предприеме незабавни действия за извеждане на гражданите и пътните превозни средства от района, да създаде зони за сигурност, да не допуска в тях влизането на външни лица. 

Екипите от служители, осъществяващи контрол на пътното движение, въвеждат допълнителна организация на движението, като отклоняват по безопасни маршрути личните автомобили и градския транспорт. В случаите, когато е невъзможно отклоняването по безопасни маршрути, движението се преустановява, се казва още в инструкцията. 

Семейството с белия автомобил изобщо не е трябвало да бъде допускано до непосредствена близост с блокадата. 

Кметът на общината е този, който би трябвало да уведоми незабавно органите на МВР за провеждането (или забраната) на масови събития. Протестът при "Ситняково" едва ли е новина за местната администрация, след като още преди три дни беше направен опит за барикадирането на пътя.

Все пак Законът за събранията, митингите и манифестациите изисква от организаторите да дадат писмено предизвестие до местната администрация 72 часа по-рано или 48 часа при неотложни случаи.

Режимът е уведомителен и местната администрация не може да забрани провеждането на събитието освен при условия, изброени в закона. Тълкуването им обаче потенциално може да ограничи всякакви протестни прояви в страната поне до 31 август. Едно от основанията е наличието на "несъмнени данни", че мероприятието "застрашава народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка". 

Обжалването на евентуалната забрана може да отнеме между 24 часа и 3 дни време в зависимост от бързината на жалбоподателите. 

Законът задължава организаторите на протеста (лицата, които би трябвало да са подали писмено уведомление до общината) да вземат "необходимите мерки за осигуряване на реда при провеждането му". Те би трябвало да са в готовност да издават указания за запазване на реда, с които участниците са длъжни да се съобразят. 

Всеки организатор или участник отговаря за вредите, които по негова вина са причинени при провеждането на събранието, митинга или манифестацията. 

Единствените законови ограничения за локацията на протестите засягат "обозначената зона (между 5 и 20 м) около сградите на Народното събрание, на Президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти".  

Можеше ли да се избегне сблъсъкът при Ситняково? 

Очевидно - да. Организаторите на протестите би трябвало да създадат вътрешни правила за поведение, които да не допускат подобна ескалация, от която нито те, нито каузата им имат полза. Насилието и нанасянето на материални щети са недопустими, независимо как са провокирани. Няма нищо по-опасно от неконтролируема голяма група хора, които разчитат само на собствените си инстинкти за самосъхранение.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова също би трябвало да влезе във функциите си - това е въпрос на политическа отговорност, която не може да се размива с формални обяснения за неспазената съгласувателна процедура. 

В крайна сметка, висшето ръководство на МВР би трябвало да даде отговори на най-важния въпрос - защо подчинената му столична дирекция на вътрешните работи не изпълнява собствените му инструкции за работа по време на масови мероприятия.

Дали командата "Свободно" е дадена от вътрешния министър? Дали политически мотивирани заповеди възпрепятстват служебните задължения на деполитизираната полиция? И колко нощни сцени на агресия трябва да се случат, за да се върне СДВР на мястото си? 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?