Седем велики любовни истории за слушане в Storytel

Ако литературата ни учи на нещо за любовта, то това е, че тя рядко има щастлив край и никога не се случва лесно. Поне това е един от уроците. Другият - и тук нещата се объркват сериозно - е, че едва ли има по-сладко нещо от нея.

Защо иначе не спираме да четем всевъзможни любовни истории, от чиклита на Даниел Стийл и Никълъс Спаркс до гения на Маргюрит Дюрас и Булгаков? Всеки има своята собствена връзка с любовната литература, към която се връща периодично. Защото там всичко е възможно.

И ако преди се отдавахме на книгите само в техния хартиен или e-book вариант, днес аудиокнигите стават все по-търсени от читателите. С наближаването на Св. Валентин направихме плейлист с любовни истории, достъпни в платформата за аудио и електронни книги Storytel.

Няма как да изчерпаме всички видове любов, затова пък подбрахме седем произведения, всяко от които е посветено на определен вид любов. Защото любовта има много лица, и това е поредният урок на литературата. Остава само да слушаме и да се наслаждаваме.

Първата любов

"Любовникът" - Маргьорит Дюрас

Голямата френска писателка издава най-успешния си роман на 80 години. Историята в него се случва десетилетия по-рано, когато Дюрас е на 16 и живее във френските колонии в Индокитай.

Главната героиня в романа е още ученичка, когато се среща с местен милиардер, познат на всички в градчето, разположено на брега на река Меконг. Двамата са от различни светове.

Тя е млада, неопитна, не познава нито себе си, нито тялото си, трябва да се съобразява с моралните норми, той трябва да бъде достоен за фамилното име. Тук обаче се намесват по-големи сили.

Дюрас създава роман, който доказва, че първата любов не е като нищо друго на света. За някои от нас тя може да остане и единствена.

"Любовникът" е един от върховете в автофикцията и любовната литература.

Невъзможната любов

"Великият Гетсби" - Франсис Скот Фицджералд

Историята на Дейзи Бюканън и Джей Гетсби вероятно е накарала милиони читатели по света да повярват в невъзможната любов. Разказан през призмата на Ник Карауей, млад брокер, който се нанася в къща до имението на Гетсби, романът показва блясъка на 20-те години на ХХ век.

В този водовъртеж от шампанско и джаз, Джей Гетсби се среща отново с голямата си любов, която живее в имение на отсрещния бряг на реката със съпруга си Том.

Двамата трябва да изживеят отново най-красивите мигове от живота си, но съдбата има различен план. А накрая ще остане само зелената светлина на другия край, към която някой отчаяно протяга ръка.

„Великият Гетсби” е символът на невъзможната любов, която някои не спират да търсят до последно - дори на цената на трагедията.

Единствената любов

„Майстора и Маргарита” - Михаил Булгаков

Москва през 20-те години на ХХ век. Дявола пристига в града, заедно със своята свита, за да въдвори ред. Оказва се обаче, че е трудно да покажеш правилния път на хора, които отдавна са се оплели в битови схеми и еснафщина. Това прави срещата с един млад поет на прага на полудяването още по-специална.

Първата част на книгата е сатирично представяне на реалността в Русия през 20-те години, а втората разказва за любовта между Майстора и Маргарита. Единствената тяхна цел е да бъдат отново заедно. За да стане това обаче, Маргарита трябва да продаде душата си на Дявола.

Едно от най-приятните неща в този връх в литературата на ХХ век е историята за онази голяма любов, която ни се случва само веднъж, и за която сме готови да дадем всичко, стига само да получим още малко вълшебен мехлем и да можем още веднъж да летим на метла над Москва.

Любов и секс

"Аутопсия на една любов" - Виктор Пасков

Много е писано за секса, но само добрите автори могат да съберат секса и любовта в една книга. „Аутопсия на една любов” е успешен пример за история, в която двете се допълват. Героят тук е български музикант, който живее в Германия в годините след падането на Берлинската стена. При една от отпуските си се прибира в България и се запознава с Ина.

Тя е фатална, червенокоса, инструмент, на който „само невероятно талантлив музикант може да свири”. Скоро застаряващият разказвач вече опиянен от музиката, любовта и секса. Въртележката се върти все по-бързо, докато той не осъзнава, че е изгубил ритъма и вече не може да свири.

Еротиката и сексът в „Аутопсия на една любов” не са поляти със захаросани описания, а са представени брутално, натуралистично, без задръжки – каквито често са в реалния живот. Ако ви се чете добра литература, в която сексът и любовта се преплитат, „Аутопсията на една любов” е за вас.

Любовта от миналото

"Отклонение" - Блага Димитрова

Това е онази любов, за която винаги се питаме какво бихме направили, ако я преживеем отново години по-късно. „Отклонение” на Блага Димитрова е история, в която разкази от миналото и настоящето се наслагват и разкриват любовта между двама души, случила се в първите години след 9 септември, когато старият свят е в руини, а новият тепърва ще се гради.

Години по-късно двамата се срещат отново – тя вече е археолог, призван да изравя от земята късчета минало. Той е дипломат, който все бърза към следващата дестинация.

Възможно ли е случилото преди години да се осъществи сега? Всеки от нас има едно такова отклонение. Блага Димитрова успява да опише своето така, че то да резонира с читателя... или в случая със слушателя.

Love is Love

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Филмът „С обич, Саймън” (Love, Simon) беше първата продукция на голямо студио (20th Century Fox), която третира темата за разкриването на младите ЛГБТИ момчета. Важен момент в диалога по тази тема, филмът е адаптация на романа на Беки Албертали, който ни запознава със Саймън – 16-годишен младеж, в чийто живот няма нищо необикновено, освен страшната тайна, която той не смее да каже на никого, а именно, че е гей.

Поради невнимание от негова страна, мейлите, които отскоро си изпраща с непозн ато момче в интернет, могат да бъдат разпространени до съучениците му. Така тийнейджърът осъзнава, че вече не може да пази тайната, която всъщност далеч не е толкова страшна, както разбираме в последствие.

И да, в крайна сметка в живота на Саймън няма нищо необикновено, защото... любовта е любов, както се казва. И това е най-готиният урок на „С обич, Саймън”.


Сладката любов

"Шоколад" - Джоан Харис

Сигурно веднага се сещате за Жулиет Бинош, Джони Деп, Джуди Денч, кадрите с шоколада. Да, филмът е страхотен, но книгата е съвсем друго нещо. Британската писателка Джоан Харис разказва историята на Виан, самотна майка, която заедно с дъщеря си се мести в малко френско село, където отваря магазин за шоколад.

Избрала е обаче най-неподходящия момент, тъй като сега са великденските пости и кметът прави всичко възможно да спре това нарушение на обичая. Само че все повече хора се отбиват да „прегрешават” в магазинчето на Виан. Защо?

„Шоколад” е любовна история не просто между една жена и един скитник. Това е история преди всичко за любов към ближния, към децата, към тези, които вече не са между нас, към Бог. И оказва се всички тези любови, могат да бъдат изразени чрез шоколада.

А дали всъщност и всички любовни истории в този текст на биха вървели добре с малко шоколад? Имате цял уикенд и каталог със стотици заглавия в Storytel, така че не чакайте отговор от нас. Проверете сами.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024