Секретни документи, свързани с НАТО, се продават от онлайн хакери Снимка: © Getty Images

Престъпна хакерска група се е сдобила със секретни военни документи, включващи проекти на НАТО, които сега продава онлайн. Документите включват чертежи на оръжия, използвани от съюзниците на НАТО във войната в Украйна, съобщи BBC.

Хакерите са откраднали информацията от голям европейски производител на оръжия. Един от тях - "MBDA Missile Systems", призна, че негови данни са изтекли, но твърди, че нито едно от класифицираните досиета не принадлежи на фирмата.

Паневропейската компания, чието седалище е във Франция, заяви, че някои от файловете ѝ са били хакнати от компрометиран външен твърд диск, и добави, че си сътрудничи с властите в Италия, където е извършен пробивът на данни. Предполага се, че разследването е насочено към един от доставчиците на MBDA.

"Разглеждаме твърденията, свързани с данни, за които се твърди, че са откраднати от MBDA. Нямаме индикации, че някоя мрежа на НАТО е била компрометирана", каза в изявление говорител на НАТО.

Киберпрестъпниците действат в руски и английски онлайн форуми и продават откраднатите файлове в размер от 80 GB за 15 биткойна (приблизително 321 хил. евро). Те твърдят, че засега са ги продали на поне един купувач, когото не назовават.

Хакерите посочват, че разполагат с "класифицирана информация за служители на компании, които са участвали в разработването на закрити военни проекти", както и с "проектна документация, чертежи, презентации, видео и фотоматериали, договорни споразумения и кореспонденция с други компании".

Една част от файловете, които все още не са проверени за достоверност, описват подробно мисия за "комуникационно разузнаване" на американска въздушна ескадрила, извършена в края на 2020 г. в Естония. Те включват записки от разговорите, пълното име, телефонния номер и GPS координатите на лице, за което се твърди, че е в центъра на операцията.

Сред файловете има и презентация, в която подробно се описва вътрешното устройство на ракетата CAMM, включително точното местоположение на електронния модул за съхранение в нея. Една от тези ракети наскоро беше изпратена в Полша за използване в конфликта в Украйна като част от системата Sky Sabre.

"MBDA Missile Systems" не отрича, че данните ѝ са били засегнати, но посочи, че "вътрешните процеси за проверка на компанията показват, че данните, предоставени онлайн, не са нито класифицирани, нито чувствителни."

Въпреки това някои от документите, за които се знае, че са били откраднати от компанията, са обозначени като "поверителна информация, която не трябва да се разкрива или възпроизвежда".

MBDA Missile Systems е създадена през декември 2001 г. след сливането на компании за ракетни системи във Франция, Италия и Великобритания. Тя има 13 000 служители и е съвместно предприятие на Airbus, BAE Systems и Leonardo. Миналата година приходите на компанията възлизат на 3,5 млрд. паунда, а сред клиентите на нейните оръжейни системи са Министерството на отбраната на Обединеното кралство, американската армия, Европейският съюз и НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023