Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц Снимка: © Getty Images

Това трябва да е картината, която остава в съзнанието на хората от срещата на върха на Г-7 в Елмау, Бавария: държавните и правителствените ръководители на водещи демократични икономически сили се събраха в неделя вечерта на легендарната дървена пейка, върху която точно преди 7 години беше създаден един друг емблематичен образ - разговорът на бившия канцлер Ангела Меркел с тогавашния президент на САЩ Барак Обама.

Преди седем години Обама седеше в средата на пейката, небрежно разперил ръце на облегалката, а Меркел беше застана пред него с широко разтворени ръце.

Този път седемте държавни и правителствени ръководители, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейският Съвет Шарл Мишел, застанаха в редица един до друг, облегнати на гърба на същата тази пейка, с алпийска панорама на заден план. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо позира приятелски прегърнал британския премиер Борис Джонсън и японския премиер Фумио Кишида.

Джонсън от своя страна е прегърнал канцлера Олаф Шолц, който като домакин на тридневната среща на върха, е заел позиция в центъра на снимката. Френският президент Еманюел Макрон е изоставил формалността на сакото и е само по риза.

Снимката е направена точно след вечерята, която трябваше да е посветена на политиката за сигурност и най-вече войната в Украйна.

Деветте участници в срещата на върха стигнаха до брега точно навреме преди залез слънце, когато последните слънчеви лъчи все още падаха върху планините Ветерщайн.

Форумът започна с шеги по-адрес на Путин. Докато сядаха за заседанието си в неделя, британският премиер Борис Джонсън попита дали трябва да остане със сако, след което добави: "Ние всички трябва да покажем, че сме по-корави от Путин". На което канадският премиер Джъстин Трюдо отговаря: "И да яздим голи до кръста", визирайки снимката на Путин гол до кръста, която обиколи световните агенции.

Докато лидерите на най-силните икономики в света дискутираха по сериозни въпроси, след обилна неделна закуска, съпругата на канцлера на Германия (бивш министър на образованието, младежта и спорта в Бранденбург) организира сесия по планинско ходене около езерото Ферхен със съпругите на държавните и правителствените ръководители. С тях беше шампионът по ски бягане Кристиан Нойройтер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024