Правописна грешка: Как милиони имейли за американските военни стигат до съюзник на Русия Снимка: © Getty Images

Милиони имейл съобщения, предназначени за американските военни, са били погрешно изпратени до съюзника на Русия - Мали. А причината за това се оказва дребна правописна грешка.

Британската обществена медия BBC съобщава, че в част от имейлите се е съдържала чувствителна информация като пароли, медицински досиета и маршрути на висши офицери. Съобщенията е трябвало да бъдат изпратени до дигитална поща с домейн ".mil", който се използва от американската армия. Адресатът обаче е бил сбъркан и те са били насочени към домейн на западноафриканската държава, завършващ на ".ml".

Пентагонът заяви, че вече е предприел мерки за справяне с проблема. Новината беше съобщена първо от изданието "Financial Times", а грешката е открита от нидерландския интернет предприемач Йоханес Зурбие. Оказва се, че той е установил проблема още преди повече от 10 години.

От 2013 г. насам Зурбие има договор за управление на домейна на Мали и според съобщенията през последните месеци е събрал десетки хиляди неправилно адресирани имейли.

Макар нито един от тях не е бил отбелязан като класифициран, според вестника в съобщенията са били включени медицински данни, карти на американски военни съоръжения, финансови документи и документи за планиране на официални пътувания, както и няколко дипломатически съобщения.

След като случаите зачестели Зурбиер написал писмо до американски служители, за да ги уведоми за проблема. Той заяви, че договорът му с правителството на Мали скоро е трябвало да приключи, което означава, че "рискът е реален и [информацията] може да бъде използвана от противници на САЩ".

Американски държавни служители уточняват пред BBC, че военните комуникации на САЩ, които са обозначени като "класифицирани" и "строго секретни", се предават чрез отделни IT системи, което прави малко вероятно те да бъдат случайно компрометирани.

Но Стивън Странски, който преди това е бил старши съветник в отдела за разузнавателно право на Министерството на вътрешните работи, заяви, че дори на пръв поглед безобидна информация може да се окаже полезна за противниците на САЩ, особено ако включва подробности за отделни служители.

"Подобни съобщения биха означавали, че чуждестранен участник може да започне да създава досиета за нашия военен персонал с цел шпионаж или да се опита да ги накара да разкрият информация в замяна на финансова изгода. Това със сигурност е информация, която може да бъде използвана от чуждо правителство." казва Странски.

Според Лий Макнайт, професор по информационни науки в университета в Сиракуза, американските военни са имали късмет, че са били уведомени за проблема, както и че съобщенията са стигнали до правителството на Мали вместо например до някои киберпрестъпници.

Министерството на отбраната на САЩ е запознат с проблема и разглежда казуса сериозно, уверява говорител на иституцията. Той посочва, че министерството е предприело стъпки, за да гарантира, че имейлите с ".mil" няма да се изпращат до неправилни онлайн адреси.

Според експертите този тип човешки грешки са често срещани както в държавния, така и в частния сектор.

"Човешката грешка е далеч най-значимият проблем в областта на сигурността в ежедневието. Просто не можем да надзираваме всеки човек поотделно", обяснява Странски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024
Важно днес

Депутатите прекъсват ваканцията си за извънредно заседание на парламента

Решението е взето на Председателски съвет

11:23 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

Мъж подпали синагога във Франция, проявите на антисемитизъм зачестяват

Полицията е застреляла въоръжен мъж пред храма, огънят е овладян

10:30 - 17.05.2024