Шакира се споразумя с прокурорите в Испания преди старта на делото ѝ за укрити данъци Снимка: © Getty Images

Шакира е постигнала споразумение с испанските прокурори за уреждане на делото срещу нея за милиони евро неплатени данъци. Това се случва непосредствено преди съдебният процес срещу нея да започне.

Певицата трябваше да се изправи пред съда в Барселона днес по обвинението в укриване на данъци в размер на 14,5 млн. евро.

Ако беше призната за виновна, 46-годишната колумбийска музикантка можеше да бъде осъдена на до осем години затвор и глоба в размер на 24 млн. евро.

Новината за постигнатото споразумение идва неочаквано след многобройните изказвания на изпълнителката, че е несправедливо обвинена. Според сделката с прокуратурата, тя ще трябва да плати 50% от предявената ѝ сума - тоест над 7,3 млн. евро, плюс допълнителна глоба от 438 000 евро, за да избегне присъда.

Шакира вярва в своята невинност и избира да остави въпроса в ръцете на закона", заявиха найни представители още преди месеци.

Изглежда, че тя все пак е променила решението си с „оглед най-доброто за децата си“, става ясно от изявление на певицата.

Ето и целия текст на нейното изявление:

"През цялата си кариера винаги съм се стремила да правя това, което е правилно, и да давам положителен пример на другите. Това често означава да предприемам допълнителни стъпки при вземането на бизнес и лични финансови решения, за да получа абсолютно най-добрия съвет, включително да потърся съвета на световноизвестните данъчни консултанти като PricewaterhouseCoopers (PwC) и Ernst & Young, които бяха мои съветници по време на целия този процес.

За съжаление и въпреки тези усилия властиje в Испания заведоха дело срещу мен, както са водили срещу много професионални спортисти и други високопоставени лица, изцеждайки енергията, времето и спокойствието на тези хора в продължение на години.

Макар да бях решена да защитя невинността си в съдебен процес, за който адвокатите ми бяха сигурни, че щеше да приключи в моя полза, взех решение най-накрая да разреша този въпрос с оглед на най-добрия интерес на децата ми, които не искат да виждат как майка им жертва личното си благополучие в тази борба.

Трябва да преодолея стреса и емоционалното натоварване от последните няколко години и да се съсредоточа върху нещата, които обичам - децата ми и всички възможности в кариерата ми, включително предстоящото световно турне и новия ми албум, за които съм изключително развълнувана.

Възхищавам се изключително много на онези, които са се борили с тези несправедливости докрай, но за мен днес победата е да си върна времето за децата и кариерата".

Делото, заведено срещу Шакира, беше за това, че според испанските власти в периода 2012-2014 г. певицата е прекарвала повече от шест месеца годишно в Испания, което я прави данъчно задължена в страната.

За да докаже, че носителката на „Грами“ е пребивавала в Испания, прокуратурата е призовала 117 свидетели, сред които фризьори, техници в студио, учители по танци, терапевти, козметици, гинеколози и нейния шофьор, написа по-рано днес The Guardian.


Шакира отива на съд по обвинения за данъчни измами за 15 млн. евро
.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024