"Шалом" сезира прокуратурата заради грозен антисемитски колаж в група на "Възраждане"

Организацията на евреите в България "Шалом" подаде сигнал до прокуратурата заради разпространяван груб антисемитски колаж в социалните мрежи на "Възраждане".

На изображението се вижда снимка на мъже с нацистки военни униформи, които държат предполагаем "затворник", чието лице е заменено с това на бившия външен министър Соломон Паси.

Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“. Авторът на колажа не е известен, човекът, който го е споделил, се обозначава с инициалите А. Р.

Вместо извинение или разграничение от грозния пост, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов е заплашил да "пусне сигнал в прокуратурата срещу "Шалом" за пропагандиране на расова и етническа омраза". Според Костадинов снимката не е пусната в официалния канал на партията и бил "коментар под публикация".

Колажът всъщност се появява в група на последователи на партията, в която се споделят предимно медийни изяви на Костадинов и депутатите му, както и проруски коментари и meme-та.

"Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство. Те представляват недопустима подигравка с едно от най-мрачните събития в световната история – осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората световна война геноцид срещу милиони евреи, населявали територията на Европа", се казва в позицията на "Шалом" до прокуратурата.

Публикацията е споделена с възмущение от председателя на еврейската организация Александър Оскар и на тази на сина на Соломон Паси - Исаак, във Facebook, където се е развихрила допълнителна тролска кампания с обиди и заплахи.

"Следва да се отчете и фактът, че посочената публикация е достигнала до много широк кръг от хора. Само членовете на групата на партия „Възраждане“ в Telegram са 2016 на брой към днешна дата, а отделно от това публикациите на Александър Оскар и и на Исаак Паси, са били многократно споделени", пише в писмото на "Шалом".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024