Японският милиардер Хироши Микитами - основател на технологичния гигант Rakuten - обяви, че ще дари 8,7 млн. долара на украинското правителство. Той определи руската инвазия в Украйна като „предизвикателство пред демокрацията“.

В писмо до украинския президент Володомир Зеленски милиардерът изразява съпричастност към случващото се в страната и заявява желанието си да помогне на украинския народ: „Дълбоко съм натъжен от новините за военна атака срещу Украйна. Мислите ми са с вас и вашите хора“.

„Ясно си спомням ранното лято на 2019 – сякаш беше вчера, когато посетих Киев и се срещнах с вас. Останах наистина очарован от красивия Киев, но и от вашите познания за дигиталните технологии“, пише изпълнителният директор на Rakuten – японският технологичен гигант, който придоби Viber за 900 млн. долара през 2014 г.

„Вярвам, че потъпкването на мирна и демократична Украйна от необоснована сила е предизвикателство за демокрацията. Когато видях вашата смела съпротива срещу непровокираната атака, се замислих какво мога да направя за Украйна от Япония. Реших да даря 1 милиард йени (8,7 млн. долара) на украинското правителство за хуманитарна помощ – за да помогна на жертвите на това насилие“, съобщава още Микитани.

Той искрено се надява Москва и Киев да разрешат проблемите си по дипломатичен път и „украинците възможно най-скоро отново да се радват на мира“. „Ще продължа да подкрепям Украйна и вашия народ“, добавя директорът на Rakuten.

„Когато видях смелата съпротива на Украйна срещу тази непредизвикана от украинска страна атака, помислих какво мога да направя в помощ на Украйна и реших да даря 8,7 млн. щ. д. на украинското правителство за хуманитарни дейности, които да помогнат на хората в Украйна, станали жертва на насилието“.

Хироши Микитами дори смени профилната си снимка в Twitter и тази на корицата си с цветовете на украинския флаг - синьо и жълто.

Милиардерът е още президент на Crimson Group, председател на борда на директорите на японския футболен "Висел Кобе", както и председател на Токийския филхармоничен оркестър.

Токио също застава на страната на Киев. Това съобщи днес японският премиер Фумио Кишида: „Казах на президента Зеленски, че Япония е с Украйна и предложих твърда подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

Япония ще предостави 100 милиона долара спешна хуманитарна помощ за Украйна. А на живеещите на острова украинци се позволява да удължат престоя си на фона на конфликта. Страната се присъединява и към международните санкции срещу Руската централна банка, като ограничава транзакциите с нея.

Япония ще наложи санкции и срещу беларуски организации и лица, включително срещу президента Александър Лукашенко, предвид „очевидното участие на страната в инвазията“ в Украйна.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024