Шега за 2 млн. долара: Комик се пошегува с китайската армия и си навлече скандал, глоба и разследване Снимка: © Getty Images

Хуморът и сатирата са "най-добрият приятел" на един комедиант, но в Китай те изглежда могат да бъдат и най-големият му враг. Когато Ли Хаоши отправя смешка по време на свое участие в Пекин, едва ли е очаквал тя да доведе до полицейско разследване, глоби за милиони долари и тревожност по отношение на свободата на изразяване в страната.

Ли, който се изявява под артистичния псевдоним Хаус, разказва на събралата се публика следната случка: откакто се е преместил в Шанхай, осиновил две бездомни кучета. Един ден, докато ги разхождал, те започнали да преследват една катерица, което му напомнило за девиз от Народоосвободителната армия: "Сражавай се и побеждавай, поддържай образцово поведение".

Така комикът на практика сравнява поведението на кучетата с това на военните. Цитираният лозунг е произнесен за първи път през 2013 г. от китайския лидер Си Дзинпин и оттогава се повтаря по различни официални поводи и в държавните медии.

За някои шегата може да изглежда безобидна, но тя предизвика широко възмущение в политическите среди в страната. А китайските официални лица реагираха бързо, като глобиха мениджърската компания на Ли с 2,1 млн. долара и спряха за неопределено време изпълненията му в Пекин и Шанхай.

В изявлението си властите посочват, че шоуто на комика е съдържало "сюжет, представляващ сериозна обида за Народоосвободителната армия и оказващ лошо обществено влияние".

"Никога няма да позволим на някоя компания или физическо лице безразсъдно да клевети славния образ на Народноосвободителната армия на сцената в китайската столица, никога няма да позволим да бъдат накърнени дълбоките чувства на хората към войниците и никога няма да позволим сериозни теми да бъдат превърнати в забавление", заявиха от културния орган на страната.

В момента 31-годишният Ли е обект на разследване от страна на пекинската полиция. Мениджърската му компания е прекратила договора му и предприема дисциплинарни действия срещу висшия ръководител, който е трябвало да одобри материала му преди неговото изпълнение.

Таблоидният китайски вестник "Global Times" описва стендъп комедията като изпълнителско изкуство от западните страни, но отбелязва "червена линия", която трябвало да се спазва.

"Тя трябва да се съобразява с китайската публика в зависимост от степента на нейното приемане и основно трябва да зачита социалния консенсус, добрата воля и китайските закони", се казва в редакционна статия на вестника.

Ли вече се извини в китайската социална медия Weibo, където има 136 хил. последователи и каза, че ще поеме "цялата отговорност" за действията си.

През последните години стендъп комедията набира особена популярност в Китай на фона на зараждащата се тенденция за телевизионни състезания, които изправят остроумни комици един срещу друг.

След обявяването на санкциите срещу Ли някои китайски потребители коментираха в Weibo, че наказанието е напълно заслужено: "Стендъп комедията е ниска форма на изкуство, която си мисли, че е вид култура", пише един потребител.

Други обаче се опасяват, че това може да доведе до по-нататъшни репресии срещу комедията и сатирата. Китай налага строга цензура по въпроси, които смята за чувствителни - от деколтето на жените до критиката на комунистическата партия, посочва CNN. Идеологическият контрол се засили при управлението на Си, което оказа широко влияние и върху развлекателната индустрия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024