„Шокирани и объркани“: Спор за отнети титли предизвика разрив в кралското семейство на Дания Снимка: © Getty Images

На фона на свежата утрин дворецът "Амалиенборг" в Копенхаген има същото кралско и величествено излъчване, каквото най-вероятно е имал и преди повече от два века, когато Кристиан VII става първият от датските владетели, който го превръща в свой дом. Четирите еднакви имения на двореца гледат едно към друго през площада. Малка тълпа от хора наблюдава смяната на караула. В музея изложената скъпоценна колекция от бижута на кралица Маргрете е поставена в чест на нейните 50 години на трона.

На пръв поглед изглежда, че в кралската фамилия всичко е наред. Но зад излъсканите класически фасади популярното кралско семейство на Дания е изпаднало в най-сериозната и непредвидена криза от десетилетия насам, след като кралица Маргрете лиши децата на най-малкия си син от кралските титли, разказва британското издание "Гардиън".

"Това разкри една страна на семейството, която никой не е виждал. Те изглежда не могат да разговарят помежду си. Новината беше едно нещо, но това, което последва след това, изглежда дори още по-лошо", казва Хеле Йоргенсен, 66-годишна пенсионирана учителка, която е на посещение в кралския музей.

Миналата седмица, в едно откровено, но и неочаквано изявление, 82-годишната кралица обяви, че от 1 януари четирима от осемте ѝ внуци вече няма да могат да използват титлите принц и принцеса. Това се отнася за синовете и дъщерята на по-малкия ѝ син, 53-годишния принц Йоахим.

Вместо това 13-годишният Хенрик и 10-годишната Атина, както и Николай (23 г.) и Феликс (20 г.) ще станат графове и графини и ще се обръщат към тях като към превъзходителства. Кралицата казва, че намерението ѝ е да "създаде рамката" за четиримата ѝ внуци, "за да могат те да оформят собствения си живот, без да бъдат ограничавани от специалните задължения, които включва официалната принадлежност към Кралския дом на Дания".

Миналата седмица, в едно откровено, но и неочаквано изявление, 82-годишната кралица обяви, че от 1 януари четирима от осемте ѝ внуци вече няма да могат да използват титлите принц и принцеса.

Решението е било обмисляно дълго време и е "в съответствие с подобни промени" в кралските домове на други монархии като Швеция и Нидерландия, където кралските особи, намиращи се по-ниско по линията на наследяване, са загубили титлите си на височайши особи.

Четирите деца на най-големия син и престолонаследник на Маргрете - Фредерик и неговата съпруга Мария, ще запазят кралските си титли. Дворецът обаче едва ли е очаквал подобна емоционална реакция от принц Йоахим. Той се оплака пред репортери, че децата му "не разбират" създалата се ситуация и са били "третирани лошо".

"Защо трябва да се премахва самоличността им? Защо трябва да бъдат наказвани по този начин?", пита принцът.

Неговата съпруга Мари казва, че най-малкият им син сега бива тормозен в училище. Йоахим също така твърди, че само пет дни по-рано е бил информиран за решението от висш съдебен служител, а не от майка си. Той казва, че през май е бил предупреден, че децата му рискуват да бъдат лишени от титлите си, когато навършат 25 години, но е поискал време, за да излезе със собствено предложение по въпроса.

Принцът споделя, че изобщо не е разговарял с кралицата или с по-големия си брат Фредерик от момента на обявяването.

Внезапната кралска вражда и изненадващото им излагане на показ пред обществеността шокираха много датчани - независимо дали одобряват решението на кралицата.

"Всъщност това е съвсем реална криза. Това разруши представата на хората за кралицата и за семейството. Може да е имало въпроси, свързани с протокола, но тя е майка и баба - не можеше ли просто да вдигне телефона и да каже: "Вижте, трябва да се справим с това?", казва Трине Вилеман, автор на две книги за кралското семейство.

За никого обаче не е тайна, че кралица Маргрете придава особено важно значение на дворцовите титли. В продължение на десетилетия до смъртта си през 2018 г. покойният съпруг на кралицата, принц Хенрик, се оплакваше, че никога не е наричан крал.

За никого обаче не е тайна, че кралица Маргрете придава особено важно значение на дворцовите титли. В продължение на десетилетия до смъртта си през 2018 г. покойният съпруг на кралицата, принц Хенрик, се оплакваше, че никога не е наричан крал.

Хенрик се е оплаквал, че се чувства "изтласкан настрана, унизен и оскърбен", тъй като е понижен до "трето място" в йерархията (след неговия син и престолонаследник - б.ред). По-късно той дори отказва да бъде погребан до съпругата си с мотива, че никога не е бил равен на нея.

Има и намеци, че Маргрете не е била най-любящата майка. Вилеман, който е автор на превърналата се в бестселър биография за кралицата казва, че Йоахим и Фредерик са "отгледани от бавачката си на последния етаж на двореца. Маргрете почти не се е качвала там. Не ги пускаха долу да вечерят, докато не навършиха четири или пет години".

Най-много обаче Дания е шокирана от публичността на кралската разправия.

"Това е изключително необичайно, дори безпрецедентно. Те не само че съвсем очевидно не са успели да обсъдят всичко вътрешно, но и сега перат мръсното си бельо публично. Наистина не сме виждали подобно нещо", коментира Якоб Хайнел Йенсен, кореспондент на датския таблоид BT.

Междувременно принц Николай - най-големият син на принц Йоахим - заяви, че е тъжен, шокиран и объркан от решението на баба си.

"Цялото ми семейство и аз сме много тъжни. Както казаха и родителите ми, ние сме в шок от това решение и от това колко бързо всъщност е взето", споделя той.

Тази седмица Маргрете призна, че е "подценила степента", в която по-малкият ѝ син и неговото семейство се чувстват засегнати и каза, че съжалява за постъпката си. Тя обаче се придържа към решението си, заявявайки, че иска монархия "в крак с времето" и че този ход ще помогне да се "осигури бъдещето" на институцията.

"Моите деца, снахи и внуци са моята голяма радост и гордост. Сега се надявам, че като семейство ще успеем да намерим спокойствие, за да се справим с тази ситуация", допълва кралицата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024