Снимка: © Getty Images

Актьорът Шон Пен привлече вниманието на медиите с критиката си срещу културата на "феминизиране" на мъжете, която се налага в последните години. 

В интервю за британския Independent Пен представя своя образ от филмa "Flag Day" като пример за старите норми на мъжествеността и усещането за привилегированост на белите американци. Или както той го обяснява: "вярата, че американската мечта им е обещана и им се полага". 

Филмът разказва за историята на отношенията между баща и отчуждената му дъщеря - той е човек, който години наред се забърква в различни измамни схеми и бяга от полицията; тя е журналистка, която се опитва да разбере как харизматичен мъж като него може да се превърне в престъпник. Шон Пен не само играе, но и режисира филма, в който участва и родната му дъщеря Дилън.

В интервюто си той казва, че в живота си е виждал достатъчно силни жени, които не възприемат мъжествеността като символ на потисничество. 

"Според мен има много страхливи гени, които карат хората да изоставят дънките си и да си сложат пола", казва Шон Пен. 

Думите му идват като продължение на коментар пред iNews преди дни, в което той се възмущава от промяната на стандартите за това как трябва да се държи един мъж. 

В него той изразява съжаление от това, че вижда все по-малко примери за "мъжествено поведение" в съвременното общество. 

"Аз съм в клуба на хората, които вярват, че мъжете в американската култура са станали крайно феминизирани", казва Шон Пен в интервюто. 

"Не мисля, че да бъдеш груб или да проявяваш безчувственост или неуважение към жените има нещо общо с мъжествеността, никога не е имало. Но не смятам, че за да бъдем добри с жените, трябва да се превърнем в жени", допълва Пен. 

Independent, които правят интервюто съвместно с неговата дъщеря Дилън, разказват, че 30-годишната жена е оставила думите му без коментар, като е запазила мълчание и се е "взряла в пространството пред себе си". 

Медията напомня, че самият Шон Пен е символ на културата от съвсем различна епоха. 

Израснал е в Калифорния, а когато не се занимавал със сърф, е снимал кратки филми с приятелите си от гимназията Чарли Шийн и Емилио Естевес - и тримата впоследствие станаха звезди на Холивуд през 90-те. 

Шон Пен беше сред хората, които критикуваха възникването на движението #MeToo. 

През 2018 г. той коментира, че то се превръща в "гнездо за недостойни хора", а целта му е да всява разделение между мъжете и жените. 

"Изпитвам голямо подозрение към движение, което се опитва да оказва натиск и да провокира ярост без нюанс. Дори когато хората го обсъждат по нюансиран начин, самият нюанс бива атакуван", казва той. 

Самият той има проблематична история на отношенията си със съпругите си - през 1989 г. Мадона подава жалба срещу него за домашно насилие, която впоследствие оттегля. Следващият му брак с актрисата Робин Райт приключва през 2010 г. след години на раздели, събирания и няколко преосмислени опита за развод.  


Дъщерята на Робин Райт и Шон Пен дебютира в киното с "роля, която не може да откаже"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори