Шпионски скандал за изчезнали 15 млн. евро избухна във Франция Снимка: © Getty Images

Бившият директор на френското външно разузнаване Бернар Бажоле е обвинен за съучастие в предполагаемо изнудване на бизнесмен за 15 млн. евро.

Това съобщава Le Monde в свое разследване, което разкрива поредица от съмнителни действия на ръководството на френската Главна дирекция за външна сигурност от 90-те години насам.

Информацията на Le Monde твърди, че в продължение на повече от век службата е разполагала със секретен фонд, който днес би трябвало да възлиза на десетки милиони евро. Главната му цел е била да е на разположение на силите за сигурност при извънреден случай, ако отново се стигне до държавен колапс както по време на Втората световна война.

Парите са инвестирани и спестявани с десетилетия, но в края на 90-те започват проблемите.

Службата прави неуспешна инвестиция в компания, която фалира - за да спасят парите, те сключват сделка с бизнесмена Ален Дюменил, който се съгласява да стане мажоритарен собственик на фирмата.

Той твърди пред Le Monde, че "донякъде по случайност" е получил възможност да управлява секретния фонд в началото на 2000-те години.

Бивш банкер с швейцарско и френско гражданство, Дюменил управлява няколко компании в различни сфери - луксозни стоки, недвижими имоти, медии и др. Името му е замесено в няколко съдебни процеса, включително за банкрутиране на компания и за търговия с вътрешна информация.

Le Monde цитира трима високопоставени държавни служители, според които бизнесменът е присвоил част от парите на разузнаването чрез незаконни финансови схеми.

Дюменил отрича да носи вина, но 15 млн. евро, за които тайната служба има претенции, вече ги няма.

В опит да си върнат парите, хората от ръководството на Външното разузнаване започват да прилагат "нестандартни" мерки - така се стига и до обвинението срещу бившия топ-разузнавач Бернар Бажоле.

През 2016 г. бизнесменът Ален Дюменил е спрян от гранични полицаи на летище Роаси край Париж. Той твърди, че е отведен от двама тайни агенти в цивилни дрехи, които заплашват него и семейството му с физическа саморазправа, ако не възстанови изчезналите милиони.

Бернар Бажоле, който по това време ръководи службата, казва, че е оторизирал операцията, но не и заплахите срещу Дюменил. Целта на разговора между агентите и бизнесмена, според него, е била да се направи връзка с Дюменил, който иначе бил трудно откриваем.

През окотомври 2022 г. обаче срещу Бажоле е повдигнато обвинение за съучастие в опит за изнудаване и за "произволно нарушение" на личната свобода на Дюменил от страна на длъжностни лица.

73-годишният Бернар Бажоле оглавява разузнаването между 2013 и 2017 г. Дипломат от кариерата, той е бивш посланик на Франция в Йордания, Босна и Херцеговина, Алжир и Афганистан. Координатор е на службите за сигурност по време на президентския мандат на Никола Саркози.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024