Си в Москва: Автократичната концепция за мир

Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва - първото след руската военна инвазия в Украйна през 2022 г. - преследва две цели.

Първата цел е да даде сигнал към света, че Пекин стои зад Москва като стратегически партньор, който ще помага дипломатически и икономически да компенсира срива на Русия в международните отношения.

Доказателство е все по-голямата зависимост на Русия от Китай: 40% от вноса и 30% от износа. Това е и първото посещение на държавен глава на геополитическа сила в Москва, дни след призовката на Путин от Хага.

Втората цел е да каже на Путин, че пряка военна помощ няма да има, освен такава, която да не позволи стратегическа загуба на Русия и така да олекоти мястото на Китай на геополитическата карта.

Доказателство е липсата на военни в делегацията на Си и липсата на данни за преки военни доставки от Китай за Русия досега.

Ключов елемент от взаимната им легитимация пред света е посланието за мир, което автократите често използват в своята лексика. Путин обеща внимателно да разгледа китайския план за неговото постигане, в който липсва най-важното: изтегляне на Русия от окупираните украински територии.

Както още Оруел го е дефинирал - в тази лексика “мирът е война“.

Защото автокрациите на практика използват термина “мир” за прикриване на своите военни намерения:

  • Преди предстояща агресия (Договорът от Мюнхен 1938 г. преди началото на ВСВ);
  • Когато имат нужда от възстановяване преди следващата агресия - Русия през 1917, Брест-Литовск, или през 1994 с Будапещенския меморандум с гаранция на суверенитета на Украйна срещу нейното ядрено оръжие;
  • Когато искат да узаконят свои териториални придобивки (Минските споразумения 2014-15, сегашното Китайско предложение за примирие в Украйна).

По този повод външният министър на Тайван Джозеф Ву написа в Twitter:

Китай заплашва с война Тайван, но иначе предлага мирен план на Русия, която започна войната срещу Украйна. Ние не сме идиоти. Искате мир? И двете автокрации следва веднага да спрат със своите заплахи, агресия и експанзионизъм“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024