Снимка: © Getty Images

Най-големият град в Австралия – Сидни – най-накрая излезе от локдаун, продължил почти 4 месеца, или 107 дни.

Местните граждани се наредиха на опашки пред барове и магазини още след полунощ в понеделник, когато властите отмениха блокадата. Много други очакват да посетят домовете на близки и приятели, след като до момента действаше забрана за пътуване на 5 км от собствените жилища.

Повечето правила, свързани с ограничаване на коронавируса, бяха облекчени за напълно ваксинираните граждани. Те вече могат да посещават свободно кафенета, ресторанти, фитнеси, басейни, библиотеки и фризьорски салони.

Локдаунът в Сидни падна, след като щатът Нов Южен Уелс достигна 70% напълно имунизирано население във възрастовата група 16+  – цел, която изглеждаше малко възможна в първите етапи на ваксинационната кампания. Тогава много австралийци се обявиха против препаратите и в страната се провеждаха масови протести на антиваксъри.

Редица известни личности показаха, че подкрепят антиваксърските теории и дори водиха митингите. Сред тях бяха сенаторът Полин Хансън и шеф-готвачът Пийт Еванс. Дори публиката на Australian Open по-рано през годината освирка ваксинационната кампания на правителството.

Още повече ограничения в Сидни ще бъдат облекчени, когато 80% от хората в групата 16+ стигнат до пълен имунизационен цикъл. Над 90 на сто от тях вече са с една поставена доза.

„Бяха трудни 100 дни“, каза премиерът на щата Доминик Перотет в понеделник, цитиран от BBC. „Усилията на хората в Нов Южен Уелс, които излязоха и се ваксинираха, доведоха до този страхотен ден“.

Той предупреди, че щатът се готви за увеличаване на случаите на Covid, но добави, че здравната система е подготвена вече от няколко седмици. „Броят на хоспитализациите ще се увеличи, но трябва да се научим да живеем с вируса“.

Щатът все още не е въвел система за проверка на ваксинационния статус, като властите са оставили тази отговорност в ръцете на бизнеса.

Локдаунът в Сиди започна в края на юни, след като вариантът „Делта“ се разпространи в града и целия щат, водейки със себе си над 50 хиляди инфекции и 439 смъртни случая до момента.

Щамът се насочи към Мелбърн и Канбера, които също влязоха в режим на локдаун. Столицата ще излезе от него в петък, а Мелбърн ще го стори в края на октомври.

Австралия е една от страните с най-строги ограничения срещу Covid още от пролетта на 2020 г. Общо над 129 хиляди души са били инфектирани от началото на пандемията, а жертвите са близо 1500.

Страната предприе политика с фокус върху ваксинационната кампания, за да убеди гражданите, че само така могат да се научат „да живеят с вируса“. Куинсланд, Западна и Южна Австралия, Тасмания и Северната територия останаха незасегнати от коронавируса и затвориха границите си с другите щати.

Скоро външните граници на страната ще отворят отново и властите отново ще позволят на живеещите в чужбина австралийци да се завърнат.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"