Снимка: © Getty Images

Най-големият град в Австралия – Сидни – най-накрая излезе от локдаун, продължил почти 4 месеца, или 107 дни.

Местните граждани се наредиха на опашки пред барове и магазини още след полунощ в понеделник, когато властите отмениха блокадата. Много други очакват да посетят домовете на близки и приятели, след като до момента действаше забрана за пътуване на 5 км от собствените жилища.

Повечето правила, свързани с ограничаване на коронавируса, бяха облекчени за напълно ваксинираните граждани. Те вече могат да посещават свободно кафенета, ресторанти, фитнеси, басейни, библиотеки и фризьорски салони.

Локдаунът в Сидни падна, след като щатът Нов Южен Уелс достигна 70% напълно имунизирано население във възрастовата група 16+  – цел, която изглеждаше малко възможна в първите етапи на ваксинационната кампания. Тогава много австралийци се обявиха против препаратите и в страната се провеждаха масови протести на антиваксъри.

Редица известни личности показаха, че подкрепят антиваксърските теории и дори водиха митингите. Сред тях бяха сенаторът Полин Хансън и шеф-готвачът Пийт Еванс. Дори публиката на Australian Open по-рано през годината освирка ваксинационната кампания на правителството.

Още повече ограничения в Сидни ще бъдат облекчени, когато 80% от хората в групата 16+ стигнат до пълен имунизационен цикъл. Над 90 на сто от тях вече са с една поставена доза.

„Бяха трудни 100 дни“, каза премиерът на щата Доминик Перотет в понеделник, цитиран от BBC. „Усилията на хората в Нов Южен Уелс, които излязоха и се ваксинираха, доведоха до този страхотен ден“.

Той предупреди, че щатът се готви за увеличаване на случаите на Covid, но добави, че здравната система е подготвена вече от няколко седмици. „Броят на хоспитализациите ще се увеличи, но трябва да се научим да живеем с вируса“.

Щатът все още не е въвел система за проверка на ваксинационния статус, като властите са оставили тази отговорност в ръцете на бизнеса.

Локдаунът в Сиди започна в края на юни, след като вариантът „Делта“ се разпространи в града и целия щат, водейки със себе си над 50 хиляди инфекции и 439 смъртни случая до момента.

Щамът се насочи към Мелбърн и Канбера, които също влязоха в режим на локдаун. Столицата ще излезе от него в петък, а Мелбърн ще го стори в края на октомври.

Австралия е една от страните с най-строги ограничения срещу Covid още от пролетта на 2020 г. Общо над 129 хиляди души са били инфектирани от началото на пандемията, а жертвите са близо 1500.

Страната предприе политика с фокус върху ваксинационната кампания, за да убеди гражданите, че само така могат да се научат „да живеят с вируса“. Куинсланд, Западна и Южна Австралия, Тасмания и Северната територия останаха незасегнати от коронавируса и затвориха границите си с другите щати.

Скоро външните граници на страната ще отворят отново и властите отново ще позволят на живеещите в чужбина австралийци да се завърнат.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон