Снимка: © Getty Images

Свирепи гръмотевични бури удариха Ню Йорк и предградията му в четвъртък. Полицията трябваше да спасява десетки хора, след като автомобилите им започнаха да потъват в наводнена част от магистрала в района, а американските граждани нагазиха във вода до кръста, за да се качат на метрото.

Наводненията в града са станали още преди връхлитането на тропическата буря Елза, която доведе със себе си още дъжд и бурни ветрове.

Видеа в социалните мрежи показаха, че няколко станции на метрото в Ню Йорк са наводнени, а най-засегната беше тази на 157-ма улица в Манхатън. Там пътниците трябваше да влизат в мръсната вода, за да стигнат до мотрисите.

Вода се стичаше отгоре надолу по стълбите, а на някои места американците се снабдиха с чували, за да влязат в наводнените станции - в опит да не се намокрят. Засегнати са приземни етажи, мазета и домове, пише The New York Times.

Местните власти обявиха, че се опитват да разрешат проблемите максимално бързо. „Канализацията работи изключително добре“, каза Сара Файнбърг - президентът на New York City Transit, която управлява метрото. „Екипът ни работи усърдно, дайте им време и се пазете“, обърна се тя към съгражданите си.

Някои от влаковете са били спрени, а част от северната линия А е била затворена заради наводненията. Според Файнбърг всичко се дължи на комбинация от фактори – подземната канализация е била претоварена от дъждовете, а наводненията по улиците са прелели надолу в метрото.

„Тази буря беше различна от нормалните, защото дъждът достигна до места, които по принцип не се наводняват“, каза тя.

„Това се случва, когато властите вземат лоши решения относно харченето на пари за инфраструктура вече десетилетия наред“, смята Ерик Адамс от Демократите, който управлява транспорта в Ню Йорк. „Нуждаем се от финансиране възможно най-бързо, за да предпазим станциите от наводнения, да издигнем входовете по-нагоре и да добавим „зелена инфраструктура“. Това не може да се случва в Ню Йорк“.

Местните магистрали и скоростни пътища също се изправиха пред проблеми – най-сериозният от тях беше на East 179 в Бронкс. Полицията се е притекла на помощ с камион с голяма платформа, който да качи десетки автомобили, потъващи във водата. 

„Може да имаш проблеми, ако попаднеш на грешното място в грешния момент“, казва метеорологът Джо Полина пред NYT.

Сега бурята Елза ще донесе със себе си ветрове със скорост до 56 км/ч. Заради сложната метеорологична обстановка мобилните пунктове за ваксинация срещу Covid-19 в Ню Йорк ще бъдат затворени в петък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон