Силна буря наводни метрото в Ню Йорк: "Последствие от лошото харчене на пари за инфраструктура" Снимка: © Getty Images

Свирепи гръмотевични бури удариха Ню Йорк и предградията му в четвъртък. Полицията трябваше да спасява десетки хора, след като автомобилите им започнаха да потъват в наводнена част от магистрала в района, а американските граждани нагазиха във вода до кръста, за да се качат на метрото.

Наводненията в града са станали още преди връхлитането на тропическата буря Елза, която доведе със себе си още дъжд и бурни ветрове.

Видеа в социалните мрежи показаха, че няколко станции на метрото в Ню Йорк са наводнени, а най-засегната беше тази на 157-ма улица в Манхатън. Там пътниците трябваше да влизат в мръсната вода, за да стигнат до мотрисите.

Вода се стичаше отгоре надолу по стълбите, а на някои места американците се снабдиха с чували, за да влязат в наводнените станции - в опит да не се намокрят. Засегнати са приземни етажи, мазета и домове, пише The New York Times.

Местните власти обявиха, че се опитват да разрешат проблемите максимално бързо. „Канализацията работи изключително добре“, каза Сара Файнбърг - президентът на New York City Transit, която управлява метрото. „Екипът ни работи усърдно, дайте им време и се пазете“, обърна се тя към съгражданите си.

Някои от влаковете са били спрени, а част от северната линия А е била затворена заради наводненията. Според Файнбърг всичко се дължи на комбинация от фактори – подземната канализация е била претоварена от дъждовете, а наводненията по улиците са прелели надолу в метрото.

„Тази буря беше различна от нормалните, защото дъждът достигна до места, които по принцип не се наводняват“, каза тя.

„Това се случва, когато властите вземат лоши решения относно харченето на пари за инфраструктура вече десетилетия наред“, смята Ерик Адамс от Демократите, който управлява транспорта в Ню Йорк. „Нуждаем се от финансиране възможно най-бързо, за да предпазим станциите от наводнения, да издигнем входовете по-нагоре и да добавим „зелена инфраструктура“. Това не може да се случва в Ню Йорк“.

Местните магистрали и скоростни пътища също се изправиха пред проблеми – най-сериозният от тях беше на East 179 в Бронкс. Полицията се е притекла на помощ с камион с голяма платформа, който да качи десетки автомобили, потъващи във водата.

„Може да имаш проблеми, ако попаднеш на грешното място в грешния момент“, казва метеорологът Джо Полина пред NYT.

Сега бурята Елза ще донесе със себе си ветрове със скорост до 56 км/ч. Заради сложната метеорологична обстановка мобилните пунктове за ваксинация срещу Covid-19 в Ню Йорк ще бъдат затворени в петък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024