"Сима-ленд": Руската компания, в която слушат химна, маршируват и скандират името на Путин Снимка: © instagram.com/rabota_simaland

Стотици служители на руската компания „Сима-ленд“ се събират в огромния хангар в Екатеринбург и започват да маршируват. На фон звучи патриотичната песен на Наргиз „Нас ни бият, ние летим“, а хората вдигат ръцете си и скандират: „Путин е нашият президент“.

Видеото, което отдава почит на руския държавен глава и изглежда като отговор на протестите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, се появи в социалните мрежи и мнозина го определиха като добре хореографиран танц в комунистически стил. Служителите са облечени в униформи и маршируват в огромното пространство, ръкопляскат с ръце и показват военен поздрав.

В компанията, която произвежда детски стоки, мебели, дрехи и артикули за дома (подобна на „Джъмбо“), всяка сутрин слушат руския химн, за да се подготвят за успешен работен ден. Основател и собственик на фирмата е олигархът Андрей Симановски, който казва пред e1.ru, че видеото няма нищо общо с протестите в подкрепа на Навални и срещу Путин.

„Имах вътрешно желание да го снимаме“, казва той. „То няма общо с действията от 23 януари, просто решихме да споделим подкрепата си към нашия президент. Компанията остава извън политиката“.

Най-големият офис на „Сима-ленд“ се намира край летище Колцово. Зад стените на обикновения, на пръв поглед, хангар всеки ден се трудят хиляди хора. Години наред в Русия се говори за това, че собственикът Симановски пуска патриотични песни всяка сутрин и задължава служителите си да пеят и танцуват. За странните методи, които връщат времето назад в ерата на комунизма, разказват и бивши служители на компанията.

Пред e1.ru няколко човека, пожелали анонимност, казват, че са работили прекалено много – по 6 дни в седмицата, от 9 до 18 ч. „Всъщност беше нужно да оставаме до 20:00 ч., а последният автобус тръгваше в 20:30 ч. В събота може да си тръгнеш по-рано – около 15:00 ч. Трябваше всички да изглеждаме щастливи. Ако си тъжен, ти и шефът на отдела ти бивате предупреждавани“, казва един от бившите служители на „Сима-ленд“.

„Около 9 ч. всички се събирахме в центъра на голямата зала и ни пускаха музика. В този момент 200 души започваха да танцуват едновременно. После имаше конкурс – повтаряхме движения от решителна военна схватка. Това трябваше да ни даде заряд и добро настроение през целия ден, но всъщност ядосваше толкова много хора“.

В „Сима-ленд“ всяка сутрин пускат националния химн. Първоначално служителите само се изправяли и го слушали до края, след което започвали работа. После обаче Симановски предложил всички да пеят.

„И започнахме да пеем“, казва друг от бившите служители пред местната медия. „Но не изглеждахме много радостни. Аз нямах нищо против химна, дори ме зареждаше с добра енергия, но с времето това отмина. По време на изпълнението гледахме патриотични сцени на голям екран. Те бяха подготвени от професионален екип и включваха снимки и видеа на Владимир Путин, гледки на най-красивите руски градове и клипове от националния празник“.

В социалните мрежи компанията качва снимки, на които се вижда как служителите са събрани на едно място и принудени да подкрепят определени каузи. На 6 февруари 2020 г. например те отправят посланието „Китай, с теб сме“, а съобщението към публикацията гласи, че фирмата е изпратила хиляди медицински маски към Пекин. „Нашата компания вече изпрати 2 милиона предпазни средства за Китай“.

В друга публикация се вижда как хората от „Сима-ленд“ почитат празника за освобождението на Москва от Полша на 4 ноември 1612 г. – с вдигнати ръце и усмивки по лицата.

„Докато звучи химна или друга патриотична песен, не можеш да се движиш, нито да се почесваш или прозяваш“, разказва бивш служител на компанията. „Пише го в договора. Всичко се снима с камера. Веднъж един човек се почесваше, а в това време камерата го показа. Ръководителят на отдела бе глобен с 1000 рубли, а служителят беше уволнен“.

Друг бивш член на екипа разказва как в „Сима-ленд“ им пускали исторически филми, свързани с важни събития от историята на страната като битката край Курск или обсадата на Ленинград. Сценаристът и режисьор Никита Михалков дори бил поканен от Симановски да посети големия офис и да се срещне лично със служителите.

„Той и още негови колеги идваха, за да ни изнасят лекции. Говореха за политика. В даден момент разбрах, че ни зомбират. Започнахме да вярваме във всичко, което казваха“.

Преди провеждането на избори депутати от партията на Путин „Единна Русия“ също посещават офисите на „Сима-ленд“. Там са ходили и военни, които принуждавали служителите да дарят средства за руските операции в Сирия. „Беше невъзможно да откажем“, казва член на екипа.

„Един ден дойде свещеник, който освещаваше офиса. Реагирахме нормално – щом е нужно, нека е така. Веднъж, при една такава церемония, ни казаха: „Ако не искате да участвате, излезте да изпушите по една цигара“. Мнозина го направиха, но шефът дойде и попита: „Защо има толкова малко хора? Не ви ли е срам? Не вярвате ли в Господ?“.

Основател и директор на компанията е 60-годишният бизнесмен Андрей Симановски. Кариерата му започва с опити в обущарството, като години по-късно руснакът вече печели солидни суми всеки месец. Започва да изследва руския пазар и осъзнава, че има търсене на евтини стоки, внесени от чужбина. Симановски решава да търгува с Китай и няколко пъти в месеца лети до Пекин, скоро наема служители, които да му помагат, и така се ражда компанията „Сима-ленд“.

Хората, които живеят около офиса в Екатеринбург, първоначално не осъзнават, че зад обикновения хангар се крие истински палат. Интериорът е специално изработен от известни дизайнери. Всеки мениджърски офис разполага със скъпи картини, канапета и фотьойли, а по стените има златисти орнаменти.

Симановски харчи много пари и за да реновира местното 106-то училище. Според Vesti TV – то вече прилича на музей. По стените има златни надписи, по пода – килими, напомнящи на дворцов интериор, а вратите са като големи входове на луксозни зали в театър.

Директорът на „Сима-ленд“ е известен и с подаръка, който прави за ректора на Държавния университет по икономика в Урал – тоалетна от злато и мрамор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев, Вучич и Алиев откриха газовата връзка със Сърбия, която ще "промени енергийната карта на Европа"

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023