Сингапур екзекутира жена за първи път от 20 г. насам Снимка: © Getty

Сингапур е на път да екзекутира жена за първи път от почти 20 години в петък. Това е едно от двете убийства, планирани за тази седмица.

Сингапурската гражданка Саридеви Джамани бе осъдена на задължително смъртно наказание през 2018 г., след като е призната за виновна за трафик и притежание на 30 гр., според Колектива за трансформираща справедливост (КТС), който проследява случаите на осъдени на смърт.

Ако наказанието се осъществи, активистите посочват, че тя ще бъде първата жена, екзекутирана в Сингапур от 2004 г., когато Йен Мей Воен, 36-годишна фризьорка, бе обесена за трафик на наркотици.

Вторият човек, който ще бъде екзекутиран е Мохд Азиз бин Хюсеин, 56-годишен малайец от Сингапур. Той също бе осъден на смърт през 2018 г., след като е признат за виновен в трафик на 50 гр. хероин.

Сингапур има едни от най-суровите закони за притежание и разпространение на наркотици в света. През последните години страната си навлече международна критика за екзекуциите на затворници, осъдени за такъв тип престъпления.

Саридеви Джамани е една от двете жени, осъдени на смърт в Сингапур, според Кирстен Хан, журналист и активист, прекарала десетилетие в кампания срещу смъртното наказание.

„След като изчерпи възможностите си за обжалване, беше въпрос на време да получи известие за екзекуция“, коментира Хан.

Властите не се трогват от факта, че повечето от осъдените на смърт хора идват от маргинализирани и уязвими групи. Хората, които са осъдени на смърт, са онези, които се считат за заменими както от наркокралете, така и от Сингапур. Това не е нещо, с което сингапурци трябва да се гордеят.“

Правителството твърди, че смъртното наказание е ефективно възпиращо средство срещу престъпленията, свързани с наркотици и поддържа града-държава в безопасност. Освен това, то се подкрепя широко от обществеността. Според правителството, съдебните процеси са справедливи.

Проучване на организацията за защита на човешките права "Амнести Интернешънъл" установи, че Сингапур е една от малкото държави, които е екзекутирала хора за престъпления, свързани с наркотици миналата година, заедно с Китай, Саудитска Арабия и Иран. Виетнам вероятно също е направила това, въпреки че броят на убийствата не е известен.

Няма доказателства, че смъртното наказание има уникален възпиращ ефект или че има някакво въздействие върху употребата и наличието на наркотици“, посочи Киара Санджорджио, експерт по смъртното наказание в "Амнести". „Докато държавите по света премахват смъртното наказание и приемат реформа на политиката за наркотиците, властите в Сингапур не правят нито едното, нито другото.“

Активисти в Сингапур казват, че най-уязвимите са тези, които се озовават на смъртна присъда. Междувременно затворниците все повече се представляват сами след обжалванията си, защото нямат достъп до адвокати.

Мохд Азиз бин Хюсеин, например, твърди, че показанията му, дадени пред разследващ полицай, са недопустими, тъй като полицаят го е принудил да признае неща, с обещанието за намалено обвинение, което не е смъртно наказание. Разследващият полицай оспори тези твърдения и съдията заключи, че всички показания са дадени доброволно.

Саридеви междувременно сподели, че не е могла да даде точни показания на полицията, защото е страдала от абстиненция. Съдията от Върховния съд установи, че Саридеви е „страдала от лека до умерена абстиненция от метамфетамин по време на периода на вземане на показания“ и че това не е нарушило способността ѝ да дава показания, според КТС.

Досега най-малко 13 души са били обесени в Сингапур, откакто правителството поднови екзекуциите след двугодишна пауза по време на Ковид пандемията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024