Скандал в Брюксел и "маратонни" разпити в Атина заради подслушването на гръцки опозиционер Снимка: © Getty Images

Правителството на Кирякос Мицотакис беше подложено на кръстосан огън както в Атина, така и в Брюксел заради разкритията, че лидерът на опозиционната партия ПАСОК и евродепутат Никос Андрулакис е бил подслушван от службите за сигурност.

Според гръцките власти - телефонът на Андрулакис e поставен под наблюдение, без да се нарушава закона и по инициатива на прокуратурата, но основанията за следенето му така и не са обявени публично.

Самият премиер Мицотакис оцени като "нередно" подслушването на опозиционния политик, защото службите са подценили "политическите измерения" на действията си.

Скандалът избухна още преди няколко седмици, но сега достига до поредна върхова точка, след като парламентът в Атина обяви началото на "маратонна" сесия с изслушвания на всички замесени в случая страни.

Новият директор на разузнаването и двама негови предшественици, шефът на комуникационния регулатор на Гърция и двама апелативни прокурори са призовани да свидетелстват пред депутатите в Атина.

Бившият главен секретар на кабинета "Мицотакис" Григорис Димитриадис и бившият директор на Националната разузнавателна служба Панайотис Контолеон също са получили призовки, за да се явят на изслушванията.

Всички ще свидетелстват едновременно на заседание, което вероятно ще продължи повече от един ден. Показанията им ще се събират при закрити врата, като председателят на парламента Константинос Тасулас поиска всички депутати да оставят мобилните си телефони извън залата, за да няма изтичане на информация.

Опозицията настоява за публикуване на стенограма от срещата, в която да бъдат заличени данните, засягащи националната сигурност, но управляващата "Нова демокрация" държи на позицията, че не може да се води публичен дебат по вътрешни въпроси на службите за сигурност.

Скандалът вече се превърна и в проблем за Брюксел - Европейският парламент реши да организира собствено заседание, на което да проведе изслушване по казуса на 8 септември. ЕП вече проверява сходен СРС-скандал, свързан с данните за използване на израелския софтуер Pegasus за следене на политически опоненти в Полша, Унгария, Испания и др. Гръцкото правителство настоява ЕС да не се намесва във вътрешни политически спорове, свързани с наказателни дела.

Така или иначе, проблемите на Мицотакис отдавна са излезли от границите на страната. Разследването се наблюдава и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), след като в хода на разкритията за Андрулакис бяха изнесени и данни, че гръцкото разузнаване е опитвало да подслушва и финансовия журналист Танасис Кукакис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024