Скандал в Брюксел и "маратонни" разпити в Атина заради подслушването на гръцки опозиционер Снимка: © Getty Images

Правителството на Кирякос Мицотакис беше подложено на кръстосан огън както в Атина, така и в Брюксел заради разкритията, че лидерът на опозиционната партия ПАСОК и евродепутат Никос Андрулакис е бил подслушван от службите за сигурност.

Според гръцките власти - телефонът на Андрулакис e поставен под наблюдение, без да се нарушава закона и по инициатива на прокуратурата, но основанията за следенето му така и не са обявени публично.

Самият премиер Мицотакис оцени като "нередно" подслушването на опозиционния политик, защото службите са подценили "политическите измерения" на действията си.

Скандалът избухна още преди няколко седмици, но сега достига до поредна върхова точка, след като парламентът в Атина обяви началото на "маратонна" сесия с изслушвания на всички замесени в случая страни.

Новият директор на разузнаването и двама негови предшественици, шефът на комуникационния регулатор на Гърция и двама апелативни прокурори са призовани да свидетелстват пред депутатите в Атина.

Бившият главен секретар на кабинета "Мицотакис" Григорис Димитриадис и бившият директор на Националната разузнавателна служба Панайотис Контолеон също са получили призовки, за да се явят на изслушванията.

Всички ще свидетелстват едновременно на заседание, което вероятно ще продължи повече от един ден. Показанията им ще се събират при закрити врата, като председателят на парламента Константинос Тасулас поиска всички депутати да оставят мобилните си телефони извън залата, за да няма изтичане на информация.

Опозицията настоява за публикуване на стенограма от срещата, в която да бъдат заличени данните, засягащи националната сигурност, но управляващата "Нова демокрация" държи на позицията, че не може да се води публичен дебат по вътрешни въпроси на службите за сигурност.

Скандалът вече се превърна и в проблем за Брюксел - Европейският парламент реши да организира собствено заседание, на което да проведе изслушване по казуса на 8 септември. ЕП вече проверява сходен СРС-скандал, свързан с данните за използване на израелския софтуер Pegasus за следене на политически опоненти в Полша, Унгария, Испания и др. Гръцкото правителство настоява ЕС да не се намесва във вътрешни политически спорове, свързани с наказателни дела.

Така или иначе, проблемите на Мицотакис отдавна са излезли от границите на страната. Разследването се наблюдава и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), след като в хода на разкритията за Андрулакис бяха изнесени и данни, че гръцкото разузнаване е опитвало да подслушва и финансовия журналист Танасис Кукакис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024