Ски екипировка “на добра ценa”: мисията е възможна Снимка: © Unsplash

Ако има един сезон, който хората истински жадуват и чакат с трепет, и за който се готвят с месеци, това определено е… зимата, въпреки че първата асоциация, която ви изникна, беше лятото, нали.

Зимата има тази обединяваща сила - събира хората на топло, пред камината, или на белите писти, качени там като под команда, след първия натрупан сняг.

Зимата е непредвидим сезон, особено в последните години, белязани от климатичните промени. Не толкова обичан от повечето хора в градски условия и силно мечтан от феновете на зимните спортове. Зимата предлага възможност за прибиране навътре в себе си, в домовете си, но и за пълноценно прекарване на времето навън - в безкрайната шир на планината, където главната роля играе негово величество Снегът.

Ските и сноубордът са символ на страстта, свободата, свободата на движението, скоростта, адреналина, семейното преживяване, чистия въздух, радостта. Зимните спортове са за всички - на пистата срещаме хора от всички възрастови групи и социални слоеве, което пък изгражда и култура на толерантност и зачитане на другия.

Първото нещо, което ви трябва за зимните спортове, освен завидно желание, е добра подготовка - както с екипировка, така и с проучване на пистите и съобразяване на избора на терен със собственото ниво на умения.

Първо малко за пистите. Тъй като природата е дала достатъчно на България в това отношение, няма да излизаме от нашите граници в този текст. Дори да сте избрали чужда дестинация за зимната ваканция, едва ли пропускате възможността за един-два уикенда на българските писти. А те са основно две категории - популярни и по-малко известни.

За жителите на София Витоша е съкровището, което предлага обща дължина на пистите 20 км, и е добра отправна точка за начинаещите скиори. За уикенд можете да се спрете на най-стария и най-големия ски курорт - Боровец (близо 60 км писти) и възможност за вечерно каране. Родопите пък ви приютяват в Пампорово - с 30 км писти. И разбира се - Банско, със своите 75 км ски трасета. Ако сте фенове на Рила, вашето място е Паничище - Седемте Рилски езера. Безбог - Ски зона Добринище пък е една по-бюджетна ски дестинация, която не е лишена от предизвикателства, но има своите чудни природни дадености.

Към по-непопулярните и нискобюджетни писти ще споменем Беклемето до Троян, Говедарци до Боровец, Осогово до Кюстендил. Общото между тях е, че ще се насладите на липсата на суета, която може леко да ви нагорчи на някоя от по-скъпите ски дестинации, но всяка монета има две страни, затова си изберете вашите приоритети.

Тук идва мястото на екипировката. Докато човек не започне да практикува запалено някой спорт, едва ли може да вникне във всички особености на етапите, през които минава оборудването и екипировката.

Особено за ските, първият етап е да подходим плахо - с наем на оборудване и със старата екипировка на някой приятел, който е поне две нива по-напред. След това, с превръщането на ските / сноуборда в страст, започваме да обръщаме повече внимание, да търсим по-запалено, да имаме специфични предпочитания. И никой не е казал, че това удоволствие трябва да се изживява само с чисто нови екипи и оборудване.

Ето тук си идваме на думата - платформата за онлайн търговия OLX. Едва ли има нещо, за което да си помислим и което не може да бъде намерено в OLX, и това 100% покрива нещата, които са ви нужни за зимните спортове, независимо дали сте начинаещ, или напреднал.

Освен много сладката култура на споделянето, платформата ни предлага възможността да продадем нещо, което не ползваме или да се сдобием с нещо мечтано, което не можем или не искаме да купуваме позволим ново. През годините OLX се утвърди като верен съюзник в избора на подходящата екипировка за ски и сноуборд – облекла, обувки, якета, каски, ръкавици и др. За 2022 година са регистрирани над 8000 търсения на ски оборудване и около 1200 на сноуборд екипировка.

Според вътрешното проучване на OLX, в предлагането на ски и сноуборд екипировка през последната година, се затвърждава растящата позиция на ските като най-желания зимен спорт. Ски оборудването представлява 55% от 20-те най-популярни запитвания в сайта, докато делът на облеклото за сноуборд е 20%.

От друга страна, най-висок ръст при предлагането в рамките на месец бележат обувките за сноуборд – увеличението е с близо 2 пъти повече през ноември-декември 2022 г. Мнозинството търсения за артикули, свързани със зимните спортове, са регистрирани в трите най-големи града в България – София, Пловдив и Варна.

Тези данни идват да ни кажат, че съществуването на OLX помага за популярността на зимните спортове у нас, защото го прави финансово по-достъпно. Тоест, ако се върнем в началото на текста - ако вече имате желание, подготовката ви става по-лесна с OLX.

С разпространението на полезната за природата култура на преизползването на дрехи, оборудване и важни за ежедневието ни стоки, неслучайно хиляди хора се доверяват на OLX в избора на така важните екипировка и облекло. И не на последно място - така можете да осигурите екипировка за цялото семейство.

Тъй като е много вероятно разгарът на зимата тепърва да престои - горещо ви препоръчваме преди да се спуснете по любимата писта, да скролнете предложенията в OLX, категория Спортни стоки, или пък да помислите с какво бихте се разделили, и да го предадете на следващия му собственик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024