Ако през топлите месеци имате чувството, че сте по-ведри и заредени с оптимизъм, не е никак случайно. Факторите са много, като това, че денят е по-дълъг и имаме повече време за любимите си хора и приятели, за активни занимания навън или просто за почивка. Но основният „виновник“ за доброто настроение, е слънцето.

Причината е научно доказана и е свързана с човешката физиология и производството на различни видове хормони. Тук основна роля играя мелатонинът, наричан хормон на съня, и серотонинът, известен като хормон на щастието. Нивата на мелатонин в организма са по-високи вечер, когато навън е тъмно, и ни помага да заспим. Логично - колкото повече време прекарваме изложени на светлина, толкова по-малки са количествата от него, а серотонинът се увеличава и ни кара да се чувстваме позитивно настроени към света.

Слънцето повишава производството и на витамин D, който пък е отговорен за поддържането на костната структура. Ето защо не е изненада, че лятото е любим сезон на много хора, а усещането на допир от слънчеви лъчи по кожата може да накара всеки песимист да се усмихне.

И все пак горещите слънчеви ласки могат да бъдат опасни, ако не внимаваме достатъчно. Слънчевата светлина се състои от спектър от лъчи: видима, ултравиолетова (известна като UV) и инфрачервена. UV лъчите представляват едва около 5% от цялата светлина, но се оказват сериозен враг на човешката кожа. Те се делят на UVA ( A като aging или състаряване) и UVB (B като burning – изгаряне).

Имената им подсказват какви щети биха могли да нанесат.

UVA лъчите са отговорни за фотостареенето - процес на преждевременно остаряване на кожата, причинено от прекомерно или неправилно излагане на слънце. Наред с него, те могат да предизвикат различен тип алергии или хиперпигментация. UVB лъчите могат да доведат до още по-тежки увреждания, защото се абсорбират директно от клетъчната ДНК и така създават предпоставка за развитие на различни болести, включително и рак на кожата. Тези последствия могат да бъдат избегнати, ако внимаваме колко време прекарваме навън и как предпазваме кожата си.

За щастие в съвременния свят козметичната индустрия е достатъчно напреднала, за да предложи адекватни решения за борба с негативните ефекти от слънцето. Слънцезащитните продукти за лице и тяло ни дават възможност да се радваме на топлото време, без притеснение за здравето и добрия ни външен вид.

През летните месеци ежедневната грижа за по-чувствителната кожа на лицето е особено важна. Независимо дали сте на плаж, в града или на планина, слънцето е еднакво неумолимо. И ако се чудите как ще отидете на работа, намазани с плътен слой бял крем, какъвто обикновено използваме на морето, трябва да знаете, че има и друг начин.

Лека и невидима текстура, но с много висока защита – това е иновативната формула на новия слънцезащитен серум за лице Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum.

Продуктът е разработен специално за ежедневна употреба, за всички видове кожа. Благодарение на немазната си и нелепкава текстура, се нанася лесно и не оставя никакви следи. Може да се използва дори като основа за грим, непосредствено след нанасяне на дневния крем. А добрата новина за мъжете е, че серумът е подходящ и за зони с брада, тъй като не слепва космите.

Тайната се крие в хипоалергенната му формула, без аромати, обогатена със серамиди.

Серамидите са вид липиди или елемент на наситените мастни киселини, които организмът ни образува. Имат изключително важна роля в горния слой на епидермиса, тъй като го предпазват от вредното влияние на външни фактори като слънце, студ и вятър. Те са отговорни и за задържане на влагата, така че кожата да е хидратирана и да не остарява преждевременно.

Липсата на серамиди води до сухота, лющене, раздразнения и дори алергични реакции. Отговор на тези проблеми дават от Garnier с новия си серум. Той осигурява високо ниво на защита срещу слънчевите UVB + UVA и дълги UVA лъчи – SPF 50+, и същевременно се бори с ежедневното замърсяване на кожата. Продуктът е одобрен от независими дерматолози* и не съдържа съставки от животински произход, което го прави подходящ за веган потребителите.

Освен за висококачествената формула на продукта, от френския козметичен гигант са се погрижили и за удобна опаковка.

Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum идва в практична бутилка, която се побира в дамската чанта, така че да е до вас във всеки момент от деня. Може да сте спокойни, че няма да се разлее, защото се отваря с ON/OFF помпа. Той е разработен и с грижа за планетата. Няма допълнителна пластмасова капачка, която излишно да утежнява флакона.

С правилната защита спокойно може да превърнете слънцето в свой приятел и да си вземете нужната доза серотонин и добро настроение.

*Формули и резултати от тестове, валидирани от панел от независими дерматолози, спонсорирани от марката Garnier Ambre Solaire


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024