След 7 неуспешни тура: 80-годишният Серджо Матарела се съгласи да остане президент на Италия Снимка: © Getty Images

След седем неуспешни тура на вота в Италия и невъзможност на управляващата коалиция да избере алтернативен кандидат за президент - 80-годишният Серджо Матарела се съгласи да започне втори мандат като държавен глава.

Въпреки нежеланието си и ясно изразената позиция, че не иска да прекарва нови 7 години в тази роля, Матарела беше убеден от премиера Марио Драги да я приеме. Това се случи след шест дни на напрегнат вот в Рим.

Италианският президент се избира чрез тайно гласуване на електорална колегия от 1009 сенатори, депутати и регионални делегати. Матарела се оказа компромисен кандидат, след като много делегати се въздържаха да гласуват, а кандидатите, издигнати от управляващите партии не успяваха да съберат достатъчно подкрепа.

Затова, според италианските медии, Марио Драги е убедил досегашния държавен глава да остане на поста заради „стабилността“ на Италия. След 8-ия вот, с който Матарела беше избран за президент, 80-годишният политик заяви: „Почувствах, че е моя отговорност да остана начело в контекста на здравните и икономическите предизвикателства, пред които страната е изправена“.

Бившият конституционен съдия добави, че има задължение към нацията повече, отколкото към „личните си избори“.

Драги нарече преизбирането на Матарела „великолепни новини за италианците“. „Благодарен съм на президента за решението му да се съобрази с изключително силната воля на парламента, който искаше той да започне втори мандат“.

Все още не е ясно дали 80-годишният държавен глава ще изпълни целия 7-годишен мандат. Италианските медии пишат, че се очаква той да отстъпи мястото си на самия Драги след изборите през 2023 г.

„Матарела изпълнява функциите си безупречно“, каза Антонио Таяни – националният координатор на дясно-центристката Forza Italia. „След липсата на политическо съгласие за други хора е правилно точката на баланса да остане самият той“.

Матарела е високо уважаван и популярен държавен глава сред италианците. Президентът в страната е по-скоро с церемониална роля, въпреки че има властта да разпуска парламента и да избере нов премиер – тоест, да използва правомощията си във времена на политическа криза. Матарела получи високи оценки през последните години, че стабилизира системата след разпадане на няколко управляващи коалиции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024