Снимка: © Getty Images

След седем неуспешни тура на вота в Италия и невъзможност на управляващата коалиция да избере алтернативен кандидат за президент - 80-годишният Серджо Матарела се съгласи да започне втори мандат като държавен глава.

Въпреки нежеланието си и ясно изразената позиция, че не иска да прекарва нови 7 години в тази роля, Матарела беше убеден от премиера Марио Драги да я приеме. Това се случи след шест дни на напрегнат вот в Рим.

Италианският президент се избира чрез тайно гласуване на електорална колегия от 1009 сенатори, депутати и регионални делегати. Матарела се оказа компромисен кандидат, след като много делегати се въздържаха да гласуват, а кандидатите, издигнати от управляващите партии не успяваха да съберат достатъчно подкрепа.

Затова, според италианските медии, Марио Драги е убедил досегашния държавен глава да остане на поста заради „стабилността“ на Италия. След 8-ия вот, с който Матарела беше избран за президент, 80-годишният политик заяви: „Почувствах, че е моя отговорност да остана начело в контекста на здравните и икономическите предизвикателства, пред които страната е изправена“.

Бившият конституционен съдия добави, че има задължение към нацията повече, отколкото към „личните си избори“.

Драги нарече преизбирането на Матарела „великолепни новини за италианците“. „Благодарен съм на президента за решението му да се съобрази с изключително силната воля на парламента, който искаше той да започне втори мандат“.

Все още не е ясно дали 80-годишният държавен глава ще изпълни целия 7-годишен мандат. Италианските медии пишат, че се очаква той да отстъпи мястото си на самия Драги след изборите през 2023 г.

„Матарела изпълнява функциите си безупречно“, каза Антонио Таяни – националният координатор на дясно-центристката Forza Italia. „След липсата на политическо съгласие за други хора е правилно точката на баланса да остане самият той“.

Матарела е високо уважаван и популярен държавен глава сред италианците. Президентът в страната е по-скоро с церемониална роля, въпреки че има властта да разпуска парламента и да избере нов премиер – тоест, да използва правомощията си във времена на политическа криза. Матарела получи високи оценки през последните години, че стабилизира системата след разпадане на няколко управляващи коалиции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне